* 28 februarie 1922 – S-a născut Eugen Crăciun, la Piatra-Neamţ, artist plastic. A absolvit Academia de Arte Frumoase, Iaşi şi Institutul „Nicolae Grigorescu” Bucureşti. A participat la toate manifestările artistice anuale, republicane, festive, comemorative de pictură, grafică şi arte decorative, inclusiv la Festivalul „Lascăr Vorel” (1974) şi la Expoziţii colective: Austria, Italia, Franţa, Cehoslovacia, URSS, India, China ş.a.

braescu

* 28 februarie 1939 – S-a născut George Brăescu, la Ruseni-Răzeşi, Plopana, Bacău. Facultatea de Istorie-Filosofie Iaşi. Cadru didactic, inspector la Comitetul pentru Cultură şi Artă, la Casa Creaţiei Populare, ale Judeţului Neamţ. A iniţiat şi condus cenacluri literare din Neamţ. Este unul fondatorii Asociaţiei Teatrului Folcloric din România şi Republica Moldova, al Revistei „Ţara Hangului, al mai multor fundaţii şi asociaţii culturale.

Gheorghe_Ruset-Roznovanu

* 1 martie 1834 – S-a născut Gheorghe Ruset Roznovanu (d. 2 octombrie 1904, Roznov), ofițer și politician român, membru al familiei nobiliare Rosetti, fost ispravnic al județului Neamț între anii 1871-1876, Participant la Războiul de Independenţă. După retragerea din armată, a fost ales deputat și senator din partea  Partidului Conservator, un timp şi președinte al Camerei Deputaților. A  fost președinte al Consiliului Județean Neamț și ulterior a fost numit prefect al județului Neamț, funcție în care a contribuit la dezvoltarea rețelei de drumuri a județului. Gheorghe Ruset-Roznovanu a fost un filantrop, finanțând construirea și funcționarea la Roznov, localitatea unde își avea moșia, a primei școli din comună precum și a Bisericii Sfântul Nicolae, construită în stil slavon-bizantin. Gheorghe Ruset-Roznovanu a contribuit, de asemenea, la înființarea spitalului din localitate, la construirea clădirii primăriei și la realizarea căii ferate Bacău-Piatra Neamț și a gării din Roznov.

* 1 martie 1788 – S-a născut Gheorghe Asachi la  Herţa, azi Ucraina (d. 12. 11. 1869, Iaşi). Facultatea de Filozofie, Litere şi Ştiinţe  (1803-1804). A pus bazele învăţământului românesc. Legăturile sale cu Ţinutul Neamţ s-au concretizat în versuri, în proză sau în piese de teatru inspirate de mitologia locurilor, înfiinţarea primelor şcoli primare pe teritoriul de astăzi al judeţului Neamţ (Roman, Piatra, şi Mănăstirea Neamţ), în timp ce a fost „referendariu al epitropiei şcoalelor” (1820-1849). În primăvara anului 1841, a deschis, la Văleni (azi anexă a oraşului Piatra-Neamţ) Fabrica de Hârtie „Petrodava”, cunoscută şi sub numele de „moara lui Asachi”.

*  1 martie 1841 – S-a născut Mihai Burada, la Iaşi (d. 7. 11 1918, Roman), biolog, dr. în medicină, compozitor, profesor. Conservatorul, Iaşi, Facultatea de Medicină şi Ştinţe Naturale, Paris. În ultima parte a vieţii, s-a stabilit la Roman (prof. de geografie, la Liceul „Roman-Vodă”). Membru fondator (1907) şi preşedinte al Societăţii Culturale „Miron Costin” din Roman (1907-1918). A creat peste 50 de opusuri.

Solomon Marcus.

* 1 martie 1925 – S-a născut, la Bacău, academicianul Solomon Marcus, matematician român, membru titular (2001) al Academiei Române.

* 1 martie 1839 – S-a născut Ion Creangă, la Humuleşti (d. 31. 12. 1889, Iaşi).

*  1 martie 1931 – S-a născut  Elisabeta Bostan, la Buhuşi, Neamţ. Regizor de film, prof. univ. A absolvit Liceul de Fete din Piatra-Neamţ şi Institutul de Teatru. A semnat regia la multe filme inspirate din universul copilăriei: „Năică”, „Amintiri din copilărie”, „Veronica” ş.a. Se află printre iniţiatorii Festivalului de Film pentru Copii „Punguţa cu doi bani”, Piatra-Neamţ (1980).

* 1 martie 1956 – S-a născut Monica Carp, la Bozienii de Jos Neamţ. Facultatea de Arte Plastice „George Enescu” Iaşi. Albume: „Două decenii de artă plastică” creaţia personală (2006) şi „Mărţişorul Românesc” (2008).

