0:00

Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț a reușit să demonstreze că numeni nu-i profet în țara lui, asemenea croitorilor care umblă cu haine peticite și a cizmarilor cu ghete găurite.

Instituția care urmărește tot ce mișcă și sancționează pe oricine încalcă disciplina în construcții s-a apucat, ea însăși, de construit. Amenajarea sediului de pe bulevardul Republicii din Piatra Neamț, aflat în zona de protecție a Casei Hogaș, trebuia să se facă, teoretic, în conformitate cu niște reguli clare. Direcția pentru Cultura Neamț a avizat lucrările, condiția de bază fiind supravegherea arheologică. O condiție care, deși asumată prin semnătură de însuși șeful ISC Neamț, n-a fost respectată. Din acest motiv – aparent inexplicabil, de vreme ce rațiunea de a fi a acestei instituții a fost și este tocmai controlul de stat asupra construcțiilor – Poliția Neamț, prin ofițerul de patrimoniu, a amendat ISC cu 50.000 de lei, maximul prevăzut de lege. Dat fiind că, pe fiecare formular de autorizație de construcție, sunt stipulate obligațiile celui care face lucrarea și situațiile când se dispune sistarea acesteia, cuantumul pare meritat de ISC. Dincolo de paradoxul situației și de fețele pe care trebuie să le fi făcut funcționarii Primăriei Piatra Neamț când au fost nevoiți să sisteze lucrările de construcție taman la Inspectoratul în Construcții, rămâne certitudinea că, de pe 16 iunie, șantierul de pe Republicii s-a oprit. Pentru că, acolo, în curtea sediului ISC Neamț, s-a săpat o groapă generoasă, fără să fi fost chemat vreun arheolog să vadă dacă este vorba despre vestigii istorice în zonă.

Deși pățania nu face deloc cinste bunului (re)nume al ISC Neamț, oficialii săi au renunțat discreție, pentru că amenda este consistentă, așa că s-au adresat instanței, contestând sancțiunea. Dosarul a fost înregistrat, sub numărul 7148/279/2017 și umează să primească termen.

În curtea ISC Neamț sunt două lucrări în curs de execuție. Una pentru amenajarea unei cafenele și a doua pentru un nou sediu al instituției județene. Aceste lucrări au fost sistate, dar, după cum spune Marin Mușat, ISC este pe cale să intre în legalitate și, în câteva zile, lucrările vor reîncepe, sub supravegherea unui arheolog. Cât despre un punct de vedere vizavi de povestea în sine și de autoritatea pe care o mai poate avea o instituție prinsă, ea însăși, în off-side cu legea pe care o aplică, dl. Mușat declară că: ”Eu nu am ce să vă spun, avem purtător de cuvânt la București”. Într-adevăr, ISC Neamț își are la București nu doar purtătorul de cuvânt și relațiile publice, ci și personalitatea juridică, fapt pentru care probabil și lucrarea este făcută tot sub firmamentul Inspectoratului național. (C.M.)

GALERIE FOTO:

Articolul precedentFOTO Pietreanca Flavia Pascal participă la Olimpiada Internațională de Astronomie
Articolul următor16 școli n-au gard, iar 142 n-au niciun fel de pază
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.