elevi mascaAbsolvenții de gimnaziu care se vor afla în izolare sau confirmați pozitivi cu coronavirus vor putea susține Evaluarea Națională după ultima zi de examen. Elevii care nu vor putea fi în bănci în perioada 15-18 iunie 2020 și care vor să dea examenul, vor trebui să trimită o cerere Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale. Acești elevi vor avea la examen subiectul de rezervă ce va fi pregătit pentru fiecare disciplină. Urmează ca Ministerul Educației și Cercetării să conceapă procedura specială. Aceste reglementări sunt cuprinse în Ordinul MEC 4.248 care a fost publicat în Monitorul Oficial din 15 mai: „Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv «COVID-19» susțin probele de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a conform unei proceduri speciale elaborate de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale de susținere a probelor cu subiectul de rezervă se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020, prevăzut în anexa la prezentul ordin”.

Ordinul mai stabilește că materia de examene este cea anunțată și care nu cuprinde materia aferentă semestrului 2 din acest an școlar, suspendat din cauza coronavirusului: „Programele pentru disciplinele de examen, valabile pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4.115/2020 privind aprobarea programelor pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat național, în anul școlar 2019-2020.

Ministerul Educației mai precizează că, anul acesta, contestațiile la note pot fi trimise online de elevi în următoarele condiții: „Candidații care depun/transmit prin mijloace electronice contestații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestuia.”

Așa cum a anunțat ministrul Monica Anisie, elevii dintr-o sală de examen vor fi supravegheați de minim un asistent, față de doi cum era până acum: „Supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un asistent, cadru didactic de altă specialitate decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba.

(C.I.)

Articolul precedentExclusiv: Prima declarație a noului manager al Spitalului Județean Neamț
Articolul următorBiblioteca „Kirileanu” amână redeschiderea programului cu publicul