0:00

Ambulanțe de cursă lungă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* trasele care depășesc suta de kilometri au devenit o obișnuință pentru cadrele medicale de la Ambulanța Bicaz

* în lipsa unui spital funcțional și din cauza numărului mic de medici de familie, pacienții vin să ceară ajutorul personalului de la Ambulanță

La Ambulanța Bicaz, echipajele sunt pregătite oricând să facă „naveta”, pentru bolnavii care îi solicită la orice oră din zi și din noapte. Misiunea celor care își dedică viața pentru a salva vieți este una dificilă în condițiile în care „jurisdicția” de care răspund este una întinsă pe mulți kilometri de drum. Un drum care s-a lungit prea mult de când Spitalul Bicaz a fost văduvit de personalul medical.

„Spre exemplu, dacă avem o solicitare la Mădei, aproape de granița cu județul Suceava, se parcurg 100 de kilometri. Trec aproape două ore până când reușim să aducem pacientul la Piatra Neamț. Până la Grințieș sunt 65 de km, acolo avem un punct de Ambulanță, la Bradu. Până la Bicaz Chei sunt 50 de km. Spre Borca este cel mai greu pentru că drumul până la Viaduct este îngreuiat de gropi și de faptul că sunt foarte multe curbe”, a declarat asistentul Florin Cornaschi, șeful Ambulanței Bicaz.

De la închiderea Spitalului Bicaz, cea mai mare nemulțumire a oamenilor care lucrează aici este durata timpilor de rezolvare a solicitărilor, care a crescut cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare caz.

La nevoie și Ambulatoriu

În medie, la unitatea medicală din Bicaz se înregistrează între 10-12 cazuri pe zi. Asistenții spun că liniștea este înșelătoare deoarece aici, zilele pot fi foarte diferite. În vara care tocmai a trecut au existat și câte 25 de solicitări pe zi.  Dincolo de acest aspect, numărul mic al medicilor de familie îi determină pe unii pacienți să apeleze la Ambulanță.

„Mai sunt și bolnavi care, ori din lipsă de timp sau pentru că sunt nevoiți să aștepte mai mult la medicul de familie, ni se adresează pentru o injecție sau pentru un consult. Nu-i putem refuza. Noi trebuie să facem totul pentru binele pacientului și îi primim. Problema de sănătate a fiecărui om reprezintă o prioritate pentru noi. Bineînțeles că ne-ar ajuta dacă ar exista un Centru de Permanență sau dacă s-ar relua activitatea medicală în Spitalul Bicaz”, a precizat dr. Aurel Ovidiu Țîrdea, de la Ambulanța Bicaz.

De altfel, dr. Țîrdea este singurul medic de la unitatea prespitalicească din Bicaz. Chiar dacă în mod normal ar trebui să fie un medic pe tură acest lucru este deocamdată imposibil. Nici pachetul de bază propus de ministrul Nicolăescu și nici tentația de a fi medic la această unitate nu par să fie suficiente pentru completarea necesarului de personal.

„Ne-ar mai trebui aproximativ 5 medici și 3-4 asistenți pentru ca toate turele să fie acoperite așa cum trebuie. Nu ne plângem, dar această problemă este aceeași în toată țara”, a adăugat asis. Florin Cornaschi. Toți cei care sunt angajați la Ambulanța Bicaz au învățat să se comporte ca o mare familie unită.

„În primul rând meseria noastră este o vocație. Nu poți să faci așa ceva dacă nu-ți place. Și da, trebuie să fim uniți pentru că numai așa putem să ne coordonăm eficient și să luăm deciziile cele mai bune”, a spus dr. Țîrdea.

În continuare, activitatea celor de la Ambulanță rămâne cu un BPM (nr – bătăi ale inimii pe minut) ridicat, cel puțin până când spitalul își va relua activitatea, până când Centrul de Permanență va funcționa, până când se vor mai găsi medici… Până când, nu se știe exact. În „Familia” de la Bicaz există  speranță și… multe solicitări.

Marian TEODOROF

Articolul precedentFerească Dumnezeu de război! Doar jumătate din romașcani au unde se adăposti
Articolul următorAsta-i “pohta” senatorilor: 42 de lei – o mizerie de alocaţie

1 COMENTARIU

  1. CE POTI sa mai spui in atare situatie? E de apreciat ca totusi reusesc sa tina acele ambulante in stare de functionare ,in conditiile in care numai drumul de la BICAZ la POIANA LARGULUI este asa cum este , de restul nu mai vorbim . ASA AU GANDIT UNII reforma in sanatate , sa se faca curse lungi de 2 3ore cum apare in articol si in realitate , nu mai vorbim de faptul ca in acea zona nu este nici un loc ptr aterizare ,decolare , ELICOPTER SMURD ! asta e situatia TRISTA

Comentariile sunt închise.