0:00

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

TEATRU

Început de stagiune cu o premieră: Vicleniile lui Scapino

Teatrul Tineretului anunţă premiera spectacolului Vicleniile lui Scapino de Molière, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, care se va juca la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă şi duminică (18 şi 19 octombrie), de la ora 19, la Sala Mare. Din distribuție fac parte actorii: Dan Grigoraş, Daniel Beşleagă, Florin Hriţcu, Dragoş Ionescu, Nora Covali/Corina Grigoraş, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Rareş Pîrlog, Ingrid Robu. Scenografia este semnată de Romulus Boicu, iar muzica – Alexandru Suciu.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Din secolul al-XVII-lea ajung până la noi ecourile unui râs tonic, lucid, curativ: râsul domnului Molière. Acuzat de blasfemie, de instigare la imoralitate, își apăra astfel spectacolele sale hohotitoare: Datoria comediei fiind de a îndrepta oamenii distrându-i, am crezut că, în îndeletnicirea pe care o am, nu-mi rămâne altceva mai bun de făcut decât să atac, prin reprezentări ridicole, viciile secolului meu. (Prima jalbă către rege în apărarea piesei Tartuffe). Premiera absolută a Vicleniilor lui Scapin a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapin fiind  jucat de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie şi a fost puţin reluat în timpul vieţii lui Molière (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă. Pentru Teatrul Tineretului, Vicleniile lui Scapin are o puternică amprentă afectivă, fiind primul spectacol din repertoriul său. Evenimentul a avut loc pe 3 octombrie 1958, regia spectacolului aparținînd lui David Esrig, iar scenografia fiind semnată de S. Briss. Iată că în 2014 tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu îmbracă piesa în haină nouă. Undeva, pe o plajă, unde este fieful tinerilor dezlănțuiți în distracție, Scapino și-a lăsat (în alt secol) pălăria țuguiată, costumul cu dungi verzi pe fond alb, sabia de lemn, masca și s-a îmbrăcat în pantaloni scurți. Dar spiritul lui de panglicar viclean, capabil să te vândă într-o lingură de apă, a rămas același ca pe vremea lui Molière. Farsa lui Molière a prins culoarea vremurilor noastre: cu trabant flower-power, investit cu inedite funcții de divertisment, cu doze de bere eliberându-și vulcanic conținutul în toiul petrecerilor pe plajă etc., dar spiritul ei a rămas același: zeflemisirea optuzității, plăcerea enormă a celui considerat umil de a le juca puternicilor renghiuri teribile” (Raluca Naclad – secretar literar).

FILM

În premieră pe ţară, filmul românesc „Poarta albă”

În acest weekend, perioada 17-22 octombrie, la cinematograful “Dacia” Panoramic din Piatra Neamţ vor rula, zilnic, trei filme.

De la ora 14 va rula filmul “America, venim!” Plecaţi tocmai din micul Târgovişte cinci actori, regizorul, un băieţel şi ursul său imens de pluş traversează oceanul pentru a susţine un spectacol la New York. Nu totul merge conform planului şi actorii hotărăsc, pentru câţiva bani în plus, să înceapă colaborarea cu un impresar local, tot român şi stabilit în SUA de ceva vreme, care le promite un turneu de amploare. Iau problemele lor sfârşit sau doar încep?

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De la ora 16 rulează filmul românesc “Poarta albă”, film în premieră pe ţară. Adrian şi Ninel se numără printre deţinuţii înghesuiţi în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnaţi alături de ei se găsesc profesori, avocaţi, poeţi, filozofi, ţărani, artişti, oameni de ştiinţă. Cu toţii îşi dau seama treptat că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi. Filmul este inspirat din cartea Vărul Alexandru, de Adrian Oprescu.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Filmul “Sfârşitul lumii” va rula de la ora 18. Povestea începe în 22 iunie 1990 într-un orăşel englez: cinci adolescenţi sărbătoresc absolvirea liceului, lansând un turneu epic în barurile din oraş. În ciuda entuziasmului acestora şi numărului impresionant de pahare băute, nu reuşesc să ajungă la ultimul bar de pe listă: The World’s End. 20 de ani mai târziu, cei cinci au părăsit oraşul natal şi au fiecare soţii, copii şi responsabilităţi. Doar Gary King nu a reuşit să se maturizeze. Acesta îşi doreşte să reia maratonul început în urmă cu 20 de ani. Îi convinge pe cei patru să se reunească. Provocarea: o noapte, cinci prieteni, 12 baruri, minim un pahar baut în fiecare bar. Sosind în Newton Haven, cei cinci o întâlnesc pe Sam, sora lui Oliver, de care atât Gary cât şi Steven au fost îndrăgostiţi. Prietenii îşi dau seama că oamenii au fost înlocuiţi cu nişte roboţi ciudaţi care acum ameninţă omenirea.

Articolul precedentJudeţul Neamţ în mărturii / UN OASPETE FRANCEZ, LA 1841 (II)
Articolul următorVorba lu` Adrian Cultura între universal, naţional şi local (II)