Notele la bacalaureatul din acest an au adus promovarea a trei sferturi dintre absolvenții înscriși în județul Neamț, mai exact de 74,93% raportat la toți cei înscriși. Rezultatele sunt mai bune decât cele de anul trecut, când s-a înregistrat 72,69% promovabilitate și teoretic la fel de bune ca la nivel național – 75,2% candidați admiși raportat la cei prezenți la probe, nu la totalul celor înscriși (detalii aici ).
Mediile de 10 au rămas tot trei (detalii aici ), ca înainte de contestații. Ce mai trebuie remarcat este faptul că un absolvent din cei 4 admiși la Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia a promovat cu media 9,03, în condițiile în care acest liceu se luptă pentru supraviețuire de câțiva ani.
La celălalt capăt, sunt câteva licee care nu au „promovat” nici anul acesta, absolvenții având medii atât de mici încât și media școlii a rămas sub 6. Din municipiul Piatra-Neamț este vorba de Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” – media 4,22 (foto), Colegiul Tehnic de Transporturi – media 4,42, Colegiul Tehnic Forestier – 5,21, Liceul cu Program Sportiv – media 5,87, Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – media 5,93 și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” – media 5,67. Din municipiul Roman este Colegiul Tehnic „Miron Costin” – media 5,91 și din orașul Târgu Neamț este cazul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” – media 5,67.
Din mediul rural sunt Liceul Tehnologic Pipirig – media 3,73, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia – media 5,07 și Liceul Tehnologic Nisiporești (Botești) – media 5,21. Că sunt școli de la oraș sau de la țară, acestea se confruntă cu probleme la bacalaureat de câțiva ani și poate că atunci când Inspectoratul Școlar și conducerile acestor licee vor identifica adevăratele cauze, vor găsi și soluțiile.
Cristina Iordache