muzeu istorie piatra neamt 1Conferința națională a specialiștilor din muzee desfășurată la Piatra-Neamţ, unde s-a discutat despre tendințele actuale în managementul cultural şi problemele de sistem, a generat și un document interesant și îngrijorător în același timp. Participanții au decis să redacteze o scrisoare prin care să-i atragă atenţia premierului asupra problemelor actuale din această zonă a vieții sociale. Momentul este bine ales, având în vedere că mâine, 23 martie, Sorin Grindeanu va fi prezent la Piatra Neamț și Agapia iar alături de el va fi și ministrul culturii. Speranța semnatarilor este că se va trece peste atitudinea pe care guvernanţii au avut-o faţă de cultură şi faţă de patrimoniul naţional în ultimii 27 de ani. În toată ţara sunt mii de clădiri cu valoarea istorică lăsate să se macine, fără ca nimeni să intervină pentru a le proteja. Şi nu este vorba doar despre imobile de importanţă locală (care şi ele contribuie la definirea identităţii noastre ca popor), ci şi despre unele de calibru naţional. În plus, oamenii care trudesc pentru conservarea şi punerea în valoare a bunurilor de patrimoniu sunt plătiţi prost şi, astfel, descurajaţi să lucreze în domeniu. Iar entuziasmul, la orice cote ar ajunge, nu este suficient pentru a ţine în picioare instituţii cum sunt Muzeul Național de Istorie a României, Muzeului Național Cotroceni, Muzeului Național Peleș sau Muzeului Național Brukenthal. Trebuie fonduri şi trebuie implicare, şi exact asta cer oamenii de cultură prin scrisoare deschisă adresată premierului, pe care o reproducem integral. Speranța lor este că vor fi ascultați, dar și auziți. (C.M.)

SCRISOARE DESCHISĂ

adresată Domnului Prim-Ministru Sorin Mihai GRINDEANU și, spre știință,

Domnului Ioan VULPESCU, ministrul Culturii și Identității Naționale

Cu ocazia reunirii, într-o conferință națională a specialiștilor din muzee, reprezentanți ai organismului de specialitate al Ministerului Culturii și Identității Naționale (Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor), ai principalelor asociații profesionale din domeniu (Rețeaua Națională a Muzeelor și Colecțiilor și Comitetul Național Român al Consiliului Internațional al Muzeelor), precum și manageri ai 28 de muzee de importanță națională, regională și județeană, aflate atât în subordinea Ministerului, cât și ai autorităților locale, dorim să vă atragem atenția asupra câtorva probleme pe care le considerăm a fi de maximă importanță, pentru domeniul nostru:

Ca cetățeni români și oameni de cultură, suntem profund preocupați de pregătirea Centenarului Marii Uniri. Cu toate că, în opinia noastră, aceste pregătiri ar fi trebuit să fie demarate, în mod real, încă din anii 2012 – 2014, constatăm că, nici până acum, Departamentul aflat în subordinea Dvs. nu a început procedurile pentru lansarea proiectelor culturale de care România are nevoie, pentru a cinsti, așa cum se cuvine, marele eveniment. Este vorba despre proiecte a căror finanțare ar fi trebuit să înceapă chiar înainte de învestirea Guvernului pe care, cu onoare, îl conduceți. Din păcate, nici până acum, nu sunt lansate liniile de finanțare, fapt care va pune muzeele țării în imposibilitate de a sărbători Centenarul așa cum ne dorim, cu demnitate, prin proiecte culturale majore și de mare impact național.

Legislația din domeniul protejării patrimoniului cultural, precum și din domeniul funcționării muzeelor (între altele, ne referim la Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, Ordonanța nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic, Legea nr. 311/2003 a muzeelor și colecțiilor publice și Ordonanța de Urgență nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură) este profund deficitară și contradictorie, fapt care periclitează grav funcționarea instituțiilor muzeale din România și activitatea de protejare a patrimoniului cultural național. Considerăm că este necesară o foarte rapidă ameliorare a acesteia și ne exprimăm deplina disponibilitate de a sprijini Guvernul României în eforturile de aducere la zi a legislației, în acord cu realitatea de astăzi.

Salarizarea personalului din instituțiile muzeale este, în continuare, extrem de confuză, conducând la grave disproporții între nivelurile de salarizare ale acestuia, pentru aceeași muncă prestată. Suntem gata, de asemenea, să participăm la eforturile lăudabile pe care Guvernul României le face pentru înlăturarea acestor grave discrepanțe.

Cu speranța, Domnule Prim-Ministru, că apelul nostru va fi urmat de măsuri concrete pe care să le dispuneți, pentru remedierea aspectelor semnalate, vă asigurăm de întreaga noastră considerație.

Piatra Neamț, 22 martie 2017

 

Articolul precedentLa Neamţ, încep bătăliile pentru funcțiile de șefi de post!
Articolul următorPedepse mărite în dosarul de spălare de bani al lui Părpăuță
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Țara care nu-și sărbătorește/ omagiază cum se cuvine primul centenar, NU-l va mai apuca pe cel de-al doilea!

Comentariile sunt închise.