Printr-o declaraţie de presă, comisarul şef Mihai Mavriş, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Neamţ a făcut bilanţul ultimei zile din 2017 şi al primelor din anul 2018: ”Este îmbucurător că nu s-a petrecut niciun accident mortal în această perioadă. Au fost, în schimb, 9 accidente uşoare şi unul grav, la Bicaz Chei, cu modificare locului faptei şi fugă de la locul accidentului. Încă se fac cercetări în această cauză, pentru a lămuri toate aspectele. La fel de îmbucurător este că, din conducătorii auto implicaţi în accidente, unul singur se afla sub influenţa alcoolului, cu o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Precizez că absolut toţi conducătorii auto, care au fost verificaţi de poliţişti în aceste zile, au fost testatţi, pentru că dorim să transmitem un mesaj clar şi să combatem conducerea sub influenţa alcoolului. Cât priveşte cauzele celor 10 accidente, acestea au fost diverse, de la deplasarea neregulamentară a pietonilor pe partea carosabilă, la execesul de viteză, neacordarea de prioritate şi adormirea la volan”.
Purtătorul de cuvânt al poliţiei Neamţ, inspectorul Elena Bulgărea, a precizat că toate manifestările publice din judeţul Neamţ, inclusiv cele din zonele tutristice – cu trafic intens în această perioadă, s-au derulat fără incidente.
Cât despre accidentul de la Bicaz Chei, acesta a fost anunţat în dimineaţa de 31 decembrie, dar s-a petrecut în timpul nopţii. Un autoturism, în care se aflau doi tineri de 20 de ani, din localitate, a derapat după o curbă la dreapta şi a intrat într-un morman de pietre şi apoi într-un zid. Deşi răniţi serios, tinerii au mutat maşina circa 200 de metri şi au „adăpostit-o” în spatele unei clădiri. Apoi au apelat la cineva, care i-a transportat la spitalul din Gheorghieni. N-au avut inspiraţia să declare că au căzut pe scări, de exemplu, ci au spus că au căzut de pe biciclete, incident care este considerat tot accident rutier, aşa că personalul spitalului a anunţat poliţia. În cauză s-a întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi modificare urmelor accidentului.
Poliţiştii rutieri vor fi, în continuare, în stradă şi vor acţiona pentru siguranța și fluența traficului, Ei le recomandă șoferilor să conducă prudent, fără bruscarea comenzilor vehiculelor și să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.
„Circulați cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană”, recomandă poliţiştii. „De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule. Folosiți luminile de avarie când încheiați o coloană care opreşte sau încetineşte brusc.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere”.
C.M.