* 2 martie 1905 – S-a născut, la Câmpulung Muscel, poetul Radu Demetrescu Gyr. Licentiat în Litere, a debutat în anul 1924 odată cu apariția volumului “Linişti de schituri”. Laureat al mai multor premii ale Societăţii Scriitorilor Români şi ale Academiei Române. În 1940, pe timpul guvernării legionare a fost director general al teatrelor. În aceasta calitate ia iniţiativa înfiinţării Teatrului Evreiesc. După detenţia de sub regimul lui Carol al II-lea este închis şi de Antonescu, apoi este eliberat şi trimis spre „reabilitare“ în batalioanele de la Sărata. În 1945, regimul comunist îl încadrează în „lotul ziariştilor“ şi îl condamnă la 12 ani. Revine acasă în 1956, dar după doi ani este din nou arestat şi condamnat la moarte pentru poezia ”Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!” Sub regimul comunist a executat aproape 16 ani de detenţie. A suferit chinuri inimaginabile în închisoarea Aiud, cu un regim de celulă aspră. Bolnav grav, cu un prolaps rectal gangrenat, cu hepatita, infiltrat pulmonar TBC, hemofilic, i s-a refuzat orice ajutor medical. A trecut în veşnicie în anul 1975, la 28 aprilie.

* 2 martie 1939 – S-a născut Mihail Dragu-Caina la Ghindăoani, Neamţ, profesor la Târgu Neamţ, autor de romane. A absolvit Facultatea de biologie-geografie, Bucureşti. Proze: „Trădarea zodiei”, „Inimi frânte”, „Flavian şi Rozalina (sau Prima lecţie)”,proză scurtă: „Tornada”, „Mirajul iubirii”, „Povestiri despre oameni celebri”, „Perle umoristice”.

Iosif_Vulcan

* 3 martie 1841 – S-a născut Iosif Vulcan (d. 8 decembrie 1907, Oradea) scriitor, animator cultural, membru al Academiei Române.

* 4 martie 1896 – A murit Dimitrie Cantemir, medic, deputat, senator de Neamţ.

* 4 martie 1977 – A murit criticul şi istoricul literar Savin Bratu, la cutremurul care a devastat Capitala, a distrus oraşul Zimnicea şi a afectat şi alte oraşe din ţară. Savin Bratu (n. 15 mai 1925, la Roman), a fost un editor, critic și istoric literar. Absolvent al Facultății de Litere a Universității din București (1950), a fost, cel puțin la începutul carierei sale literare, unul din reprezentanții curentului proletcultist. În ultimul deceniu de viață, în condițiile relativei liberalizări a controlului ideologic oficial, Savin Bratu a abandonat viziunea dogmatică din perioada anterioară și s-a ocupat, cu competență și relevanță, de probleme de teorie literară.

-Toma caragiu

* 4 martie 1977 – A murit, la cutremur, Toma Caragiu (n. 21 august la Argos Orestiko, Grecia), un mare actor român cu activitate bogată în teatru şi film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a jucat și în drame, unul dintre filmele sale de referință fiind “Actorul şi sălbaticii”, în 1975. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

* 4 martie 1977 – A murit, la cutremur, prozatorul Alexandru Ivasiuc, lângă blocul Scala, care s-a prăbușit peste el. A publicat romanele Vestibul, (1967),  Interval,(1973),  Apa,(1973), Păsările,(1973), Cunoașterea de noapte,(1973),  Iluminări, (1976), Racul, (1976)

* 4 martie 1977 – A murit, la cutremur, cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, (n. 6 ianuarie 1940, Craiova).

*  4 martie 1900 – S-a născut  Marcu Nadler, la Buhuşi (d. 29. 01. 1971), dr. în medicină. Cursuri de specializare în Franţa. Medic al Fabricii de Postav din Buhuşi. Din 1949, medic al Spitalului din Piatra-Neamţ. Medic al Staţiunii Slănic-Moldova şi medic al Spitalului de Copii din Păstrăveni. Membru al Societăţii de Ştiinţe Medicale din România.

* 5 martie 1920 – S-a născut Radu Stanca, dramaturg, poet (un mare baladist), eseist și regizor de teatru român.

* 5 martie 1955 – A murit prozatoarea Hortensia Papadat Bengescu, romancieră și nuvelistă din epoca interbelică. Cele mai importante romane ale ei:  Fecioarele despletite, Concert din muzică de Bach, Drumul ascuns, Rădăcini.

*  6 martie 1924 – S-a născut Aurel Buzilă, la Şarul Dornei, Suceava (d. 1987, Piatra-Neamţ), muzeograf restaurator, publicist. Facultatea de Istorie-Filosofie, Iaşi. A lucrat cu mari arheologi şi a restaurat piese importante („Hora de la Frumuşica”, „Vasul cu coloane” ş. a. Restaurări la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, după cutremurul din 1977. Autor, împreună cu Constantin Matasă a lucrării „Muzeul Arheologic din Piatra-Neamţ. Catalog”.

constantin-radulescu-motru

* 6 martie 1957 – A murit Constantin Rădulescu-Motru,  filozof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician și președinte al Academiei Române între 1938 – 1941, personalitate marcantă a României primei jumătăți a secolului XX.

Articolul precedentAdministrația Bazinală de Apă Siret vă solicită părerea
Articolul următorTestamentul politic al lui Mihai Eminescu (XXXV)