Venirea sezonului rece cauzează o serie de neplăceri locatarilor care au ghinionul de a sta la ultimul etaj al unui clădiri reabilitate și date în folosință cu mare pompă de administrația locală în mai 2015. Este vorba despre blocul N10 de pe Aleea Nufărului, cunoscut mai ales sub denumirea de “fostul cămin de bătrâni”. Doamnă E.E.H. este revoltată că agentul termic lipsește cu desăvârșire la ultimul etaj și e decisă să nu mai plătească niciun ban pentru un serviciu de care nu beneficiază. Cu o situație similară femeia s-a confruntat și iarna trecută. Directorul Jănel Iosub, de la SC Locativ Serv, societate care administrează aceste spații, spune că vina pentru acest disconfort o poartă numai și numai Primăria.

janel-iosub-02_resize“Coloanele care transportă căldura nu erau legate la centrală, erau puse așa ca să fie puse. Noi am solicitat să facem remedierea și ne-am înscris la licitație pe SEAP pentru a executa lucrarea. S-au ales alte firme, s-au dus și nu au făcut nimic. A rămas totul la fel. Centrala este nespălată, este înfundată toată, nu s-au spălat caloriferele și cei care au lucrat au inversat turul cu returul, dacă vă vine să credeți. Toată mizeria s-a înfundat acolo și noi am lucrat aproape o săptămână să remediem. Acum nu ajunge căldura până la ultimul etaj. Trebuie să închidă căldura cei de la etajul 3 ca să se încălzească și cei de la 4. Două firme agreate de Primărie, care sunt ținute la secret, au lucrat la blocul acesta și și-au bătut joc. Primăria face ce vrea la lucrări, la reabilitări și după aceea îmi aruncă mie mâța moartă în curte. Pe oamenii mei cine îi plătește dacă s-au dus o săptămână să lucreze pe degeaba acolo? Noi facem muncă voluntară?”.

În bloc sunt 38 de garsoniere, fiecare având câte 27 de mp însă sunt ocupate doar 34. Și asta doar pe hârtie, deoarece  majoritatea celor care au primit locuințe aici încă nu s-au mutat. Per ansamblu, datoriile la utilități ale chiriașilor se ridică la 110 milioane de lei vechi. “În acest bloc locuințele au regim social. Plătim o chirie lunară de 62 de lei în primii 5 ani. După această perioadă contractuală, chiria se va mări, din câte am auzit, la 100, 100 și ceva de lei. Nu suntem racordați la gaz, avem butelie”, a declarat o chiriașă a Blocului N10. O altă situație de râsu-plânsu este că nu toți locatarii au aceeași adresă pe CI: unii figurează ca locuind la N10, alții la B13.

Reabilitarea “Căminului de Bătrâni” a costat 1.900.000 de lei.

bogdan-gavrilescuBogdan Gavrilescu, viceprimarul orașului Piatra Neamț, a dat asigurări că, în cel mai scurt timp, problema doamnei E.E.H. va fi rezolvată: “Probabil nu este aerisit. Eu am înțeles că este o singură familie, o singură garsonieră, unde nu se încălzește. Probabil e o coloană pe care dacă o aerisești își dă drumul. Doamna a fost și la noi, la Compartimentul Investiții, și a primit asigurări că neajunsul se va remedia curând”.

Dincolo de situația punctuală a unei persoane, rămâne întrebarea: ce anume a costat 1.900.000 de lei, cine a verificat lucrările, cine a recepționat lucrarea, cine s-a ocupat de rețeaua termică și cum de diferă atât de mult situația prezentată de directorul de la Locativserv de… rozul bombon, prezentat în stil Chitic, de vicele Gavrilescu? E vorba de diferența de la crunta realitate la situații machiate în primărie? (Ana MOISE)

Articolul precedentNeamț – lista PSD pentru alegerile parlamentare
Articolul următorLa 80 de ani, Gheorghe Bunghez propus cetățean de onoare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.