0:00

AMR 16: Aloooo! Începe școala!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cu două săptămâni înainte de începutul noului an școlar, unitățile de învățământ din județul Neamț se prezintă pe hârtie. Consiliului Județean a solicitat tuturor primăriilor din județ date despre fiecare școală și grădiniță din ograda lor – ”asigurarea cu combustibil pentru încălzirea școlilor; stadiul fizic al lucrărilor de igienizare, dezinfecție și reparații; starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare; existența autorizațiilor sanitare; orice alte probleme conexe, inclusiv financiare, necesare deschiderii în bune condiții a anului școlar”. Cu termen limită 30 august. Cu mențiunea că, până ieri, 29 august, nu veniseră toate răspunsurile, vă prezentăm în cele ce urmează cum declară primarii, oficial, cu parafă și semnătură, că s-au îngrijit de bunele condiții în care să învețe copiii în anul 2013-2014.

* Piatra Neamț

Singurele unități care se mai încălzesc cu lemne-n sobe sunt școala și grădinița din Văleni, unde, spune primăria, până pe 30 august se vor reconstrui 3 sobe și se vor curăța toate coșurile. Lemnele sunt asigurate. Celelalte școli și grădinițe din oraș au centrale termice pe gaz. Din bugetul local, s-au dat 800.000 lei pentru ”reparații la 4 acoperișuri, 2 grupuri sanitare, reparații la instalațiile de apă, termice și canalizare pentru 4 clădiri, lucrări de igienizare, instalarea unei centrale termice”, lucrări care sunt în derulare ”dar se vor finaliza până la începutul anului școlar”. Rămân nerezolvate problemele privind acoperișurile la grădinițele nr. 12 și nr. 8, ambele cu program prelungit, după cum și pentru grădinița cu program normal de la școala nr. 1, grădinița din Văleni și grădinița de la liceul pedagogic, care urmau să intre într-un proiect, s-a depus documentația tehnică la Inspectorat, dar n-a fost licitată execuția. Apoi, acoperișurile de la grădinița nr. 10, cea din Ciritei și de la corpurile C și B ale liceului de artă trebuie înlocuite, că sunt din azbest. Alte probleme: finalizarea școlii și grădiniței din Speranța. Toate școlile dețin autorizații sanitare, iar dezinfecții, dezinsecții și deratizări se fac ori de câte ori e necesar, la solicitarea școlii.

* Roman

Nu sunt probleme. (Deși la CJ a ajuns o singură adresă, venită din partea LPS Roman, trimisă Primăriei Roman, nu județului, așa că s-ar putea ca datele să fie un pic ”viciate”).

* Bicaz

E asigurat combustibilul pentru încălzirea Liceului teoretic, a școlii nr. 1 Mărceni, a școlii nr. 2 Dodeni (structură), a școlii Secu (structură), s-au terminat lucrările de igienizare și reparații, grupurile sanitare sunt în regulă și au primit autorizații sanitare. Probleme:

”- blocaj financiar ca urmare a plății arieratelor (111.668,90 lei) la Liceul Bicaz,

– stare tehnică necorespunzătoare a localului școlii nr. 2 Dodeni pentru care s-a depus documentație tehnică la ISJ Neamț și Ministerul Educației, dar fără niciun răspuns,

– lipsă mijloc de transport elevi din satele aparținătoare orașului Bicaz la școlile din oraș,

– lipsă autorizație sanitară la școala primară din sat Secu”.

* Roznov

Sunt pe final reparațiile și curățenia, ”cu excepția a două acoperișuri (liceu tehnologic și corpul B liceu teoretic), aflate în stare avansată de deteriorare și a căror reparație implică sume de care, deocamdată, nu dispunem”. S-a făcut curățenie inclusiv la grupurile sanitare ale grădiniței, care vor prelua și copiii de la clasele pregătitoare. Se mai lucrează la ”construcția unui grup sanitar (P+1) pentru elevii de la liceul teoretic”. ”Sunt autorizații sanitare pentru toate corpurile instituției și în prezent suntem în stadiu avansat de înființare a unui cabinet medical școlar”. Pe partea de încălzire, s-a achiziționat combustibilul solid (250 mc), iar în octombrie urmează ”să asigurăm și o parte din combustibilul lichid necesar”. ”Apreciem că noul an școlar poate demara în condiții optime”.

* Târgu Neamț

La Școala nr. 3 ”Ion Creangă” nu e cazul de lemne, igienizarea e 80% făcută, dezinfecția se va face pe 30.08, iar reparațiile sunt 90% gata. Există autorizații pentru toate corpurile. ”Pentru deschiderea anului școlar în condiții optime, am solicitat 30.000 lei, din care am primit 15.000 lei. Avem nevoie de restul de 15.000 pentru achitarea lucrărilor efectuate pe timpul vacanței de vară”.

