0:00

Valentin Gavril – rețeta succesului în canotaj, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Profesorul Valentin Gavril, antrenor emerit de canotaj, are, în continuare, parte de succese la Campionatele Europene și balcanice, în ciuda crizei care a afectat sportul românesc. La balcaniada de la Belgrad canotorii pietreni formați la Clubul Sportiv Ceahlăul și LPS Piatra Neamț au câştigat medaliile de aur la junioare mari şi mici, în proba de 4 vâsle. Dorina Otea, campioană balcanică și europeană, care va face în acest an ”pasul” de la juniori la tineret, se anunță a fi o candidată certă pentru Jocurile Olimpice din 2016.

Valentin Gavril – un antrenor greu de bătut

Valentin Gavril și-a depus candidatura pentru antrenorul anului 2013, iar Dorina Otea are toate șansele să-și păstreze titlul de Sportivul Anului 2012, chiar dacă Direcția pentru Tineret și Sport a renunțat de vreo doi ani să se implice în organizarea și stimularea sportivilor nemțeni talentați, așteptând bani numai de la Consiliul Județean și Consiliul Local. Antrenorul emerit al CS Ceahlăul a cucerit cu elevii săi, până în prezent, 9 medalii, 5 la Campionatul European de la Minsk și 4 la Campionatul Balcanic de canotaj de la Belgrad. „Aria de slecție s-a redus simțitor în România, pentru că nimeni s-a interesat de politica demografică. Antrenorii de canotaj nu mai sunt interesați de descoperirea și promovarea talentelor pentru că nu sunt stimulați. Efectele crizei au fost dramatice. Canotajul, la fel ca atletismul, mai trăiește din entuziasmul unor antrenori și sportivi, care, însă, mâine, vor trebui să predea ștafeta. Problema este că nu au cui s-o predea. În altă ordine de idei, nimeni nu s-a preocupat de bazele sportive și de bărcile canotorilor. Pe lângă faptul că bazele nu sunt reabilitate, suntem în urmă cu tehnica, iar criza financiară și-a lăsat amprenta pe canotaj”, a declarat Valentin Gavril. Tehnicianul nemțean a mai precizat că are un plan de reabilitare în ceea ce privește baza sportivă a CS Ceahlăul și are promisiuni de la Carmen Tocală, că acest proiect poate fi pus în aplicare. „Fostul prefectul de Neamț, Ilie Mitea mi-a spus că am toată susținerea lui și, prin intermediul dânsului, am fost la doamna Carmen Tocală să îi prezint planul de reabilitare a bazei noastre sportive. Mi-a promis susținere, astfel încât ne-am propus să accesăm un proiect cu fonduri europene”, a precizat Valentin Gavril.

Salbă de medalii

Gavril a obținut de-a lungul carierei cu elevii săi 4 titluri de campion mondial la canotaj și peste 600 de medalii în competiții. Cu toate că are în palmares numeroase titluri, reputatul antrenor pietrean, spune că și-a făcut alte calcule. ”Este mult mai mult decât ne-am aşteptat. Ne-am dorit măcar un titlu din fiecare competiţie şi numai după Europene am avut 5. Rezultatele nu sunt însă întâmplătoare. În spatele lor se află ani de muncă. Surprize pot fi considerate aurul băieţilor la Europene şi ratarea fetelor la Mondiale, în 4 vâsle. La Otea, era aur clar, eram sigur că nu avea cum să rateze cea mai strălucitoare medalie”, povestește Valentin Gavril. Directorul CS Ceahlăul crede în șansa Dorinei Otea de a o vedea la o viitoare ediție a Jocurilor Olimpice. ”Dorina Otea, Andreea Sticea, Antonia Cerbu şi Nicu Bocancea vor trece, în această toamnă, la tineret și, ușor-ușor, dacă se pregătesc și țin ritmul ridicat, o să vedeți că vor fi surprize plăcute”, mai spune Valentin Gavril.

Selecția e ”cheia și lăcata”

Tehnicianul pietrean spune că nu urmează o anume rețetă a succesului, ci doar urmează niște pași pe care i-a învățat, la rându-i de-a lungul timpului. Selecţia o facem în Neamţ, dar şi în judeţele învecinate. Avem etapa de iniţiere cu probele de atletism, şi continuăm cu pregătirea specifică. Iniţierea pe apă se face pe Lacul Bâtca Doamnei, unde sunt doar condiţii de antrenament, nu şi de nivel competiţional internaţional. Ca bază de pregătire ne-ar mai trebui un hangar modern şi să ne completăm parcul cu vreo câteva ambarcaţiuni moderne”, crede Gavril. Acesta a oferit tabloul copiilor capabili să facă performanță în canotaj. „Copiii cu vârsta de 14-15 ani trebuie să fie înalți și să aibă o anvergură a brațelor de invidiat. Caut fete de 1,75 metri și cu 180 centimetri anvergură, iar băieții să aibă 1,90 metri înălțime și 200 centimetri anvergură. De la țară se trage seva acestui sport“, spune tehnicianul.

Retrospectivă a titlurilor mondiale

Valentin Gavril a făcut și o retrospectivă a titlurilor mondiale câștigate de elevii săi de-a lungul timpului. ”Prima medalie de aur a fost câștigată de Elena Gavrilescu, în 1993, după o întrecere în Germania“. Aceeași sportivă s-a mai încununat o dată campioană mondială. Dintre sportivii pe care i-a îndrumat spre marea performanță în canotaj Andreea Harpa și Florin Sorocan au îmbunătățit palmaresul antrenorului cu câte 3 titluri fiecare. „Duble“ au realizat în carieră Georgeta Rusu, Alina Tăbăcaru și Mihalea Dociu, iar Daniela Țupu, Mihaela Mihai  și-a trecut în cont doar un titlu. Dorina Otea, originară din Urecheni, se anunță a fi o sportivă promițătoare. „Cea mai surprinzătoare medalie a venit de la Mihaela Dociu. Era să o dau afară de la club din motive disciplinare, dar până la urmă am uitat de problemă, după ce a câștigat titlul“, a afirmat Gavril. Dintre campionii enumerați mai sus, Elena Gavrilescu este singura care la seniori a concurat la mondiale, câștigând o medalie de argint, și a fost prezentă la o ediție a Jocurilor Olimpice, Atena 2004, când a fost doar rezervă pentru barca de „8+1“, care s-a încununat campioană olimpică.

Valentin Gavril – rețeta succesului în canotaj, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Valentin Gavril – rețeta succesului în canotaj, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentAMR 6, Școala Gimnazială Nr.11: „Bine ați venit!”
Articolul următorLeoreanu şi Ursărescu îşi dispută PIDU