0:00

BOOKFEST 2013 BUCUREŞTI: Impresii de vizitator, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Patru pavilioane, zeci de edituri, sute de scriitori, mii de vizitatori, milioane de cărţi. Între miile de vizitatori, şi noi. Cu bani puţini în buzunar dar cu dorinţa de a vedea care mai sunt noutăţile de ultimă oră prin marile edituri ale ţării.

E un privilegiu numai să ajungi acolo. Să dai nas în nas cu actorul Marin Moraru (care se plimba cu soţia printre standurile de carte), cu Mihai Răzvan Ungureanu (care lăuda o apariţie editorială de la Iaşi), cu ministrul Varujan Vosganian (în postura de poet, alături de încă nouă scriitori „Născuţi în 58”, antologie alcătuită de Adrian Alui Gheorghe), cu academicianul Răzvan Teodorescu (aflat cu soţia, printre standuri), Mircea Geoană (pe post de spectator la lansarea cărţii lui Radu Tudor de la Antena 3), Dinu C. Giurăscu (pe post de prezentator la cartea aceluiaşi Radu Tudor), cu generalul Mircea Chelaru (spectator la lansarea antologiei lui Adrian Alui Gheorghe), cu Vasile Dâncu (vorbind despre Machiavelli), cu actorul Vasile Muraru (în aceeaşi postură de spectator, de la care am smuls o promisiune de interviu), cu încă vreo 50 de scriitori (cu care am stat de vorbă, în scurtele pauze dintre lansări de carte).

Cărţi scumpe, cărţi de lux, cărţi ieftine, cărţi interesante, cărţi de umplutură, cărţi de specialitate sau pentru cei care nu ştiu să-şi piardă timpul cu altceva. Marile edituri îşi scot, cu astfel de ocazii, depozitele la vânzare. Găseşti cărţi (chiar dintre cele bune) cu 2 lei sau cu un leu, care s-au vândut la vremea lor cu 20 sau 30 de lei. La sfârşitul călătoriei mele printre standuri m-am ales cu vreo 12 cărţi bune (pentru că le-am ales eu), cu peste 200 de lei mai puţini bani în buzunar, dar cu câteva zeci de pliante publicitare ale editurilor prin geantă, multe în 3-4 exemplare.

Ce am mai văzut la ediţia aceasta a Bookfest-ului: două lansări de carte la care protagonist a fost Adrian Alui Gheorghe. Editura Tracus Arte din Bucureşti i-a lansat o antologie „Omul giruetă”, cu o prefaţă a criticului literar Răzvan Voncu, care i-a făcut şi o prezentare la lansare, a doua fiind antologia de care pomeneam mai sus, „Născuţi în 58”, într-o suită de autori selectă, între ei figurând poeţi de primă mână ai momentului, printre care Ioan S. Pop., Lucian Vasilescu, Vasile Gârneţ (Chişinău), Liviu Georgescu (New York),  Bogdan Ghiu, Nicolae Tzone, Radu Voinescu, Varujan Vosganian şi, evident, Adrian Alui Gheorghe. Prefaţa cărţii este semnată de criticul literar, el însuşi născut în anul 1958,  Vasile Spiridon, universitar la Bacău. Deşi nu au fost prezenţi toţi autorii antologiei, cei câţiva aflaţi la standul Editurii „Cartea Românească” au stârnit intresul publicului, prezenţa la aceste lansări fiind dintre cele mai numeroase. Pentru că am văzut la acest târg de elită şi lansări cu un public ce putea fi numărat cu degetele unei singure mâni.

Ce nu mi-a plăcut la Bookfest: lansările programate simultan la pavilioane vecine, foarte apropiate unul de celălalt, astfel că vorbele ce erau lansate de la cele două microfoane se amestecau într-un vacarm deranjat. Întâmplările de la Bookfest  de acest gen mi-au amintit de anii copilăriei când mergeam, de Ispas, la Bâlciul din Târgu Neamţ şi prezentatorii circurilor aşezate aproape unul de celălalt se întreceau în a-şi prezenta numerele lor din spectacol pentru a atrage publicul. Şi la un târg de carte pare a fi vorba tot de o întrecere între edituri, dar poate fi găsită o altă formulă de a atrage publicul.

 BOOKFEST 2013 BUCUREŞTI: Impresii de vizitator, ZCH NEWS - sursa ta de informații

BOOKFEST 2013 BUCUREŞTI: Impresii de vizitator, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nicolae SAVA

Articolul precedentVoleiul nemţean înscris în prima ligă
Articolul următorSindicatul de la fostul Azochim va picheta Prefectura