reclama autocenter

filmul de piatra

Regizorul de film Andrei Dăscălescu a reușit să încurce, în acest an, absolut toate autoritățile locale și pe cei asociați cu festivalul său de film. Alegerea Muzeului Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț ca bază de operațiuni pentru Filmul de Piatra a fost dublată, potrivit programului și manifestului inițial, de alegerea Teatrului Tineretului ca rezervă în condiții de vreme proastă. Cu teatrul este o problemă. Scandalul legat de un spectacol regizat de Alexandru Dabija, spectaccol prezentat o singură dată și ilegal în șantierul de la TT, este arhicunoscut. Nu a fost dezvoltat din motiv de respect pentru un regizor de geniu. Pățit fiind, directorul Liviu Timuș a declarat: „Îmi pare rău, mă doare inima. Nu-i primesc în teatru decât cu dispoziție scrisă de la primărie sau de unde o fi, dar să fiu acoperit legal”. Dispoziția nu are cum veni peste capul constructorului (re)cunoscut de toată lumea prin persoana lui Vasile Turcu și celebra sa firmă ROMCONSTRUCT. City-managerul Bogdan Pușcașu a confirmat oficial refuzul acestora. Drept pentru care s-a apucat de căutat o sală potrivită. Casa de Cultură e cu belele ei, iar sala de festivități de la Colegiul Național „Petru Rareș” e prea mică. Ca variantă de avarie îi rămânea sala mare de la Consiliul Județean fiindcă în Calea Romanului, la polivalenta deloc sală polivalentă sunt alte necazuri. Pe de o parte, se fac pregătiri și pavoazări pentru conferința de alegeri a filialei Neamț a Partidului Național Liberal de duminică. Pe de alta, indiferent ce sonorizare faci, acustica sălii este la pământ.

În dreptul său, Liviu Timuș este marcat de o încărcătură ce excede emoția. Alteța Sa Princepesa Margareta cunoaște direct foarte bine Teatrul Tineretului cel puțin din 1995. Principele Duda, în 1997, a jucat în „Cutuma”, de Amadou Kone, spectacol pus în scenă de nimeni altul decât Alexandru Dabija, cu o scenografie de Dragoș Buhagiar. Piesa a avut succes, printre altele, la Festivalul Francofoniei de la Limoges, Franța. Atunci, în distribuție, era însuși Timuș. Despre colegul de scenă, ne-a declarat în exclusivitate: „Este un actor excepțional, de-o calitate și de-o modestie ieșite din comun”.

În aceste condiții, a-l lăsa în ploaie sau în drum pe Princepele Nicolae devine o foarte mare și gravă problemă. Până la ora închiderii ediției, nimic nu e clar. (Z.C.H.)

Filmul de Piatra la ora adevărului

Festivalul creat de regizorul local Andrei Dăscălescu a ajuns la o nouă ediție – cu 3.5 este marcată – care dă cu zecimale. Cele cu număr întreg au însemnat acțiuni complexe, cu jurii, premii și consistentă susținere financiară din banii publici ai județului și municipiului Piatra Neamț. Edițiile „neîntregi” au fost de austeritate. Pe 30 și 31 se ține o ediție cu totul minimală, asociată însă cu o acțiune mai amplă, una consacrată și reprezentativă pentru ce înseamnă voluntariatul corect, care se desfășoară la Tășuleasa, județul Bistrița-Năsăud. Partea locală este găzduită, în principal, de Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”.

Din programul Filmului de Piatra, disponibil pe contul de facebook dedicat, la partenerii media și grație fluturașilor împărțiți de tineri volunari pietreni, se remarcă:

Vineri, 30 august

Ora 19: Recital Ada Milea

Ora 22: filmul „Poziția copilului”, regia Cătălin Peter-Netzer

Sâmbătă, 31 august

Ora 20: filmul  „O umbră de nor”, regia Radu Jude

Ora 21.30: filmul „Domestic”, regia Adrian Sitaru

Ora 23: filmul „Sunt o babă comunistă”, regia Stere Gulea, cu Luminița Gheorghiu

Andrei Dăscălescu are și reprezentația sa rezervată, pentru vineri, de la ora 20.15, cu „Un film fain”.

În materialele distribuite mai că scrie că, în caz de vreme nefavorabilă, festivalul se mută la Teatrul Tineretului, ceea ce nu se potrivește de niciun fel.

principele nicolae

„Pentru mine, a fost o deosebită plăcere de-a lungul anilor să fiu voluntar în cadrul Tăşuleasa Social. Acum mă alătur din nou tinerilor din România în cadrul unui alt program de voluntariat, de data aceasta în Piatra Neamţ. Ceea ce fac Andrei Dăscălescu şi echipa de voluntari pe parcursul weekend-ului este extraordinar. Am fost impresionat să aflu că acest eveniment este organizat în condiţiile în care aproape că nu a existat finanţare. Festivalul devine astfel un excelent exemplu a ceea ce poate fi făcut dacă voluntarii şi comunităţile lucrează împreună pentru a-şi atinge scopul şi a reanima un oraş. Sunt încântat să fac parte din toate acestea şi să mă număr printre voluntarii care aşteaptă acest weekend cu foarte mult entuziasm“. – Principele Nicolae al României

Articolul precedentGheorghe Ştefan: „Goldan nu-i cel mai bun manager”
Articolul următorAMR 16: Aloooo! Începe școala!