0:00

Așteptăm opinia „deontologilor” din cultură, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Eminescu terfelit într-o campanie publicitară
* “Ministerul Culturii își exprimă profunda indignare cu privire la folosirea imaginii celui mai important poet român în scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire”, se precizează într-un comunicat

Ministerul Culturii a solicitat firmei care derulează o campanie publicitară în care este folosit portretul lui Mihai Eminescu să respecte prevederile legale cu privire la bunele uzanțe ale operei și să renunțe imediat la folosirea în scop comercial a imaginii marelui poet. Potrivit unui comunicat remis joi Agerpres de Ministerul Culturii, portretul poetului Mihai Eminescu este folosit “abuziv” în contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice.

Ministerul Culturii consideră că “acest gen de acțiune este revoltătoare și nu se află în conformitate cu bunele uzanțe și exploatarea normală a operei artistice”. “Ministerul Culturii își exprimă profunda indignare cu privire la folosirea imaginii celui mai important poet român în scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire. Există o serie de utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoștință publică care pot fi permise, fără consimțământul autorului și fără plată vreunei remunerații, dacă respectă anumite condiții impuse de Legea nr. 8/ 1996 privind drepturile de autor și conexe, detaliate în cuprinsul art. 33. Două dintre aceste condiții ar fi ca aceste utilizări să fie conforme bunelor uzanțe și să nu contravină exploatării normale a operei”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, instituția aduce la cunoștință că art. 30, alin (6) din Constituția României prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine. De asemenea, o altă reglementare aplicabilă dreptului la propria imagine se regăsește în Legea nr. 148/ 2000 (art.6, lit.f.) care interzice prejudicierea imaginii, onoarei, demnității și vieții particulare a persoanelor. (Agerpres)

N.B.: Titrarea articolului aparţine redacţiei

Articolul precedentHCM se pregătește de Trofeul „Roman Mușat”
Articolul următorCamera de Comerţ şi-a ales vicepreşedinţii

1 COMENTARIU

  1. oameni (nu am gresit! minuscula initiala!) fara nici un DUMNEZEU!
    Cred in dreptatea LUI si nu ma indoiesc de permanenta genialitate, valoare si reprezentare a marelui nostru IUBITOR de neam si demnitate! Gunoaiele exista oricum……dar nu-s de bagat in seama!!!!!!!!!!

Comentariile sunt închise.