Am așteptat, joi, aproape toată ziua, poate-poate „măritele” mijloace de informare și influență națională – cu ori fără contribuția „slăviților”/ „glorioșilor” politicieni – își amintesc de o semnificație aparte a Sărbătorii Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, alta decât Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Nu e vorba de poetul, gazetarul și patriotul Adrian Păunescu, a cărui zi de naștere din 1943 aproape că s-a uitat. Cumva e de mirare că speculanții de audiență n-au acordat atenția clasică reperelor internaționale, de genul ziua de naștere a alpinistului Sir Edmund Hillary (1919), a actriței Natalie Wood (1938) sau a muzicianului Carlos Santana (1947). Le-a scăpat asasinarea Regelui Abdulah Ibn Hussein al Iordaniei (1951), prima aselenizare (1969) și Ziua Internațională a Lunii sau Ziua Mondială a Șahului. Neverosimil, nu am remarcat un salut al președintelui Iohannis de Ziua Independenței Columbiei.

Abia seara, mai bine mai târziu decât deloc, au apărut gândurile de Ziua Energeticianului, transmise de Sebastian Burduja, ministrul cu rădăcini nemțene al Energiei. Burduja a umblat frumos la corzile sensibile și le-a urat energeticienilor să stăpânescă fulgerele precum Sf. Ilie și să aprindă mereu lumina pentru România Viitorului. Amendamentul e de neocolit: dacă nu sunt împiedicați, sabotați. Pentru că, așa cum am scris în repetate rânduri, dacă Energie nu e, nimic nu e.

Carmen foto atitudine

La Piatra-Neamț, un lot de energeticienii și-a luat prima rație de sărbătoare în avans, pe 18 iulie, începând cu imposibila oră 14. Expoziția de pictură semnată de inginer (r) Carmen Cărăușu, deschisă la Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” și anunțată pe mesagerulneamt.ro ca o provocare (vezi aici), s-a transformat într-un catalizator al colegilor de breaslă. Energeticienii marca SH Bistrița și alți prieteni care au colaborat profesional cu sucursala dominau net publicul participant.

O doză de emoție sănătoasă, naturală au oferit fostul director Cornel Melinte și directoarea în funcție, Isabela Nedelcu.

 

Pe sectorul de inimă și spirit, nostalgia Liceului de matematică-fizică „Petru Rareș”, cel din strălucitele vremuri istorice, a luat chipul colegei de clasă Elena Miron, binecunoscută de la CCI Neamț. N-avea cum lipsi o vibrație ca o descărcare electrică produsă în stratul gazos din jurul unui izolator electric (n.a. – conturnare se cheamă). A adus-o direct de la Iași Anișoara Constantin, colegă rafinată și sensibilă din promoția 1988 a Energeticii ieșene.

Elena Miron si Carmen Carausu Carmen Carausu si Anisoara Constantin

Când ceva e să iasă cu toul peste rutina unui vernisaj din setul celor obositoare, cu prezentări umplute de șabloane montate din rumeguș, o contribuție decisivă vine din partea amfitrionului și a prezentatorilor. De această dată, lui Mihael Balint, Vasile Baghiu și Lucian Strochi le-a reușit un recital, dacă acceptați încadrarea, pur-sânge. Proba verității vine din filmul realizat de cunosctul cameraman Teodor „Pit” Moldovan, fost Ambasador al Neamțului la ediția 2018.

 

Până la ediția tipărită a Mesagerului de Neamț de joia viitoare, când veți afla mai multe despre cum a asamblat Carmen Cărăușu (și) o strașnică demonstrație de unitate în diversitate, fără absolut nicio legătură cu comandamentele de la Bruxelles, găsiți mai jos câteva fotografii din expoziția deschisă până pe 28 iulie. (Viorel COSMA)

Expo 3 Expo 2 Expo 1 Expo 6 Expo 5 Expo 4

 

Articolul precedentPerseverență infracțională: reținut pentru trei fapte
Articolul următorVictimele exploziei de la Fibrex au arsuri pe 38%, respectiv 15% din corp
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.