pietricica turism

Curtea de Apel Bacău a pronunțat ieri, 22 martie, sentința definitivă în ”volumul doi” al dosarului de spălare de bani în care Andrei Părpăuță a fost capul de afiș. Pedepsele au rămas, în continuare, cu suspendare, dar au fost majorate, la fel ca și termenele de încercare.

Inițiatorul grupului infracțional organizat, Părpăuță însuși, a rămas cu aceiași 3 ani de închisoare pe care i-a primit la Tribunalul Neamț, cu mențiunea că această condamnare s-a contopit cu cea din dosarul principal, așa că va executa 6 ani din dosarul ”mamă” și atât. Părpăuță este obligat ca, împreună cu Marius Pleșca și firma acestuia Agral Star SRL, să plătească 823.221 lei către ANAF (și nu 1.368.200 lei cât stabilise prima instanță). La rândul lui, Marius Pleşca a ”beneficiat” de o mărire de pedeapsă, de 2 ani de cu suspendare, la 3 ani, și de o extindere a termenului de încercare de la 3, la 5 ani.

Ceilalţi inculpaţi din dosar au achitat deja prejudiciul. Cel mai mult Alexandru Cucoş, care a plătit 620.540 de lei către ANAF .De asemenea, Gheorghe Asmarandei a achitat 436.936 lei, iar IGheorghe Asmarandei, aproape 250.000 de lei. Toți 3 au primit majorări de pedepse de la 8 luni, la 2 ani de închisoare cu suspendare. Gheorghe Augustus Irimia a scăpat cu o amendă penală de 9500 de lei.

Reamintim că procurorii DIICOT au stabilit că, în perioada 2008-2011, Părpăuţă a pus pe picioare o adevărată reţea infracţională care se ocupa cu înfiinţarea unor firme sau cu preluarea unor societăţi fantomă. La rândul lor, administratorii firmelor fantomă căutau alţi patroni care voiau să câştige bani. Se tăiau facturi cu sume uriaşe, după care se făceau plăţi prin conturile firmelor implicate, iar banii erau scoşi şi restituiţi patronilor. Părpăuţă era cel care dădea ordinele şi stabilea cum se procedează pentru spălarea banilor şi reintroducerea lor pe piaţă. Procurorii au stabilit că, prin aceste activităţi, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 7,5 milioane de lei (75 de miliarde vechi). Din dosarul mamă, în care Părpăuță a primit o condamnare de 6 ani, s-a desprins acest ”pui” care a fost soluționat, definitiv acum. Singurele modificări care le dau emoții unora dintre inculpați sunt lărgirile termenelor de încercare până la 4 ani, timp în care dacă mai comit vreo infracțiune riscă să ajungă după gratii.

C.M.