0:00

Berbecii Spitalului Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nu au funcții, nu au responsabilități și cu toate acestea au un statut privilegiat. Este vorba despre trei berbeci care au casă, masă și program de relaxare în „ograda” Spitalului Județean Neamț, totul în schimbul unui favor echitabil. Din două în două săptămâni devin donatori de sânge.

De la Serviciul Administrativ al spitalului ni s-a spus că acum mai sunt trei berbeci (n.r. – un al IV-lea a murit de bătrânețe). De grijă le poartă angajații spitalului. Mâncare, doar bio. Pe timpul verii pasc liniștiți la poalele Pietricicăi, iar iarna se îndestulează din iarba cosită. Animalele aparțin Biobazei SJ, loc ce a existat de la înființarea spitalului. Singurii oaspeți, după cum ne spun doctorii de aici, au fost berbecii. Cei mai buni „furnizori” de „material” folositor pentru realizarea de medii, în baza cărora se poate stabili diagnosticul infecțiilor cu streptococi.

„Pentru o bună observare a hemolizei se folosește geloza cu sânge de berbec. Mai exact, putem să vedem mai bine atunci când este vorba despre un streptococ beta-hemolitic grupa A. Nu este altceva decât faringoamigdalita acută. Nu se folosesc oi, deoarece se pare că există niște factori inhibanți care nu permit foarte clar evidențierea microbului”, a declarat dr. Mia Stângu, medic șef Laborator Analize Medicale din cadrul SJ.

Locul, potrivit celor care le poartă grijă, este frumos amenajat, cu spațiu îngrădit și cu gemulețe, așa cum au cerut cei de la DSV Neamț. Din când în când câte un reprezentat de-acolo mai trece să le vadă cum le mai merge. Până acum nu au existat probleme. Angajații povestesc că unii medici veneau cu grăunțe de-acasă și berbecii, recunoscători sau doar dornici de a-și primi răsfățul îi întâmpinau pe aceștia în curtea spitalului.

Cei trei berbeci ar putea fi ultimii donatori din cauza tendințelor europene care vor să aducă în laboratoarele de analize medii ce nu necesită folosirea sângelui de berbec. Totuși specialiștii  spun că în acest caz costurile sunt mai mari și mediul de analiză nu este la fel de calitativ. Un alt motiv pentru care Biobaza de la SJ ar putea rămâne doar un țarc gol este faptul că în momentul de față nu mai este decât o singură persoană care poate recolta sângele ovinelor. Un lucru rămâne cert, berbecii SJ pot dormi liniștiți deoarece nu au șanse de a ajunge vreodată în farfurii, iar singurul mod în care vor închide ochii va fi de moarte bună.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPRIMIM LA REDACŢIE: Pietreni în luptă cu Apa Serv, faza pe Capitală
Articolul următorJudeţul Neamţ, vulnerabil în faţa dezastrelor