0:00

„Biblioteca Vie” la Târgu Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cărţile au învins grătarele şi berea

În perioada 4-6 iulie 2014, a avut loc, în Târgu Neamţ, în cadrul MedievArtFest, activitatea „Biblioteca Vie”. O inițiativă lăudabilă a Asociaţiei Puzzle OptimEast care a demarat proiectul Caravana Biblioteca Vie în iunie 2014 și care a atras la Festivalul MedievArtFest o mulțime de iubitori ai cărților de toate vârstele. Dovadă că această acțiune a avut succes stă și faptul că în apropierea standurilor cu cărți, se aflau grătare, ceaune cu rețete culinare tradiționale și bere, dar cu toate astea mulți dintre vizitatorii festivalului au ales să citească o carte în aer liber.

Inspirație germană

Viorela Chiper ne-a mărturisit că s-a inspirat în organizarea acestui eveniment de la manifestări similare din mai multe orașe din Germania: Ideea pentru eveniment a pornit de la o manifestare ce are loc regulat în unele oraşe din Germania: se alege o zonă în care cei care vor să doneze cărţi le duc şi le lasă în acel spaţiu, şi cei cărora le place unul/ mai multe din volumele oferite pot pleca acasă cu ele, fie că au adus o carte, fie că nu”. Biblioteca în aer liber a fost amenajată în stilul unei cafenele în locul fostei berării din parcul de la poalele Cetăţii.

“Având în vedere numărul mare al persoanelor care ne-au trecut pragul ne declarăm mulţumiţi de impact şi rezultate. Aceste persoane au dorit să citească, să cumpere, să observe ce cărţi erau expuse sau doar să vadă ce este organizat. Interesul, faţă de eveniment, manifestat de vizitatori ne bucură şi mai mult când ne gândim la mediul în care s-a desfăşurat: multe evenimente organizate cu ocazia MedievArtFest, dar şi locaţia bibliotecii – vis-a-vis de terasele unde se putea servi o gustare sau băutură. Mulţi dintre localnicii sau turiştii care ne-au trecut pragul ne-au felicitat pentru iniţiativă şi o parte dintre ei s-au arătat interesaţi să doneze cărţi asociaţiei pentru a le folosi la evenimentele viitoare. Dar cum nu avem un sediu în care să ne desfăşurăm activitatea acest aspect va fi mai greu de realizat. După cum aminteam anterior pe lângă a citi la o masă din biblioteca în aer liber, cei dornici puteau lua cartea cu ei în schimbul unei donaţii pentru asociaţie. Bani ce vor fi folosiţi în activităţile viitoare ale Puzzle OptimEast”, ne-a mai precizat Viorela Chiper.

„Biblioteca Vie” la Târgu Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cine a contribuit

„Proiectul a fost posibil datorită Fundaţiei Mereu Aproape, care a oferit  asociației un pachet de 2.000 de cărţi noi în urma unui concurs de proiecte, C.E.T. Dr. Iacomi Piatra Neamţ (auzind de iniţiativă s-au arătat interesaţi să ne ofere un pachet de cărţi colectate în urma unui proiect propriu), Primăriei Târgu Neamţ cu  ajutorul căreia am putut transporta cărţile de la Bucureşti, şi pentru această ediţie Civitas SRL Tg. Neamţ şi restaurant Babilon care ne-au ajutat cu mobilierul. Dar nimic nu ar fi fost posibil fără echipa de organizare a evenimentului care a cuprins tineri din oraş, Preuteşti şi Bacău (a fost un tânăr care a aflat de iniţiativă şi s-a arătat foarte interesat să participe ca şi voluntar)”, a mai spus Viorela Chiper.

Scurt istoric

Organizaţia a luat fiinţă în aprilie 2014 cu scopul de a promova cultura, turismul, dezvoltarea personală a tinerilor şi a managementului prin intermediul proiectelor locale, naţionale şi cu precădere internaţionale. Organizația se va axa pe folosirea educaţiei nonformale pentru a oferi tinerilor din Târgu Neamţ şi nu numai experienţe din care pot învăţa, pot petrece un timp de calitate şi pe placul lor. Ideea asociaţiei a pornit de la experienţele avute de preşedinta acesteia şi unii membri după ce au plecat la facultate. Şi pentru că au avut parte de experienţe minunate au decis să şi ofere celor care poate nu au acces la toate tipurile de evenimente. Şi care e un mediu mai potrivit decât un oraş mic, oraşul lor natal. „Puzzle OptimEast” face parte din reţeaua „Group4Youth” iniţiată de Fundaţia ”Mereu Aproape”, are parteneri locali, naţionali şi internaţionali pe diverse domenii. Este în proces a deveni ambasador Deliveringlife. Până în prezent asociaţia a desfăşurat un seminar de promovare a voluntariatului în rândul elevilor de la liceele din oraş. Activitatea a avut loc în cadrul „Săptămânii Naţionale a Voluntariatului” la jumătatea lunii mai. A desfăşurat o primă etapă a „Bibliotecii Vii” în parcul central şi evenimentul „Mica hămăceală” ce a avut loc tot la începutul lunii iunie (au fost amenajate hamace în parc. Acestea au fost primite de la MinorSwing Cluj Napoca). Un reprezentant al organizaţiei a participat la Laboratorul de Educaţie Nonformală unde a intrat în contact cu diferite metode nonformale şi a legat parteneriate.

Proiecte de viitor

Printre activităţile pe care le are în plan pentru acest an asociația sunt:  două alte ediţii ale proiectului Caravana „Biblioteca Vie”, concursuri de cultură generală, evenimente de dezvoltare generală, o altă activitate de promovare a voluntariatului, evenimente marca Deliveringlife, mobilităţi internaţionale în ţară şi în străinătate. Asociaţia „Puzzle OptimEast” va participa la evenimentele naţionale: Ziua Educaţiei Nonformale, Connector. Între timp asociaţia caută diferite forme de finanţare ale ideilor de proiecte. “Printre obiectivele pe termen scurt sunt şi găsirea unei locaţii în care organizaţia să-şi desfăşoare activitatea şi recrutarea de membri. Echipa organizaţiei este formată preponderent din tineri plecaţi la facultate, aşa că nu sunt prezenţi tot timpul în zona Neamţului. Din acest motiv ne dorim recrutarea de tineri care să se plieze pe valorile organizaţiei şi să-şi dorească să se dezvolte din punct de vedere personal, să organizeze proiectele organizaţiei şi cele la care se gândesc, le place să se implice şi să se bucure de sentimentul de a oferi ceva celorlalţi”, a încheiat Viorela Chiper, preşedinte Asociaţia „Puzzle OptimEast”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentSenator Eugen Nazare Ţapu: Asociaţiile de proprietari – reprezentanţii sau inamicii locatarilor?
Articolul următorVreme capricioasă