La colegiul ”Ștefan cel Mare”, încălzirea se face cu centrale pe gaz, care trebuie verificate de cineva autorizat. S-au văruit și reparat cam 85-90% din cât trebuia, inclusiv la internat și polivalentă, iar dezinfectarea s-a făcut tot pe la 90%, cu clor. Mai e câte ceva de vopsit – scări, plinte, balustrade -, iar ”dezinfecția împotriva virozelor și-a altor boli ne-am propus s-o facem după finalizarea lucrărilor de igienizare, adică 1.09.2013. (…) Pentru reînnoirea autorizației sanitare de funcționare suntem în curs de depunere a dosarelor la DSP Neamț”. Alte probleme:

”- de bituminat terenul de sport și curtea interioară la corp B «Mihail Kogălniceanu»,

– încălzirea: din cele trei centrale termice, două sunt depășite, pietrificate, cu consum mare de gaz și căldură puțină . Este necesară înlocuirea celor două cu una mai puternică,

verificarea, repararea/ înlocuirea instalației electrice de către un specialist, în toate corpurile de clădire (…),

dotarea cu instalație de protecție împotriva trăsnetelor a tuturor corpurilor de clădire,

achiziționarea și montarea de detectoare de gaz la trei centrale termice, dotarea cu stingătoare portative de minim 6 kg produs stingere.”

La liceul ”Vasile Conta”, toate sunt bune și frumoase, inclusiv ASF-ul. Se mai lucrează la toaletele de pe etajele I și II (termen de finalizare 7.09) și la cele pentru clasele pregătitoare (termen de finalizare 30.08). Mobilierul pentru acestea e în lucru (termen 28.08), se lucrează la noua cancelarie (termen 30.08) și trebuie igienizată sala de sport (termen 7.09). Dl. primar Daniel Harpa este chiar înduioșător cum încheie prezentarea: ”Orice sumă pentru finalizarea acestei lucrări este binevenită”.

Școala nr. 2 ”Grigore Ghica Vodă” mai are de încheiat un sfert din reparațiile programate, e în curs de a-și rezolva autorizația și mai are 40.000 lei datorii către furnizori.

La Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” e mai grav: grădinița de la Blebea are nevoie de lemne și, pentru că funcționează în spațiul căminului cultural, Primăria Târgu Neamț își ”exprimă părerea” că ar trebui să treacă în subordinea altei instituții de învățământ, eventual la una din cele două grădinițe cu program prelungit. În rest, per total colegiu, s-au încheiat curățenia și reparațiile, mai trebuie desfundate canalizările la corpurile A1, A2, B1 și B2, ar trebui puse pavele pe aleile din Mărășești și bdul. Ștefan cel Mare, plus amenajat intrarea și terenul de sport de la corp B cu bitum, plus amenajare interior-exterior sala de sport corp A, plus demolarea clădirii dezafectate din spatele parcului că se pot accidenta elevii. În rest, totul e bine.

* Comune cu necesar

Bodești, necesar 60.000 lei.

Borlești, necesar 115.000 lei, pentru achiziționarea instalațiilor termice și sanitare la școala Mastacăn, înlocuirea acoperișului la grădinița nr. 2 Ruseni și reparații la tavane la grădinița nr. 3 Ruseni.

Cândești, necesar reparații capitale la acoperișul grădiniței cu program normal Bărcănești.

Costișa solicită 30.000 lei pentru amenajarea curții școlii Costișa.

Crăcăoani, necesar 175.300 lei pentru aducțiune apă potabilă, grupuri sanitare, terminare acoperiș, revizie centrale termice, combustibil. Achiziția unui microbuz școlar.

Dămuc, necesare fonduri pentru reparații la două săli de clasă și pentru finalizarea școlii de la Huisurez.

Dragomirești, necesar fonduri pentru combustibil pentru încălzire.

Făurei, necesar 20.000 lei pentru coșuri de fum de la centrala termică și 4 calorifere la grădinița Budești.

Gâdinți, necesar 150.000 lei pentru asfaltarea curții școlii și repararea gardului împrejmuitor.

Gherăiești, lipsă fonduri pentru branșarea grupurilor sanitare la rețeaua de canalizare.

Icușești – aprovizionare cu lemne de foc 20% din lipsă de fonduri, nu au fost decontate abonamentele cadrelor didactice navetiste din luna ianuarie 2013.

Mărgineni – nu sunt autorizații sanitare pentru școlile primare Hoisești și Itrinești, nu sunt fonduri pentru achitarea reparațiilor și a combustibilului.

Păstrăveni – Școala nr. 1 Rădeni nu are autorizație sanitară (lipsă instalație apă curentă).

Petricani – combustibil pentru încălzire 60% și facturi restante, deoarece bugetul, în proporție de 80% a fost repartizat pentru trimestrul IV.

Pângărați, necesar 119.800 lei pentru cheltuieli anvelopare școală, lemne foc, plata dezinsecției.

Podoleni, necesar 50.000 lei pentru reabilitarea clădirii Grădinița centru.

Poienari – amenajare rampă acces și adaptare grup sanitar pentru persoane cu handicap, amenajare spațiu depozitare și dotare cu frigidere pentru programul lapte-corn.

Războieni, necesar 15.000 lei pentru achiziție combustibil solid și pentru plata lucrărilor de curățenie și igienizare efectuate.

Rediu – necesitatea unui grup școlar modern la școala Poloboc.

