0:00

Judeţul Neamţ, vulnerabil în faţa dezastrelor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* suntem pe locul 29 din 41 la asigurări de calamitate încheiate

Judeţul Neamţ nu stă deloc confortabil atunci când vine vorba de calamităţi naturale. Rapoarte întocmite de inspectorii de la ISU Neamţ cataloghează zeci de zone ale judeţului cu risc mare respectiv ridicat în faţa dezastrelor. Sunt zeci de zone vulnerabile în faţa inundaţiilor, a cutremurelor, dar şi a alunecărilor de teren.

“Pericolul producerii unor alunecări de teren ca urmare a mişcărilor seismice este prezent pe 48,6% din suprafaţa judeţului. Construcţiile dezvoltate pe terenurile din aceste zone pot fi afectate în proporţie de 70%”, se arată într-un bilanţ întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ în anul 2011.

Sunt 32 de localităţi nemţene pe lista celor cu risc mediu şi mare de alunecări de teren, printre care şi municipiul Piatra-Neamţ, în dreptul căruia scrie risc mediu spre ridicat.

Nici când vine vorba de inundaţii nu putem spune că suntem complet feriţi de furia apelor. În acelaşi bilanţ întocmit de ISU Neamţ se arată că în acest sector intră 52 de zone, descrise critice la capitolul risc de producere a inundaţiilor.

Doar 27% dintre nemţeni şi-au asigurat locuinţa

Un raport realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Uniunea Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor şi revista “Capital” arată că puţin peste un sfert din locuinţele judeţului au încheiat poliţe de asigurare obligatorii sau facultative. Mai exact, doar 50.000 de poliţe pentru cele peste 181.000 de gospodării.

Asta în condiţiile în care acelaşi raport arată că judeţul nostru este expus unui risc mediu de inundaţii şi unuia mare când vine vorba de cutremure.

Din iulie 2011, încheierea unei poliţe de asigurare a locuinţei a devenit şi în România obligatorie şi acoperă riscuri precum cutremurele de pământ, alunecările de teren, inundaţiile şi calamităţile naturale.

În cazul locuinţelor de tip B, construite din materiale precum cărămida nearsă, suma asigurată este de cel mult 10.000 euro contra unei prime de 10 euro pe an, în timp ce suma de 20 de euro pe an asigură până în 20.000 de euro despăgubiri în cazul locuinţelor de tip A, respectiv ale celor construite din beton şi lemn, cu pereţi din piatră sau cărămidă arsă.

Cine nu încheie o astfel de poliţă riscă să fie amendat cum sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Ioana HAGI-STAN

FOTO: www.capital.ro

Articolul precedentBerbecii Spitalului Județean
Articolul următorMere pentru elevi de pe 15 noiembrie