0:00

EVENIMENTE CULTURALE

Azi, Antologia scriitorilor români, la «Rareş» şi la Bicaz

Scriitorii invitaţi joi de Biblioteca “Kirileanu” vor fi şi oaspeţii Colegiului Naţional “Petru Rareş” din Piatra-Neamţ vineri 21 februarie, de la ora 13, la o întîlnire cu elevii, iar seara, începând cu ora 17, vor fi prezenţi la Biblioteca Bicaz, la o întâlnire cu cititorii.  Invitaţii ediţiei vor fi poetul Liviu Ioan Stoiciu, alături de criticul şi eseistul Daniel Cristea-Enache.

“Am pus prezenţa lui Liviu Ioan Stoiciu sub genericul Drumul poetului de acasă până acasă, luând în considerare faptul că s-a născut cu 64 de ani în urmă la Piatra-Neamţ şi chiar dacă drumurile ulterioare l-au purtat spre alte zări, locul naşterii consider că te marchează definitiv. Liviu Ioan Stoiciu este unul din poeţii adevăraţi ai literaturii române postbelice, spectaculos ca formulă lirică, un om şi un intelectual cu un caracter bine definit în contextele sociale, istorice şi culturale din România de azi. Criticul, eseistul şi profesorul Daniel Cristea-Enache este unul dintre cei mai temeinici scriitori români contemporani, spirit lucid şi ludic deopotrivă, diagnostician critic imbatabil. Conferinţa sa Literatura română contemporană şi complexele critice e o analiză a momentului literar actual de la noi şi o descriere a impactului resimţit de aceasta la confluenţa cu marea cultură a lumii în epoca globalizării” – a precizat iniţiatorul manifestării, poetul Adrian Alui Gheorghe.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Expoziţie Aurel Stanciu

Uniunea Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Neamț vă invită la vernisajul expoziției “Tainele ferestrei“ a pictorului Aurel Stanciu, care va avea loc la Galeria “Lascăr Vorel“, vineri, 21 februarie 2014, ora 17. Prezintă criticul de artă Iulian Bucur. Pictorul Aurel Stanciu este născut în Prisăcani, Iaşi, la 25 ianuarie 1945, absolvent al Facultăţii de arte plastice Iaşi, în prezent profesor de arte vizuale. Expoziția poate fi vizitată până pe 28 februarie.

TEATRU

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La sfârşitul acestei săptămâni, Teatrul Tineretului va răsplăti fidelitatea spectatorilor săi cu trei piese diferite în cele trei zile de weekend: vineri, 21 februarie, de la ora 19, în Sala Mare se va juca piesa “O… ladă”, în regia lui Alexandru Dabija, în distribuție: Nora Covali, Corina Grigoraș, Ecaterina Hâțu, Cătălina Ieșanu, Ingrid Robu, Adina Suciu, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Răzvan Bănuț, Dan Covrig, Victor Giurescu, Dragoș Ionescu, Costel Manole, Rareș Pîrlog; sâmbătă, în Sala Studio, de la ora 19 – “Ai grijă ce-ţi doreşti!”, un spectacol realizat de Tudor Tăbăcaru, în distribuţie Rareș Pîrlog și Tudor Tăbăcaru; duminică se va relua, la aceeaşi oră, în Sala Mare, o premieră mai veche, “Frumoasa călătorie a urşilor Panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, spectacol semnat de Adrian Tamaş, după piesa lui Matei Vişniec, în distribuţie: Daniel Beşleagă, Nora Covali, Dragoş Ionescu.

FILM

În acest sfârşit de săptămână, cinema Dacia Panoramic din Piatra Neamţ va difuza câte trei filme, la orele 14, 16 şi 18.  În aceeaşi ordine, vor rula filmele Prince avalanche, Jack şi uriaşii, 12 ani de sclavie.

“Prince avalanche” redă povestea unui cuplu ciudat. Alvin (Paul Rudd), meditativ şi serios, şi iubitul surorii lui, Lance (Emile Hirsch), un zărghit nesigur – părăsesc oraşul pentru a petrece vara în singurătate, retrasând benzile de marcaj pe şoseaua unui ţinut devastat de un incendiu de pădure. Pe măsură ce cei doi îşi încep călătoria prin acest peisaj sălbatic, povestind şi luându-se la trântă, se conturează o analiză hazlie, dar şi emoţionantă, a unei prietenii neverosimile, care dezvăluie moduri diferite de căutare a propriului drum în viaţă. “Prince Avalance” se leapădă de orice convenţii, prezentând  prietenia între bărbaţi într-un mod revigorant, pur, adesea absurd. Adaptare după filmul islandez Either Way, Prince Avalanche se sprijină pe interpretările în mare forţă ale celor doi protagonişti.

“Jack şi uriaşii” evocă un conflict străvechi este pe cale să reînceapă atunci când fermierul Jack (Nicholas Hoult) deschide din greşeală un portal prin care uriaşii mitologici pot pătrunde în lumea noastră. Odată ajunse pe pământ, răzbunătoarele creaturi o răpesc pe frumoasa prinţesă Isabelle (Eleanor Tomlinson) şi plănuiesc să cucerească întreaga omenire. Tânărul Jack este cel care va trebui să conducă misiunea de salvare a acesteia şi să îi învingă pe uriaşi chiar pe tărâmul lor. Pentru a-şi apăra regatul şi a o salva pe prinţesa de care s-a îndrăgostit, Jack va trebui să îi învingă pe neînfricatii uriaşi, despre care auzise doar din legende.

Filmul “12 ani de sclavie” este inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supravieţuire şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un negru care pune preţ pe libertate, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de Brad Pitt.

Articolul precedentVictime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XXXV)
Articolul următorPersonalitatea săptămânii: Nicodim Munteanu, patriarhul care n-a făcut pact cu comuniştii