0:00

Tunuri la Primăria Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În urma unei scrisori deschise făcute de Primăria Târgu Neamț către Ministerul Apărării și în care se solicita donarea unor arme scoase din uz din cadrul Armatei Române, orașul Târgu Neamț va primi patru tunuri. Cel puțin, Ministerul a dat avizul pentru această donație, urmând ca în următoarea etapă și Guvernul României să aprobe solicitarea Primăriei Târgu Neamț. Dacă și Guvernul va da aviz favorabil, armele Armatei Române scoase din uz vor fi amplasate astfel: două tunuri la Monumentul Vânătorilor de Munte și celelalte două la Monumentul Eroilor.

„În orașul Târgu Neamț, avem două monumente istorice, respectiv Monumentul Eroilor și Monumentul Vânătorilor de Munte, care aveau nevoie de câte două tunuri fiecare, pentru a contribui la ambientul istoric al evenimentelor solemne ce se desfășoară de mai multe ori pe an la aceste monumente, în cinstea ostașilor români. An de an, cetățeni ai orașului, oficialități locale și invitați, vin să participe la evenimentele dedicate diferitelor zile de mare însemnătate în istoria poporului român, cum ar fi: Ziua Națională a României, Ziua Eroilor, Ziua Vânătorilor de Munte, unde se depun coroane de flori, se țin discursuri și se fac slujbe de pomenire. Mai sunt câteva etape de urmat, pentru că trebuie să avem și aprobarea Guvernului României, ca aceste patru tunuri să ajungă la Târgu Neamț”, a spus Vasile Apopei, city-managerul de Târgu Neamț.

Istoricul monumentelor

Monumentul Vânătorilor de Munte, a fost dedicat Batalionului Vânătorii de Munte din Târgu Neamț, armată de elită care a plecat pe câmpul de luptă la 27 iulie 1917, luptând eroic la Măgura, Cireșoaia, Coșna, Cașin, Tîrgu Ocna, sub comanda maiorului Virgil Bădulescu. Orașul a fost ales pentru construcția acestui edificiu datorită faptului că aici, în 1916-1917, a fost fondat primul corp de Vânători de Munte de către Regele Carol al II-lea. În amintirea acestor bravi ostași la 29 iunie 1939 , s-a inaugurat sus pe Culmea Pleșului Monumentul-mausoleu al Vânătorilor de Munte, în prezența regelui Carol al II-lea, a primului-ministru Armand Călinescu, precum și a numeroși generali, ofițeri superiori ai Corpului de armată al vânătorilor de munte și oficialități ale județului Neamț. Este considerat monument, deoarece reprezintă o opera de arhitectură şi de artă de proporţii mari, destinat să comemoreze jertfele de glorie şi de eroism ale neamului, din Primul Război Mondial. Este mausoleu, fiindcă este un monument funerar, de proporţii mari, ridicat în memoria eroilor vânători de munte căzuţi pe frontul de luptă în Războiul de Reîntregire a Neamului şi înhumaţi în cripta de la baza monumentului. Vânătorii de munte instruiţi la Târgu Neamţ au înfruntat vitejeşte inamicul, obţinând numeroase victorii în luptă (batalionul a fost decorat cu „Crucea Mihai Viteazul”).
Monumentul-mausoleu a fost renovat în 1990 şi anual, la 3 noiembrie, este sărbatorită „Ziua vânătorilor de munte”.

Monumentul Eroilor, a fost construit în 1920 de către primăria orașului, în memoria celor căzuți și care au luptat pentru reîntregirea neamului nostru românesc, în Primul Război Mondial. De Ziua Națională a României, elevi, profesori, cetățeni, oficialități locale, aduc an de an slavă celor care s-au jertfit pentru glia străbună.

În sprijinul istoriei din zona Târgu Neamț, vin și unitățile militare de aici care au participat la Primul Război Mondial, unități militare motorizate, consemnate în mai multe monografii ale unor istorici. Numeroși soldați, veterani, ostași ai Armatei Române care au plecat la luptă din orașul Târgu Neamț și care nu au căzut pe câmpul de luptă, s-au întors cu ordine, medalii, decorații pentru meritele lor.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentColiziune mortală la Alexandru cel Bun
Articolul următorBibliotecă mutată din sediul modernizat