0:00

Bibliotecă mutată din sediul modernizat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* decizia aparţine consilierilor locali din Făurei

* bibliotecara se opune deciziei şi acuză consilierii că vor să vândă imobilul

* reprezentanţii Biblionet spun că legislativul din Făurei îşi încalcă angajamentele

Decizia Consiliului Local Făurei, de a muta sediul bibliotecii comunale dintr-un sat în altul agită spiritele în comuna cu același nume. Pe deoparte, bibliotecara, cu vechime în activitate de 21 de ani, pe de altă parte primarul care este decis să pună în aplicare hotărârea Consiliului Local. În fapt este vorba despre o hotărâre a majorității de a muta biblioteca din satul Budești în spațiul unde actualmente funcționează grădinița din satul Climești. De aici a pornit scandalul, între primar și bibliotecară, fiecare dintre aceștia venind cu argumente în favoare sa. Potrivit site-ului oficial al primăriei biblioteca din comună, echipată corespunzător prin programul național Biblionet, reprezintă central cultural al comunei și un motiv de mândrie în comunitatea locală.

“Vor să vândă clădirea”

Potrivit Elenei Anton, bibliotecara amenințată să rămână fără sediu modern, Consiliul Local a luat această decizie pentru că de fapt spațiul în cauză este numai bun pentru vânzare către vecinii care ocupă cealaltă jumătate de imobil. ”În satul Budești sunt 100 de locuitori, iar la Climești, care este un sat îmbătrânit, sunt 200 de locuitori. Eu a strâns semnături și populația nu este de accord ca biblioteca să fie mutată. S-ar perturba toată activitatea, inclusiv activitățile pe care biblioteca le desfășoară cu elevii și profesorii în timpul anului școlar. A venit domnul primar Ungureanu și de față cu utilizatorii din bibliotecă și mi-a spus să mă mut. I-am spus că nu mă pot muta așa ușor pentru că sunt volume, echipamente, iar eu nu plec din acest spațiu. Dumnealui mi-a răspuns că dacă nu ascult de bună voie va plăti personal un tractor cu remorcă pentru a duce totul la Climești și îl citez, «mă duc la Primărie, luăm o hotărâre și te dăm cu jumătate de normă». După 21 de ani de activitate nu pot să facă acest lucru. Eu cred că după anul școlar ce urmează, cu timpul, vor să vândă clădirea pentru că perete în perete cu biblioteca este o clădire boierească, cumpărată de o familie din Brașov, și cred că vor să o vândă”, a declarat Elena Anton, bibliotecar la Biblioteca Comunală Făurei, județul Neamț.

”Doamna bibliotecară își ia salariul de la Primărie”

”În data de 27 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local, consilierii locali au inițiat un proiect de hotărâre, ei l-au inițiat, nu primarul, prin care s-a hotărât să se desființeze structura Grădiniței cu program normal Climești și să se mute la Budești. La Climești nu se mai puteau forma grupe de grădiniță pentru că erau foarte puțini copii, iar la Budești există deja 4 grupe pe vârste, iar copiii pot fi integrați acolo. Prin acea hotărâre s-a stabilit ca Biblioteca să fie mutată la Climești pentru ca în spațiul bibliotecii să poată funcționa grădinița. În ședința de luni, 5 august, au fost prezenți și reprezentanții Bibliotecii Județene, și-au exprimat punctul de vedere însă consilierii nu au schimbat hotărârea. Primarul este vinovat doar pentru că pune în aplicare o hotărâre a Consiliului Local, așa cum prevede legea. Doamna bibliotecară și biblioteca sunt sub coordonarea Consiliului Local, doamna bibliotecară își ia salariul de la primărie deci trebuie să respecte hotărârile Consiliului Local”, a precizat Dragoș Vasile Ungureanu, primar al comunei Făurei.

“Biblioteca trebuie să rămână la locul ei”

Discuțiile pe tema bibliotecii au ajuns și la urechile conducerii Consiliului Județean Neamț, care a încercat să aplaneze conflictul.

”Am avut câteva discuții cu conducerea Primăriei Făurei, discuții în cadrul cărora am ascultat argumente pro și contra acestui subiect. Concluzia mea este că biblioteca trebuie să rămână la locul ei. Mai există acolo și problema cu privire la modul de salarizare al bibliotecarei, problemă care a rămas în studiu, așteptăm să primim un răspuns și o soluție omenească la această problemă. Aceste biblioteci comunale care s-au făcut cu destule eforturi nu ar trebui să fie afectate de decizii de schimbare sau desființare când se știe cât de greu se obține un fond de carte”, a spus Dan Manoliu, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

“Consilierii şi-au luat angajamente”

Conform legii, dacă nu se ia o decizie corectă, cei 250 de milioane de lei vechi investiți de Biblioteca Județeană în cadrul Programului Național Biblionet ar putea fi pierduți pentru că primăria ar putea fi obligată să returneze investiția din cauza nerespectării clauzelor din contractul de finanțare al proiectului.

”Când consilierii de la Făurei au luat hotărârea asta n-au întrebat pe nimeni. Noi am fost acolo, le-am explicat care sunt motivele pentru care biblioteca nu poate fi mutată și pentru ce o bibliotecă publică trebuie să rămână într-o poziție fixă, în satul centru de comună unde să aibă acces cât mai mulți utilizatori. Dacă dumnealor spun că se fac economii cu grădinița să știți că nu este adevărat. Populația ar cheltui bani pe transport să meargă în satul Climești sau se poate renunța la utilizarea serviciilor oferite de bibliotecă și s-ar putea ajunge la desființare. Banii au fost investiți prin Biblionet, iar consilierii din fostul mandat și-au luat niște angajamente care trebuie respectate. Biblionetul trebuie să funcționeze acolo. Când s-a mutat biblioteca în actualul imobil spațiul arăta groaznic, a fost reabilitat, s-au investit mulți bani acolo. Nu avem nimic împotriva grădiniței, nu vreau să fiu înțeles greșit, dar biblioteca trebuie să fie într-o poziție unde să aibă acces toată comunitatea”, a declarat Virgil Cojocaru, coordonator Biblionet la Biblioteca “G. T. Kirileanu”.

Irina CĂLIN

Articolul precedentTunuri la Primăria Târgu Neamț
Articolul următorAmbasadorul Republicii Polone vine la Bicaz

1 COMENTARIU

  1. Din pacate interese de alta natura primeaza iar de cultura, educatie, recreere nu se mai ocupa aproape nimeni. Au mai fost si alte situatii cand s-a ajuns la conflicte intre alesii locali si singura institutie dintr-o comuna care mai face ceva pentru informarea locuitorilor, pentru comunicare, alfabetizare tehnologica, petrecerea timpului liber.Pacat !

Comentariile sunt închise.