Campanie Ceahlăul: „Să ne apărăm oraşul”

intilnire primarie

Orlando – eroul zilei la Primăria Piatra Neamţ

Ambii viceprimari, şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei locale Piatra Neamţ, şefa Direcţiei de asistenţă socială din primărie, şi un ofiţer de la Poliţia Piatra Neamţ au participat, ieri, la o conferinţă de presă. Ideea de fond era implicarea primăriei în combaterea delincvenţei juvenile, dar discuţiile au alunecat, aproape pe nesimţite, spre un alt fenomen mult mai puţin agresiv: cerşetoria. După ultima ispravă a unei găşti de minori infractori, care a contribuit decisiv la internarea îndelungată în spital a unui bătrân de 77 de ani, tema de discuţie ar fi trebuit să fie concretă şi punctuală: ce este de făcut pentru ca aceşti copii sub 14 ani să nu mai fie un pericol pentru cetăţenii oraşului?

Singurul care a vorbit puţin şi la obiect a fost comisarul şef Cristian Roşu de la Poliţia Piatra Neamţ. A spus din start că atât timp cât legea nu sancţionează în niciun fel minorii infractori sub 14 ani, poliţiştii nu pot decât să-i prindă, să-i cerceteze pentru infracţiunea comisă şi apoi să le dea drumul. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul tâlharilor care au atacat bătrânul ce-a plonjat în Cuiejdi. De la începutul anului până acum, în Piatra Neamţ au fost întocmite 77 de dosare penale pe numele minorilor infractori. Jumătate din ele îl au ca protagonist pe Orlando, care mai are câteva luni până împlineşte 14 ani. „Într-un singur caz am reuşit arestarea unui minor (n.r. – Manex Neda) care a comis 5 tâlhării asupra unor bătrâni cu vârste între 60 şi 80 de ani”, a precizat comisarul şef Roşu. „În rest am aplicat sancţiuni părinţilor acestor minori pentru rele tratamente şi împiedicarea accesului la învăţământ, dar mă îndoiesc că aceste amenzi vor fi plătite vreodată”.

Poliţia locală a avut doar 3 acţiuni în piaţă în acest an

Susţinând că merge spre „fondul cauzei”, viceprimarul Aurelia Simionică a „sărit”, în două fraze, de la tâlharii care atacă bătrâni, la cerşetorii care întind mâna. Şi şi-a propus ca, în viitorul imediat, să trimită poliţiştii locali săptămânal la treabă prin oraş, să identifice „minorii care cerşesc sau presteaza diverse activităţi lucrative – spală parbrizele maşinilor sau colectează obiecte reciclabile”.

La rândul său, şeful Poliţiei locale Piatra Neamţ a prezentat o analiză a activităţii din acest an, din care rezultă că, în ciuda faptului că tot oraşul ştia că Orlando îşi făcea veacul prin zona Pieţei Centrale, poliţia primăriei a făcut doar 3 acţiuni în piaţă, în 8 luni de zile, şi acelea în comun cu poliţiştii naţionali. În schimb, poliţiştii locali au avut treabă cu cerşetorii (134 la număr) pe care i-a condus la sediu şi i-a amendat, pe unii de mai multe ori. Numărul total al sancţiunilor a fost de 220, dar nimeni n-a plătit niciun leu amendă.

Singurul demers concret pe care l-a făcut primăria a fost înaintarea unui memoriu către Ministerul Muncii şi către Guvern, pentru urgentarea apariţiei normelor de aplicare a Legii 272/2004, în vederea înfiinţării centrelor de corecţie. Şi acum, cu actualele legi, aşa şchioape cum sunt unele dintre ele, s-ar putea face demersuri pentru internarea lui Orlando într-un centru de plasament. Dar…

“Nu am făcut demersuri pentru ca mama lui să fie decăzută din drepturile părinteşti, pentru că acea femeie este o mamă singură cu 5 copii şi instanţa, de regulă, decide decăderea din drepturi asupra tuturor minorilor, şi atunci ne gândim ce facem cu ei”, a precizat viceprimarul Aurelia Simionică. “Femeia munceşte de câteva luni, îşi vede de treaba ei şi practic nu mai ţine legătura cu Orlando, care este încurajat de alte persoane să comită infracţiuni. Acele persoane ar trebui identificate şi trase la răspundere penală. Cine îşi asumă răspunderea să-l ducă pe Orlando într-un centru de plasament? Acolo sunt copii cu probleme, nu poţi să bagi un element ca el într-un asemenea mediu. Este un cer vicios. Singura soluţie este crearea acestor centre, unde minorii delincvenţi să beneficieze de supraveghere specializată”.

