* 15 august 1914 – S-a născut părintele Arsenie Papacioc. Este considerat unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei.
* 15 august 1989 – A murit ziaristul şi scriitorul Dumitru Buznea. Născut la 30 iulie 1931, la Galaţi, a absolvit Şcoala primară şi Liceul comercial la Galaţi, Facultatea de Istorie-Filosofie, Iaşi, Facultatea de Drept, Cluj. A fost redactor la ziarul „Flacăra” şi „Ceahlăul”, Piatra Neamţ, din 1968. Scenarii de film „Din nou împreună”, 1978; „Rămân cu tine”, 1982, ambele lansate în premieră la Piatra Neamţ.
* 15 august 2009 – A murit compozitorul şi cântăreţul de muzică uşoară Florin Bogardo. Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără „Să nu uităm să iubim trandafirii” (compusă în 1968 și cunoscută în interpretarea proprie și în versiunea Mihaelei Mihai), ”Tu ești primăvara mea” (1973, mai cunoscută în interpretarea lui Aurelian Andreescu) şi ”Ani de liceu”. A scris şi muzică de film.
* 16 august 1950 – S-a născut Mircea-Titus Romanescu, la Piatra Neamţ. A făcut studii de pictură cu Elena Uţă-Chelaru. Este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, master în „management şi impresariat în arte vizuale”, Universitatea de Arte, Timişoara. Membru al UAPR şi al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici UNESCO şi ARIPA din Torino. Recompensat cu Premiul I la Festivalul Naţional şi câştigător al Concursului Cooymans-Covalenco.
*16 august 1935 – S-a născut Ion Gheorghe, unul din poeţii importanţi ai generaţiei şaizeciste. A promovat poezia tinerilor poeţi nemţeni (Aurel Dumitraşcu, Adrian Alui Gheorghe, Daniel Corbu ş.a.), în calitate de redactor la revista „Luceafărul”.
* 17 august 1925 – A murit Ion Slavici, la Crucea de Jos, Vrancea (n. 18 ianuarie 1848, la Şiria, Arad), mare scriitor şi publicist român, membru corespondent al Academiei. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori. Această experiență a fost reflectată de Slavici în lucrarea memorialistică intitulată ”Închisorile mele”, publicată în 1921. Istoricul Lucian Boia a constatat, cu referire la Slavici, că „dacă la scriitori precum Rebreanu sau Sadoveanu se constată un ușor deficit de caracter, necazurile lui Slavici se trag, s-ar putea spune, dintr-un surplus de caracter.” Obosit și persecutat, în 1925, Slavici se refugiază la fiica sa care trăia la Panciu, aducându-i aminte de Șiria lui natală. A fost înmormântat la schitul Brazi.
* 17 august 1951 – S-a născut Mihai Chiuaru, la Hangu, Neamţ.Liceul de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, Secţia Artă monumentală. Este membru al UAP, Filiala Bacău. A debutat într-o expoziţie a tineretului (Bucureşti, 1974). Personale: Piatra Neamţ, Bucureşti, Iaşi, Bacău, Moineşti, Bistriţa, Timişoara, Chişinău, Olanda, Japonia. Distins cu numeroase premii.
* 17 august 1872 – S-a născut Traian Vuia, la Bujoru (Caraș-Severin), Austro-Ungaria, (d. 3 septembrie 1950, Bucureşti), inventator român, pionier al aviației mondiale. Pe 18 martie 1906, a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul. Va mai breveta și construi diferite invenții, spre exemplu un generator de abur în 1925 sau două elicoptere între 1918 și 1922. A fost ales membru de onoare al Academiei pe 27 mai 1946. Este înmormântat la Cimitirul Belu din București.
* 18 august 1984 – A murit poetul Virgil Mazilescu. Este afiliat onirismului poetic.
* 19 august 1935 – S-a născut prozatorul Dumitru Radu Popescu, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor înainte de 1989, scriitor care a contribuit la promovarea poeţilor nemţeni în revista Tribuna de la Cluj, apoi în alte reviste literare centrale. Între romanele sale: F, Vânătoarea regală, Împăratul norilor. A scris multe piese de teatru de certă valoare.
* 19 august 1879 – S-a născut Lascăr L. Vorel, la Copou, Iaşi. (d. 1918) Într-o familie de farmacişti, stabilită ulterior la Piatra Neamţ. Lecţii de pictură cu Alexandru D. Atanasiu. Academia de Artă din München. Se întâlneşte la cursuri cu N. N. Tonitza şi Grigore Negoşanu. Colaborează la revista „Nea Ghiţă”. Expune uleiuri şi guaşe în cadrul Societăţii Tinerimea Artistică. Singura expoziţie personală Galeria „Golz” din München (1931).
* 19 august 1881 – S-a născut George Enescu, la Liveni, Botoşani, cel mai mare muzician român, autorul celebrelor simfonii (3, ultima şi pentru cor), a operei Oedip, a numeroase sonate. După venirea comuniştilor la putere se retrage la Paris, unde a şi murit (la 4 mai 1955).
