0:00

TEATRU

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Weekend cu 3 spectacole de teatru

Vineri, 14 noiembrie, şi sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Tineretului, are loc spectacolul cu piesa „Vicleniile lui Scapino” de Molière, regia Alexandru Mâzgăreanu. În distribuţie: Nora Covali, Corina Grigoraş, Ingrid Robu, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Daniel Beşleagă, Dan Grigoraş, Florin Hriţcu, Dragoş Ionescu, Rareş Pîrlog.

„Din secolul al-XVII-lea ajung până la noi ecourile unui râs tonic, lucid, curativ: râsul domnului Molière. Acuzat de blasfemie, de instigare la imoralitate, își apăra astfel spectacolele sale hohotitoare. Premiera absolută a Vicleniilor lui Scapin a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapin fiind jucat de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie şi a fost puţin reluat în timpul vieţii lui Molière (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă. Pentru Teatrul Tineretului, Vicleniile lui Scapin are o puternică amprentă afectivă, fiind primul spectacol din repertoriul său. Evenimentul a avut loc pe 3 octombrie 1958, regia spectacolului aparținînd lui David Esrig, iar scenografia fiind semnată de S. Briss. Iată că în 2014 tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu îmbracă piesa în haină nouă. Farsa lui Molière a prins culoarea vremurilor noastre: cu trabant flower-power, investit cu inedite funcții de divertisment, cu doze de bere eliberându-și vulcanic conținutul în toiul petrecerilor pe plajă etc., dar spiritul ei a rămas același: zeflemisirea optuzității, plăcerea enormă a celui considerat umil de a le juca puternicilor renghiuri teribile” (Raluca NACLAD – secretar literar).

Duminică, 16 noiembrie, ora 19, la Sala Studio a Teatrului Tineretului se va juca noua premieră a instituţiei „Un spectacol ratat” după Daniil Harms, regia şi scenografia Horaţiu Mihaiu. În distribuţie: Victor Giurescu, Daniel Beşleagă, Loredana Grigoriu, Florin Mircea jr. “Dacă literatura ar avea calendarul ei cu martiri, numele lui Daniil Harms ar străluci cu litere îngroșate. Daniil Ivanovich Yuvachev (1906 – 1942), așa cum e numit în actele civile, a avut neșansa de a trăi în perioada celei mai negre terori staliniste, dublată de flagelul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu studii universitare de electrotehnică și de istoria artei neterminate, se va implica activ în cercurile avangardiste din Leningrad, suportând represaliile autorităților sovietice care respingeau literatura absurdă promovată de acestea. A apucat să publice doar câteva poezii și povestiri pentru copii, interzicându-i-se definitiv editarea după a ce a fost arestat în 1931 și 1932. A murit probabil de foame, în iarna în care trupele germane au înconjurat Leningradul, fiind închis într-un spital de boli mintale, din considerente politice. Țara natală l-a redescoperit abia prin 1967, când au început să i se publice scrierile; în România, prima carte tradusă a fost „Un spectacol ratat“ (Editura Junimea, 1982), volum de proză scurtă, o adevărată revelație pentru acel cenușiu deceniu al dictaturii ceaușiste. Horațiu Mihaiu ne readuce în atenție acest volum, apelând la câteva texte, care nu sunt decât pretextul pentru un spectacol despre miracolul imaginației”. (Raluca NACLAD – secretar literar)

EVENIMENTE CULTURALE

Expoziţie personală Arcadie Răileanu

Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” are bucuria să anunţe vernisajul expoziţiei pictorului Arcadie Răileanu. La acest eveniment, care va avea loc sâmbătă, 15 noiembrie, ora 12, la Galeriile de artă „Vorel” din centrul urbei, pictorul vine cu ultimele sale creaţii.

FILM

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Viaţa nu îţi oferă a doua şansă”

Cinematograful “Dacia” Panoramic de oferă în acest weekend, în perioada 14-19 noiembrie 2014, trei filme pentru trei vârste şi tot atâtea preferinţe.

De la ora 14, va rula filmul “Ce dacă”. Wallace (Daniel Radcliffe) s-a lăsat de facultatea de medicină, dar problema sa cea mai mare este faptul că suferă de un romantism incurabil. Inima lui prea mare a fost sfâşiată de mai multe ori: de divorţul traumatizant al părinţilor, de fosta iubită care l-a înşelat. Şi-a promis că nu se mai implică, dar promisiunea devine istorie când o întâlneşte pe simpatica Chantry (Zoe Kazan). Din nefericire, aceasta este deja implicată într-o relaţie şi, deşi se atrag reciproc, cei doi tineri decid să rămână doar prieteni, numai că decizia se va dovedi foarte greu de respectat.

De la ora 16 rulează filmul românesc “Poarta albă”, film realizat recent (în premieră pe ţară acum o lună). Adrian şi Ninel se numără printre deţinuţii înghesuiţi în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnaţi alături de ei se găsesc profesori, avocaţi, poeţi, filozofi, ţărani, artişti, oameni de ştiinţă. Cu toţii îşi dau seama treptat că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi. Filmul este inspirat din cartea “Vărul Alexandru”, de Adrian Oprescu.

De la ora 18, rulează filmul “Viaţa nu îţi oferă a doua şansă”. “Zindagi Na Milegi Dobara” spune povestea lui Kabir și a prietenilor săi. Kabir se pregătește să se căsătorească cu logodnica lui Natasha și drept petrecere a burlacilor decide să se întâlnească cu cei mai buni prieteni ai săi din copilărie, Arjun și Imraan, alături de care pornește într-o excursie. Trio-ul porneste spre Spania, unde au de gând să viziteze Costa Brava, Sevilla și Pamplona.

Articolul precedentJudeţul Neamţ în mărturii / UN OASPETE FRANCEZ, LA 1841 (VI)
Articolul următorVorba lu` Adrian / Cum se vede Muntele Athos de pe Ceahlău (IV)