Săvinești – nu sunt probleme în privința pregătirii școlilor, necesare fonduri pentru finalizarea lucrărilor la noul corp al grădiniței cu program normal, început în 2007.

Stănița, necesar 10.000 lei pentru încălzire.

Ștefan cel Mare – structura Ghigoiești nu are autorizație sanitară (lipsă alimentare cu apă).

Tașca, necesare fonduri pentru cheltuieli de întreținere, achiziționare mobilier, hrana copiilor pentru after-school și înlocuirea acoperișului la școala din centru.

Tazlău, necesare fonduri pentru reabilitare teren de sport, achiziționarea a 15 scaune, reparații acoperiș școală, încălzit și iluminat (320.000 lei).

Timișești – solicită sprijin financiar pentru deschiderea anului școlar în bune condiții.

Trifești, necesar construire grup sanitar școala nr. 2 Trifești pentru obținerea autorizației sanitare, 50% combustibil pentru încălzire, sprijin pentru dotare cu mobilier școlar și pentru finalizarea lucrărilor la fântâna școlii gimnaziale Miron Costin.

Țibucani – nu sunt probleme în pregătirea școlilor (nu s-a decontat naveta cadrelor didactice din ianuarie 2013).

* Comunele ”Nu sunt probleme”

Agapia, Alexandru cel Bun, Bălțătești, Boghicea, Brusturi, Dobreni, Dochia, Doljești, Dulcești, Dumbrava Roșie, Farcașa, Grumăzești, Hangu, Horia, Moldoveni, Piatra Șoimului, Pipirig, Răucești, Români, Săbăoani, Urecheni, Văleni, Zănești.

 * Comune care n-au răspuns încă

Bahna, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Bâra, Bârgăoani, Borca, Botești, Bozieni, Ceahlău, Drăgănești, Gârcina, Girov, Grințieș, Negrești, Oniceni, Pâncești, Poiana Teiului, Ruginoasa, Sagna, Tămășeni, Tupilați, Valea Ursului și Vânători Neamț.

* Raportările generalului Stan

Într-un document transmis Prefecturii Neamț, inspectorul școlar general Viorel Stan face și el o radiografie a premiselor de an școlar nou, evident, punând accent mai mult pe componenta care-i e direct subordonată, respectiv cadrul didactic, cu management, evaluare, proiecte de dezvoltare instituțională, strategii ale școlilor pe termen mediu și lung, bașca priorități ale ISJ (inspecția școlară, curriculum și controlul asigurării calității în educație, resurse umane și materiale, relații comunitare). Printre ele, se regăsesc și câteva probleme:

80% din totalul școlilor au făcut vara asta curățenie și reparații, mai mult cu muncitori proprii. ”Termenul pe care și l-au asumat conducerile de școli pentru a finaliza activitățile este 14.09.2013”.

Clasa pregătitoare are spații amenajate în fiecare unitate, dar, pentru că sunt mai multe clase decât anul trecut, ”s-a înregistrat un deficit de module specifice”, nu multe, cam 1.105.

Manualele: au fost contractate 107.591, necesare reînnoirii stocului, au venit numai 96% (103.381 bucăți). Diferența de 4% reprezintă restanțele de la editurile Corint și All Educational. Totuși, școlile gimnaziale au primit deja 90% din manualele ajunse în depozit, iar liceele 60%. ”Apreciem că (…) nu vor exista disfuncții. Se impune în acest context o atenționare sporită privind păstrarea și transmiterea manualelor școlare generațiilor următoare”.

Autorizații sanitare de funcționare (ASF): ”Din cele 405 corpuri de clădire câte numără învățământul nemțean, aproape 30% vor funcționa și în acest fără autorizație; practic, 120 de corpuri de clădire nu pot fi avizate de DSP Neamț pentru că nu îndeplinesc condițiile de igienă cerute de lege”.

Microbuzele școlare: din cele 105 microbuze care au purtat copiii anul școlar trecut, 22 sunt ”defecte, deci nefuncționale”, spune dl. Stan, iar 6 sunt ”în stare tehnică precară”. Pentru a asigura integral transportul celor 2.750 de elevi, ar fi nevoie de 13 microbuze a 16 locuri și de 21 de microbuze a 30 de locuri, fără șofer. ”Aceste nevoi imperioase se înregistrează la Podoleni, Pâncești, Cândești, Gherăiești, Bârgăoani, Crăcăoani, Icușești, Grumăzești, Brusturi, Borlești, Piatra Șoimului, Farcașa, Girov, Pângărați, Bicaz Chei, Bicaz Ardeal, Ion Creangă, Dulcești, Stănița, Oniceni, Valea Ursului, Războieni, Borca, Târgu Neamț, Urecheni, Tarcău, Timișești, Dobreni, Cordun, Pipirig”.

Mai sunt 16 zile până la începerea anului școlar.

 AMR 16: Aloooo! Începe școala!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dana OSTAHIE

Articolul precedentBlocaj total la Piatra Neamț: Principele Nicolae și Filmul de Piatra au nevoie de o sală
Articolul următorGirov: În așteptarea asfaltului…