* 20 august 1872 – A murit poetul Dimitrie Bolintineanu, om politic şi diplomat român.
* 20 august 1938 – S-a născut Doru Albu (pseudonimul lui Emilian Simion), în Teleorman. Corespondent radio, stabilit la Neamţ. Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. A publicat volumul de poezii „Paradis refuzat. Simfonie în 5 părţi şi mai multe nostalgii”.
* 20 august 1920 – S-a născut Zoe Dumitrescu-Buşulenga, la Bucureşti (d. 5 mai 2006, la mănăstirea Varatec), mare personalitate a culturii române, cu o prolifică activitate de cercetător, critic și istoric literar, eseist, filozof al culturii și pedagog român. A fost membră a Academiei și a unor importante instituții culturale din Europa. După 1989 a ales să se retragă tot mai des într-o chilie a mănăstirii Varatec, călugărindu-se spre sfârșitul vieții sub numele de Maica Benedicta. A fost înmormântată la mănăstirea Putna.
* 20 august 1977 – A murit Mihai Avădanei (n. 5 octombrie 1945, la Sărata, Dobreni), fost profesor la liceele Hogaş, Rareş şi Auto, autor al cărţii „De la matematica elementară spre matematica superioară”. A fost, din 1993, preşedintele SSMR, Filiala Neamţ.
* 20 august 1996 – A murit, la Bucureşti, Victor Andrei, prof. dr., cercetător ştiinţific în geografie.
* 20 august 1975 – S-a născut Lucian Gogu-Craiu, la Piatra Neamţ. A absolvit Liceul de Artă din Piatra-Neamţ şi Academia de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi (1999). Din 2002, membru al UAPR. A avut expoziţii personale, colective şi de grup la Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Iaşi, Bicaz, Bucureşti, Turcia, Miami. A făcut şi grafică de carte şi de presă. Are lucrări în colecţii din ţară şi străinătate.
* 20 august 1996 – A murit, la Piatra Neamţ, medicul Simion Purice, prof. univ. dr., fost director al Institutului Naţional de Medicină internă, redactor şef al revistei „Viaţa medicală”
* 21 august 1723 – A murit Dimitrie Cantemir, autor, cărturar, compozitor, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic și scriitor român (moldovean). A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în anul 1714. În opera lui Cantemir, influențată de umanismul Renașterii și de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Este considerat până astăzi unul dintre marii umaniști ai Europei.
* 21 august 1925 – S-a născut Toma Caragiu, într-o familie de aromâni din Grecia. Este unul din cei mai îndrăgiţi actori români. S-a înscris la Drept, dar îl abandonează şi intră la Conservatorul de muzică şi artă dramatică Bucureşti, la clasa Victor Ion Popa. Debutează în 1948 pe scena Teatrului Naţional încă de pe când era student în anuil III, apoi se angajează ca membru al corpului artistic al acestui teatru, jucând numeroase roluri. Va trece pe la Teatrul de stat din Constanţa, apoi la cel din Ploieşti (unde a fost şi director), apoi, la invitaţia lui Liviu Ciulei, pleacă la Teatrul Bulandra. A intrepretat sute de roluri pe scenă şi în filme româneşti. A murit la cutremurul din 4 martie 1977, alături de prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneţ. Este înmormântat la Cimitirul Belu.
* 21 august 1972 – A murit poetul Nichifor Crainic, ziarist, politician, teolog român, deţinut politic pentru ideile sale sale de drepta.
* 21 august 1950 – S-a născut Marius Alexianu, la Piatra Neamţ. Absolvă, Institutul de Limbi Străine, Secţia Limbi Clasice, Universitatea Bucureşti. Este profesor şi muzeograf la Piatra Neamţ, apoi cercetător la Institutul Român de Tracologie şi cadru universitar la Iaşi. Reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale: Bucureşti, Mainz, Bratislava, Chişinău, Plovdiv, Tirana, Sozopol, Hallein – Austria, Skopje, Ravenna.
* 21 august 1944 – S-a născut, în satul Răchiţi, judeţul Botoşani, Parasca Agape. A absolvit Institutul de arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Pedagogie. A fost profesoară de desen la mai multe şcoli din Neamţ. Este prezentă, încă din 1975, pe simezele galeriilor din Neamţ, în expoziţii personale şi colective. Ca membră a Fondului Plastic, a organizat mai multe expoziţii de design vestimentar la Bicaz şi Piatra Neamţ. Este prezentă în albumul „Un secol de arte frumoase în Bucovina”, de Valentin Ciucă, ediţia 2005, şi în lucrarea „Arta în Bucovina”, de Emil Satco, ediţia 1984.
* 21 august 1896 – S-a născut, la Piatra Neamţ, Alexandru Pantazi, profesor univ., matematician de renume mondial. Refuză să rămână asistent la Sorbona şi predă la Universitatea Bucureşti. A fost membru al Academiei de Știinţe din România.