reclama autocenter

* 7 iunie 1925 – Se naşte, la Piatra Neamţ, Elena Botez-Butnaru, prim-solistă de operă. Afirmată în arta interpretativă românească după cel de-al doilea Război Mondial, a cântat la Teatrul de Operetă din Bucureşti cât şi pe scena Teatrului de operă din Timişoara, în roluri de soprană, peste 30 de ani, alături de Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Viorica Cortez.

 otilia cazimir

* 8 iunie 1967 – Moare, la Iaşi, poeta Otilia Cazimir (n. 12 februarie  1894, pe numele adevărat Alexandra Gavrilescu, la Cotu Vameş). Prietenă apropiată a poetului George Topârceanu, a lăsat în literatura română volume de versuri pentru copii, (“Jucării” şi “Baba Iarna intră-n sat” ş.a.) dar şi traduceri din mari scriitori ruşi.

* 8 iunie 1866 – S-a născut poetul şi publicistul Lucian Pal, la Roman. Poet, publicist, colaborator la „Astra”, „Convorbiri literare”, „Acum”, „Evenimentul zilei”. Funcţii de conducere la „Evenimentul de seară”, „Naţional”, „Ziarul politic”. Premiul pentru cel mai bun reportaj monden al revistei „Vip”. Volumul: „Sunete şi semene” (1988).

 nicolae vulovici

* 8 iunie 1877 – S-a născut, la Calafat, (d. 8 septembrie 1918), poetul Nicolae Vulovici, cel care a recitat, acum o sută de ani, versuri la dezvelirea statuii lui Mihail Kogălniceanu din Piatra Neamţ. Căpitan activ în Regimentul 15 Războieni, prevestitor al războiului şi al morţii sale glorioase, a locuit o scurtă perioadă de timp la Piatra Neamţ. A colaborat la Semănătorul, Neamul Românesc, Ramuri, Junimea literară.

* 9 iunie 1921 – S-a născut Vasile Măcărescu, la Piatra-Neamţ. A fost avocat, publicist. Facultatea de Drept, Bucureşti.  Reţinut în diplomaţie, până la preluarea conducerii Ministerului de Externe de către comunişti (1947). Arestat şi condamnat. După ieşirea din închisoare, a emigrat în Germania, stabilit la Köln. La Essen, a scos Revista „Transilvania” (1987-1990).

 geo-barton

* 10 iunie 1982 – A murit actorul Geo Barton (n. 23 martie 1912, la Piatra Neamţ. A debutat pe marele ecran în 1949 cu filmul „Răsună valea” – unul din primele filme româneşti, şi, peste un an, avea sa joace în „Moara cu noroc”, în rolul lui Lică Sămădăul, un rol pe care l-a interpretat magistral şi care l-a şi consacrat în cinematografie. A jucat în peste 30 de filme.

 brunea fox

* 12 iunie 1977 – A murit, la Bucureşti, marele ziarist Filip Brunea-Fox (n. 18 ianuarie 1898, la Roman). Jurnalist deosebit de fecund, colaborează la cele mai importante publicaţii ale vremii, Arena, Reporter, Izbânda, Jurnalul de dimineaţă, dar şi la reviste literare precum Viaţa Românească, România literară, Integral, Punct. Corespondent pentru ziare străine din Japonia şi Argentina. Supranumit “prinţul reportajului”, Brunea-Fox a împletit autenticul de senzaţional făcând din reportajele sale literatură de calitate. Un astfel de reportaj este senzaţionala sa carte “Cinci zile printre leproşi”.

* 13 iunie 1884 – S-a născut scriitorul Ioachim Botez, la Bistricioara (d. 12 iunie 1956, Bucureşti). După absolvirea cursurilor primare în satul natal şi Liceul “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, funcţionează ca învăţător de ţară, apoi termină Facultatea de litere şi filosofie din Bucureşti. Profesor la “Rareş” în Piatra Neamţ şi apoi la o şcoală din Bucureşti. După apariţia cărţii sale “Însemnările unui belfer” (cea mai importantă a sa), Eugen Lovinescu îl anunţă “un mare prozator în devenire”, dar celelelalte volume apărute după 1944 plătesc tribut sistemului politic al vremii.

 i i mironescu

* 13 iunie 1883 – S-a născut scriitorul I. I. Mironescu, la Tazlău, Neamţ (d. 22. 07. 1939, la Tazlău).

* 13 iunie 1913 – S-a născut sculptorul Gheorghe-Vasile Gheorghiţă, la Dolheşti, Pipirig (d. 1984, Târgu-Neamţ). Profesor, sculptor. A absolvit Şcoala de Arte şi Meserii, Târgu-Neamţ şi Academia de Belle Arte Iaşi. Este prezent cu lucrări în lemn la expoziţii româneşti din New York, Londra, Berlin, Paris, Viena, Sofia, Moscova, Beijing, Varşovia ş. a.

 Eugen-Stetcu-Mitologii-si-sentimente

* 13 iunie 1949 – S-a născut poetul Eugen Steţcu, la Roman. Poet format în cenaclurile literare „Cezar Petrescu” şi „Panait Muşoiu” din oraşul natal. Debut (1996) cu placheta „Mitologii şi sentimente” (pref. Eugen Simion), urmată de „Pe vocala unui zeu” (2005), „Pânza mov a obsesiei” (2012).

Articolul precedentMIHAI EMINESCU – CRONICILE NOASTRE VECHI…
Articolul următorScandal în USL: PSD racolează peneliști