Agenţia Naţională de Integritate (ANI) face sărbătorile “fericite” unor aleşi din Iaşi, Neamţ şi Vaslui, pe care îi acuză de conflict de interese administrativ, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
Despre Constantin Ştefan, fost viceprimar al comunei Ion Neculce (Iași), ANI afirmă că “în exercitarea mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Ion Neculce, județul Iași, acesta a votat în favoarea adoptării Hotărârii privind alegerea viceprimarului comunei, potrivit căreia persoana evaluată a fost ales în funcția de viceprimar al comunei menționate. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea 161/ 2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215 /2001 și art.75 și 77 din Legea nr. 393/2004”.
În conflict de interese administrativ s-ar fi aflat şi Constantin Romeo Trofin, actual consilier local și fost viceprimar al comunei Români (Neamț). ANI consideră că “în calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea (votând pentru) Hotărârii privind aprobarea închirierii pășuni (islazul comunal), în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de închiriere între Primăria Români și persoana evaluată, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local. De asemenea, pentru suprafața ce i-a fost dată spre închiriere, conform contractului de închiriere sus-menționat, și animalele deținute (împreună cu alte 2,49 ha teren), persoana evaluată a încasat subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea 161/ 2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215 /2001 și art.75, lit.a) și 77 din Legea nr. 393/2004”.
Aurel Stângaciu, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bancă (Vaslui), este suspectat tot de conflict de interese administrativ. ANI afirmă că “în calitate de consilier local, a participat la luarea deciziei și aprobării Hotărârii Consiliului Local privind închirierea prin licitație publică a pășunilor comunale aparținând domeniului public și privat al comunei Bancă, pentru pășunatul bovinelor și ovinelor, și a încheiat ulterior Contractul Cadru de închiriere pentru suprafețele de pajiști aflate în domeniul public său privat al comunelor, orașelor, respectiv al municipiilor. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001, art. 70 din Legea 161 /2003 și art.75, lit.a) și 77 din Legea nr. 393/2004”. Aurel Stîngaciu este singurul dintre cei trei aleşi, care nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. (ZCH NEWS)