Victima unui accident de mașină aduce acuzații grave la adresa unor medici din Spitalul Județean de Urgență Bacău și cere în instanță despăgubiri materiale și morale de peste 500.000 de euro, relatează “Deşteptarea”. Silviana B. are 25 de ani și medicii îi recomandă să se pensioneze. Are dureri la mers, nu poate sări, alerga, nu poate face efort și depinde de tratament antiinflamator și analgezic. Nu-și poate întemeia o familie pentru că medicii i-au interzis să rămână însărcinată. Dupa 4 ani de la accidentul de mașină care i-a distrus viata, starea ei de sănătate nu s-a ameliorat. Ar mai trebui să facă două operații la coloană și una la bazin pentru care nu are bani.
“Pe 27 august 2011 am fost victima unui accident rutier grav. Am fost preluată de un echipaj SMURD și dusă de urgență la Spitalul Județean în stare critică, lovită la cap și cu fracturi la nivelul coloanei, plus alte leziuni. Am fost încadrată la «cod galben», următorul grad de cod, cel roșu fiind acordat pentru cei decedați, fapt ce evidenția starea de pericol în care mă aflam, posibilitatea agravării stării mele de sănătate și riscul unui deces”, arată Silviana.
Tânăra a fost examinată clinic și apoi trimisă la Radiologie pentru alte investigații. Ca urmare a diagnosticului primit de “fractură apofiză spinoasă C7” și “traumatism cranio-cerebral acut închis, fără leziuni osoase post-traumatice”, Silviana a fost internată la Sectia Ortopedie a SJU.
“Aici am fost repartizată medicului C.V. care m-a consultat și a constatat următoarele: TCC acut închis, edem la nivel cervical, dureri la palpare pe apofize spinoase C6 C7, că eram în repaus la pat și faptul că nu puteam merge, dispunând menținere imobilizare 60 de zile cu guler cervical. În pofida faptului că starea mea de sănătate se agravase și eram țintită la pat de dureri, acesta a refuzat să-mi efectueze investigații suplimentare pentru a descoperi ce îmi provoacă această suferință. Aveam dureri la nivelul capului și spatelui, eram înțepenită, nu puteam întoarce capul sau corpul, aveam dureri puternice la nivelul bazinului care coborau pe picioare și nu puteam merge de durere. Nu s-a ținut cont de starea mea și în data de 29 august 2011, la doar 36 de ore de la momentul impactului, medicul îmi face externarea”, explica Silviana în acțiunea deschisă în instanță împotriva SJU.
Replica conducerii Spitalului Bacău
În întâmpinarea depusă în instanță, conducerea SJU încearcă să minimalizeze gravitatea afecțiunilor de care suferă tânăra.
“Codul galben face referire la timpul de aștepare și nu la gravitatea eventualelor leziuni ale unui pacient. (…) Fractura de apofiză spinoasă este o leziune minoră, care nu are alt tratament decât imobilizarea simplă într-o orteză cu denumirea uzuală de guler Schantz. La recomandări este menționat timpul de imobilizare, cât și prezentarea la control după patru săptămâni de la externare sau la nevoie mai devreme. Așa cum reiese din sistemul informatic al spitalului, numele fostei paciente B. Silviana nu figurează că s-ar fi prezentat la vreun control în ambulatoriul de specialitate (Policlinică), începând cu 2011 până în prezent. Așadar, pacienta nu a făcut dovadă respectării recomandărilor făcute de medicul curant la externare, așa cum reiese din foaia de observație”, este apărarea SJU.
Anul trecut, Silviana a deschis acțiune în instanță împotriva SJU de la care cere daune materiale de 20.000 de lei (care ar acoperi investigațiile RMN făcute la clinici private, recuperarea medicala de la momentul accidentului până în prezent și tratamentul medicamentos de care depinde) și daune morale de 520.000 euro.
Acesta este al treilea dosar în care se aduc acuzații la adresa SJU. Anul trecut, spitalul a trebuit să plătească unei paciente infectate cu HIV/SIDA suma de un milion de euro, bani trimiși de Guvern din rezerva de stat. Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în favoarea unui alt pacient infectat cu stafilococ auriu ce urmează să primească despăgubiri de peste 500.000 de euro.