“Piatra Neamţ a fost etichetat ca un oraş sigur, nu trebuie să ne lamentăm”

În ciuda numărului mare de dosare penale întocmite pe numele minorilor sub 14 ani, şi a faptului că o sumedenie de bătrâni n-au mai făcut plângere la poliţie ştiind că infractorii nu pot fi traşi la răspundere, viceprimarul Dragoş Chitic crede că este vorba despre “fenomene izolate”: “Piatra Neamţ a fost etichetat ca un oraş sigur, nu trebuie să ne lamentăm, ci să acţionăm. Suntem în ofensivă, nu în defensivă, iar primăria se va implica în continuare în combaterea acestui fenomen, începând de la cauze”.

Şi cu promisiunea unor razii săptămânale, organizate de poliţiştii locali, în colaborare cu cei naţionali şi cu jandarmii, subiectul “Orlando”, “îmbogăţit” cu discuţii despre cerşetori, rechizite pentru copiii săraci şi transport gratuit spre şcoală, s-a încheiat. În conferinţa de presă. În stradă, subiectul continuă în fiecare zi, cu protagonişti din familiile Bumberică, Saulea, Neda sau Capră. Şi cu imaginea unui bătrân, căzut în albia Cuiejdiului, cu piciorul rupt şi un pepene spart alături. Imaginea oraşului sigur Piatra Neamţ.

Cristina MIRCEA
batran agresat 04

Nici cu voluntarii nu se poate

Tot ieri, prefectul de Neamţ, şeful Poliţiei Judeţene şi şeful ATOP au avut o discuţie pe tema angrenării voluntarilor în “monitorizarea” găştilor de infractori minori. Adică să vadă cineva pe unde sunt, cu ce se ocupă şi să dea alarma dacă par să pună la cale vreo lovitură. “Problema este că Legea voluntariatului nu prevede misiuni pe linişte şi siguranţă public şi atunci apare chestiunea răspunderii civile sau penale în caz că se întâmplă ceva”, ne-a declarat Adrian Bourceanu, preşedintele ATOP Neamţ. “A rămas ca dl. Tablan să facă demersuri pentru că nici Legea voluntariatului nu are norme de aplicare şi ar trebui un ordin de ministru în acest sens. Suntem într-un impas, dar nu putem abandona subiectul. Nu-l putem rezolva în şedinţe şi în conferinţe de presă, ci făcând lucruri concrete”.

Articolul precedentTablou viu cu autoturisme de serviciu pentru baroni
Articolul următorSalvați o viață cu un SMS la 8826

5 COMENTARII

  1. si nu se poate obtine un ordin de la primul ministru? daca nu, inseamna ca multi nu isi merita jilturile ….

  2. Faceti, ceva DOMNILOR. Chiar va este indiferenta viata noastra ? Astia care ne ataca, nu sunt „, minori „, sunt talhari cu diploma, sunt ” dracii „, pe pamant. TERMINETI, ODATA CU EI !!!!!!

  3. In cazu asta nu ne ramane decat sa mergem in grupuri organizate la cumparaturi sau la plimbare de frica prea vestitului Orlando si trupa lui de pitigoi. Pentru asta platim in fiecare an impozite , pentru asta votam o data la 4 ani cate un impostor ce pretinde a fi salvatoru Romaniei. Am ajuns bataia de joc a unor copii care cred ca sunt invincibili si nimeni din statul asta nui poate trage la raspundere.

  4. de la ponta in jos totii sunt niste diletantii platitii de poporul roman fara nici o rusine, piatra neamt oras sigur da doar pe hartie ca realitatea e alta ca diploma lui tonta….

Comentariile sunt închise.