Mioara Iacob, fost mandatar al persoanei care a deţinut pâna nu demult casa şi terenul de pe strada George Apostu, nr. 9, spune că imobilul ar fi fost vândut: “Imobilul s-a vândut, însă, fiind vorba despre o proprietate privată, proprietarul nu doreşte să facă publice informaţii confidentiale”.
Locatarii din blocul nr. 11, aflat în imediata vecinătate a ruinelor Casei Alecsandri (aşa cum este cunoscut imobilul în oraş), spun că nu ştiu dacă proprietatea respectivă a fost deja vânduta, însă, s-au bucurat la gândul că într-o zi vor scăpa de imaginea sinistră din spatele blocului. “Locuiesc de 36 de ani în acest bloc şi am văzut în fiecare an cum se degradează Casa Alecsandri. Au trecut anii, au venit retrocedările, am auzit la un moment dat că un italian revendică această casă, însă, cred că la mijloc este vorba despre interese ascunse. Cred că tot cineva cu bani va pune mâna pe terenul acesta”, a declarat Matei Ioan, locatar.
Deşi imobilul respectiv este cunoscut sub denumirea de “Casa Alecsandri”, Mioara Iacob spune că această titulatură nu este corectă: “Această proprietate nu a fost niciodată casa lui Alecsandri. Nu există niciun document care să ateste acest lucru. Nici măcar reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural nu au ieşit niciodată să declare că imobilul a fost al scriitorului”.
Preşedintele Fundaţiei “Vasile Alecsandri” Bacău, conf. univ. dr. Ioan Dănilă, este surprins de informaţie, dar mai ales sceptic asupra veridicităţii ei: “Nu se poate. Această casă, monument istoric, indiferent dacă este sau nu este casa lui Alecsandri, nu poate fi vândută, ea are un regim special”.
La rândul lui, Petru Cimpoesu, director al Direcţiei pentru Cultură, ne-a spus că nu are o asemenea informaţie: “Dacă se vindea, ar fi trebuit să fie informată direcţia noastra. Există legi în acest domeniu, mai ales că noi am cerut şi am insistat să ni se comunice dacă mai este trecută pe lista monumentelor istorice, de patrimoniu. Ea rămâne pe această listă. Dacă s-a vândut, va urma un proces”.