18 elevi, din comuna Gura-Văii, au început să se simtă rău imediat după administrarea vaccinului. Aveau dureri de cap, mâinile le amorțiseră și se simțeau rău. Când au văzut că simptomele nu cedează, cadrele didactice din comună s-au apucat să le sune părinții ca să-i anunțe ce se intâmplă.
„Dimineață ne-au chemat să le facem vaccinul pentru clasa a VIII-a. Ne-am dus acolo, i-am lăsat și după aceea ne-au sunat să venim că sunt copiii grav. Ne-am dus și nu mai erau la școala, erau la cabinetul medical. Unii plângeau, alții erau vineți, cu mâinile umflate. Copilul meu simțea furnicături și amețeli. Nu ne-a cerut nimeni acordul pentru acest vaccin”, spune Dana Abageru, mama unuia dintre elevi.
Doctorul din localitate a chemat salvarea, copiii fiind transportați la Spitalul Onești. Speriați, și părinții au ajuns într-un suflet la unitatea medicală pentru a fi alături de ei.
„Suntem disperați pentru că am fost anunțați să venim urgent pentru ca sunt în stare gravă, cu greață, cu senzație de vomă. Părerea mea, ca părinte, este că trebuiau testați înainte de a fi vaccinați. Nu ni s-a spus de niciun risc, nimic”, a adăugat și Cristina Luca.
Oficialii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău spun că numărul copiilor care au simțit reacțiile adverse se ridică la 22, din cei 23 vaccinați.
„Au prezentat dureri la locul administrării, extremități reci, stare de slăbiciune. Medicul de familie le-a administrat în prima fază antihistaminic și calciu gluconic, iar în urma examinării de către medicul pediatru de la Spitalul Onești, copiii au fost trimiși la domiciliu, diagnosticul fiind clinic sănătos”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacău.
„S-au prezentat la Spitalul Onești 18 copii până acum, cu reacții adverse ușoare la un vaccin. Sunt manifestări locale, ușoare, cu furnicături, dureri la locul înțepăturii, unii au acuzat și cefalee. Momentan starea lor este bună, nu sunt probleme, sunt monitorizați și nu cred că vor fi internați. Nu este prima dată când au fost vaccinați cu acest vaccin”,a precizat și dr. Adrian Brânzaniuc, director medical la Spitalul Onești
Vaccinul diftero-tetanic se face în cadrul campaniei naționale de vaccinare și potrivit specialiștilor aceste reacții pot apărea, așa cum a fost și în cazul acestor elevi, însă nu sunt grave. La externare, pacienții au primit rețete cu vitamine și calciu. O situație similară s-a înregistrat și la Curtea de Argeș, unde circa zece copii au ajuns la spital după ce au primit același vaccin.