vaccin 2014Stocul de vaccin BCG a fost refăcut. Vaccinul împotriva tuberculozei, care se administrează bebeluşilor în pri­mele 72 de ore de la naştere a ajuns la Iaşi. Către Direcţia de Sănătate Publică au fost repartizate 3.600 de doze de vaccin BCG, acestea fiind redistribuite de către Ministerul Sănătăţii de la judeţele Maramureş şi Cluj. Astfel, serul a fost trimis către maternităţile din Iaşi, Paşcani şi Hârlău, în vederea demarării acţiunii de vaccinare. De asemenea, reprezentanţii DSP Iaşi au spus că Ministerul Sănătăţii va trimite în săptămânile care urmează o altă tranşă de doze.

„Vaccinul va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi, cât şi pentru vaccinarea nou-născuţilor, conform calendarului. În perioada următoare, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi va mai primi încă o tranşă de 1.800 de doze de vaccin BCG“, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt DSP Iaşi.

Maternităţile ieşene au rămas fără doze încă la de începutul anului 2015 şi de atunci zeci de bebeluşi au părăsit unităţile sanitare neimunizaţi. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profila­xia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-năs­cuţi în maternitate. Cadrele medicale susţin că bebeluşii nevaccinaţi până la vârsta de două luni sunt vulnerabili la infectarea cu bacilul Koch. Acest vaccin este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit. O altă criză de vaccin BCG a fost înregistrată anul trecut, când serul a lipsit mai bine de două luni.