Într-o conferință de presă, susținută luni, 21 septembrie, la sediul Companiei Judeţene Apa Serv din Piatra Neamţ, președintele companiei, Cătălin Dughir, coordonatorul zonei operaționale, Ioan Păcală și șeful zonei operaționale nord, Iustin Lungu, au abordat problema sistării apei potabile din orașul Târgu Neamț și comunele arondate. Pe larg, declaraţiile specialiştilor:
Cum dăm de pământ cu seceta?
Lungu Iustin: „În zona operațională nord, în afară de orașul Târgu Neamț, noi alimentăm cu apă și comunele Vânători, Răucești, Grumăzești, Agapia, Bălțătești, două sate din comuna Timișești precum și comuna Păstrăveni. Sistemul de alimentare cu apă este compus din două captări: captarea Lunca, care se află în satul Vânători și captarea Preotești din comuna Timișești. Aceste două captări, ca să putem asigura apă atât în oraș cât și în toate comunele, trebuie să meargă simultan. În vremurile normale, din captarea de la Lunca asiguram cam 80% din necesarul de apă, iar din Preotești cam 20%. Începând cu luna iunie, au demarat lucrările de remediere a rezervorului de la Preotești, rezervorul de la Batalion, cum îi spunem noi, care are o capacitate de 5.000 de mc. Începând lucrările la acest rezervor, noi n-am mai putut să alimentăm acest rezervor și să funcționăm așa cum a fost proiectat. A trebuit ca apa de la Preotești să o dăm direct în rețea. Acest lucru ne-a creat mai multe inconveniente deoarece atunci când avem o avarie pe această rețea, care are o lungime de peste 13 kilometri, suntem nevoiți să întrerupem furnizarea apei în oraș. Neavând apă în rezervor, obligatoriu trebuie să întrerupem apa. Acesta este un prim aspect al problemelor apărute în furnizarea cu apă a orașului. Aceste opriri de obicei durează între 24 și 48 de ore, în funcție de complexitatea lor. La aceste probleme a contribuit seceta, care se manifestă la captarea de la Lunca. Noi, de obicei, avem în funcțiune 11 pompe la această captare. Începând cu luna iulie, aproape în fiecare săptămână, câte un puț a rămas fără apă și nu a mai putut pompa. La ora actuală, funcționăm cu 5 pompe și cu una intermitent. Adică, undeva la 40% din capacitatea existentă. În aceste condiții și având în vedere, mai ales că săptămâna trecută am avut intervenții pe coloana de la Preotești și am fost nevoiți să facem întrerupere la furnizarea apei în oraș între orele 10 și 16 în timpul zilei, iar noaptea între orele 22 și 4, practic am rămas fără posibilitatea de a mai furniza apă în mod normal către Bălțătești și Agapia. Situația s-a acutizat pentru că la începutul săptămânii trecute aveam cam 6 pompe care funcționau plus una intermitent, după aceste avarii am rămas cu 5 plus una. În aceste condiții, ca să putem furniza apă și în Bălțătești și Agapia, am fost nevoiți să luăm o măsură mai radicală, adică o parte din zi, în primele 8 ore ale zilei să nu furnizăm apă pe câteva străzi din orașul Târgu Neamț. Apa pentru Bălțătești trece prin rețeaua de alimentare de apă a orașului Târgu Neamț. În Târgu Neamț de această măsură sunt afectați cam 60% din locuitori, dar nu în totalitate. Din acești 60%, cam 50% sunt furnizări cu presiune redusă, iar restul, într-adevăr, nu au apă până în jurul orei 14.00. Aceasta este situația și din păcate nu vedem o rezolvare până când nu va trece acest fenomen de secetă”.
Să ne rugăm la Dumnezeu!
Păcală Ioan: „La Târgu Neamț avem o situație deosebită. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca acum, ca în pânza freatică de pe râul Nemțișor să nu mai avem deloc apă, iar pe Ozana să avem un pârâiaș. Noi ne așteptam la acest lucru și la Roman, dar acolo datorită faptului că râul Moldova am putut să-l dirijăm și are un debit mult mai mare prin lucrări suplimentare făcute de companie deși era treaba celor de la Apele Române să mențină debitul constant și să nu-l îndepărteze de puțuri, acolo am reușit. Peste toate aceste probleme, au venit și cele pe investiții, unde noi avem de finalizat niște lucrări la Târgu Neamț. Trebuia neapărat să facem probele care se impun pe rezervorul de la Batalion, deci să încărcăm acest rezervor, din care apa nu poți să o folosești, apa aceea nu se duce la populație. Așa am blocat și suplimentarea din captarea de la Preotești. Am făcut aceste probe și spre bucuria noastră am zis că putem să umplem rezervorul și să oprim apa numai noaptea să nu afectăm populația. Constructorul are niște probleme pe o conductă în care intră apa și încă nu am putut să încărcăm din nou în 2-3 zile și am fost nevoiți să luăm aceste măsuri. Ca prioritate avem să asigurăm cu apă școlile, spitalul, centrul de dializă. Dacă stăm și calculăm, cam 35% din populație ar fi afectată cel mai grav. Noi sperăm ca după ce repunem rezervorul dela Batalion, să reintrăm în normal, să asigurăm toată ziua, eventual cu unele opriri noaptea, 2-3 ore până când încărcăm. Și… să ne rugăm la Dumnezeu să mai și plouă. Cam o săptămână ar mai dura problema de la Batalion, din discuțiile avute cu constructorul. Dintr-o zi, 4-5 ore, unele zone nu au apă. După masă au până seara la 23. Am plecat de la premisa să asigurăm pe parcursul unei zile, o perioadă de timp, apă. În care oamenii vor fi obligați să acumuleze apă. A fost o suprapunere și nu avem ce face. Noi mergem direct pe pompare din stația de pompare fără să mai băgăm apa în rezervor, atunci aveam tot timpul o rezervă de apă pe care o acumulam noaptea, iar ziua oamenii nu aveau nicio problemă. Ar fi trebuit să putem asigura apa, chiar dacă opream rezervorul, dar intervenind seceta, am fost nevoiți să restricționăm. Dacă nu era seceta, asiguram apa. Sistemul așa este făcut”. (ZCH NEWS)
cu asa capete luminate nici nu ne indoim ca lucrurile merg prost la apa serv tg neamt , dau vina pe cel de sus ca el e vinovatul ,dar sistemul este gandit prost asa ca nu e loc de scuze !!! au facut investitii proaste , au cheltuit bani aiurea , au scumpit m/cub de apa de la an la an ,schema este incarcata, autoturisme multe care ard gazul de pomana si cate si mai cate !!!!
Dar sunt curioasa e modul dumneavoastra de aegere a strazilor care au apa cu presiune redusa si a celor la care sistati apa. De ce nu se face egalitate? Ori au toti din acest oras apa cu presiune redusa, ori inchideti apa la toti. Eu una sunt constienta de seceta existenta , nu sunt absurda , dar va rog sa faceti egalitate intre cetateni. Va multumesc.