0:00

AMR 6, Școala Gimnazială Nr.11: „Bine ați venit!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pe holurile de la Școala Gimnazială Nr. 11, care se află în cartierul Dărmănești, din Piatra Neamț, pare că s-a dat deja startul noului an școlar. Lipsesc doar cei aproximativ 350 de elevi care sunt așteptați aici. În rest, profesorii, conducerea și personalul auxiliar freamătă ca într-un mușuroi.  Un zugrav ne lămurește că mai are puțin și lasă mistria din mână, așa încât mesajul de pe ușa intrării să fie îmbrățișat școlărește de cei care completează locurile în clase. Holurile, sălile, până și biroul doamnei profesoare Carmen Asimine, directoarea școlii, au un miros proaspăt de zugrăveală. Varul încă mai păstrează în memorie imaginea pregătirilor care s-au derulat în această vară.

„A fost de lucru în special cu igienizările. Am reușit să igienizăm toate sălile de clasă și suntem pregătiți să-i primim cu brațele deschise pe elevi. Nu am fi putut să facem mare lucru, dacă nu primeam fonduri de la primărie, pentru că sunt cheltuieli mari. În fiecare an, sunt aceleași cheltuieli și nu sunt deloc de neglijat. Am primit aproximativ 800 de milioane de lei vechi pentru igienizare, dar și pentru reparațiile acoperișului de la sala de sport. Suntem mulțumiți pentru cât am reușit să facem, chiar dacă ne-ar mai trebui ceva fonduri și pentru alte lucrări. Spre exemplu, am dori să facem o fațadă la școală și, în același timp, să anvelopăm pereții, să-i izolăm. Vorbim de o investiție, care ne-ar ajuta, în timp, să economisim niște bani. Nu se pune problema de căldură în școală, doar că se pierde mai ușor din cauza pereților care nu sunt izolați. Deși nu suntem o școală cu venituri mari, sperăm ca, pe viitor, să putem realiza și aceste lucrări de reabilitare termică”, a declarat prof. Carmen Asimine.

În această perioadă, ISJ Neamț a lansat un program de voluntariat prin care și-a propus să găsească minim 10 familii  din fiecare zonă (Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț), care au nevoie de suport material, pentru a trimite în condiții decente copiii la școală. La această unitatea de învățământ își pot îndrepta ochii cei cu intenții bune, pentru că, așa cum ne spune directoarea, și aici există cazuri care ar avea nevoie de un sprijin. „Din păcate nu e doar o familie care ar avea nevoie de ajutor, dar n-ar fi rău dacă măcar un copil ar fi sprijinit să meargă la școală cu tot ce-i trebuie. Nu am avut cazuri de abandon din această cauză și sperăm să nu ne confruntăm cu astfel de probleme, însă este adevărat că avem și exemple de copii care se descurcă greu din punct de vedere financiar. Nu puțini sunt părinții care au rămas fără un loc de muncă și numai ei știu cum reușesc să facă față cheltuielilor cu școala. În unitatea noastră de învățământ există și copii care vin din centre de plasament. Nu vreau să evidențiez acest lucru, ci doar să spun că, dacă există oameni care pot oferi un ajutor, își pot îndrepta intențiile binevoitoare și către unii copii de la școala noastră”, a precizat prof. Carmen Asimine.

Pe holuri se simte lipsa elevilor, care au lăsat „urme” colorate făcute din quilling și origami. La intrare, un mesaj original de întâmpinare, însuflețit prin îndemânarea celor care s-au deprins cu aceste tehnici, a fost postat pe ușă.

 AMR 6, Școala Gimnazială Nr.11: „Bine ați venit!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian TEODOROF

Articolul precedentȘcolile din Vânători, pregătite de noul an școlar
Articolul următorValentin Gavril – rețeta succesului în canotaj