0:00

Ansamblul „Floricică de la munte” la festivalul ”Steaua Sus Răsare”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, organizatorul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua Sus Răsare”, va fi reprezentat la această manifestare de Ansamblul „Floricică de la munte”.

Înfiinţat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanţi păstrători de cultură tradiţională românească. De patru decenii, ansamblul nemţean cutreieră Europa, ducând cu el frumuseţea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare româneşti. În palmaresul ansamblului se află distincţii obţinute la manifestări prestigioase din întreaga Europă: Festivalul Internaţional de Folclor de la Reims (Franţa), Festivalul de Folclor de la Zakopane (Polonia), Festivalurile de la Zavet şi Lovec (Bulgaria), Festivalul de Folclor de la Cracovia (Polonia), Festivalul Internaţional de Folclor de la Kikinda (Serbia), Festivalul de la Champtoce (Franţa), Festivalul de la Quartu Sant’Elena (Sardinia, Italia), Festivalul Internaţional „Olympus” (Katerini, Grecia) sau cel de la Adapazari (Turcia).

Parte componentă a instituţiei, Ansamblul „Floricică de la munte” este cel care transpune în scenă folclorul literar şi coregrafic al zonei. Astfel, creaţii cum sunt „Balada lui Pantelimon” sau cea a lui Mihai Florea – Haiducul, dramele „Bujorul” ori „Arnăuţii”, au o largă circulaţie în Neamţ. Aşa cum, de o rară frumuseţe sunt creaţiile teatrului folcloric şi obiceiurile legate de Crăciun şi Anul Nou. Alte bogăţii ale Neamţului din domeniul acesta sunt dansurile cu măşti. Fiecare dans şi fiecare mască au propria semnificaţie mitologică. Printre ele, ursul, care reprezintă puterea, dar şi, în unele locuri, fertilitatea, capra, simbol al fertilităţii feminine şi al norocului în casele cu fete nemăritate.

În repertoriul prin intermediul căruia „Floricică de la munte” recreează atmosfera de sărbătoarea a zilelor cuprinse între Ajunului Crăciunului şi Sfântul Ion se mai află jocul căiuţilor, un dans bazat pe vechile ritualuri agrare din spaţiul românesc, calul fiind, în mitologia romană, simbolul soarelui. Despre mascaţi, un alt joc celebru în perioada sărbătorilor de iarnă, cu toţii ştim că au drept scop alungarea spiritelor rele.

Toate acestea, dar şi multe altele sunt reprezentate scenic de membrii ansamblului „Floricică de la munte” şi vor putea fi urmărite, înţelese şi admirate pe parcursul desfăşurării ediţiei de anul acesta a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua Sus Răsare”.

Articolul precedentFormaţii participante la festivalul “Steaua sus răsare”
Articolul următorCursanţii Şcolii Populare, la Târgul de Crăciun

1 COMENTARIU

  1. Se pare ca Ansamblul a incaput pe mina unui imitator jalnic dornic sa-si umple buzunarele ,nu o sa-l egaleze niciodata pe Nae Rotaru care avea talent nativ. Imitator de duzina care tiganizeaza folclorul nemtean .Deh ! dar se aude ca este sustinut de actorasul agronom si inginera de poduri care se pricep nu gluma………………

Comentariile sunt închise.