0:00

Ferească Dumnezeu de război! Doar jumătate din romașcani au unde se adăposti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În caz de război, doar jumătate din populația Romanului are unde să se adăpostească. Cele mai multe adăposturi civile au fost construite pe vremea comunismului. Din fericire, față de alte localități din țară, cele mai multe adăposturi nu sunt “mobilate” cu borcane cu murături sau piese de mobilier vechi. Reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență spun că, la fiecare doi ani, adăposturile sunt igienizate și se verifică funcționalitate filtrelor de ventilație.

La nivelul municipiului Roman există 12 adăposturi civile, gestionate de Primăria Roman, și alte trei adăposturi civile speciale gestionate de agenți economici. “Adăposturile civile obiective speciale sunt marcate și simbolizate, astfel încât să poată fi recunoscute ușor de către populație. Acestora li se adaugă 300 de adăposturi civile simple. La fiecare doi ani, s-au efectuat igienizări ale acestor adăposturi civile obiective speciale și, lunar, se întreprind verificări ale instalațiilor de filtroventilație”, a declarat Constantin Cudalb, purtător de cuvânt al Primăriei Roman.

Aceste adăposturi speciale sunt realizate pentru a asigura protecția cetățenilor în cazul conflictelor armate, atacuri sau accidente chimice sau nucleare. Colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț recunoaște că ultimele adăposturi civile speciale, adică cele care protejează inclusiv de o eventuală poluare radioactivă, au fost construite în anii 1981-1982. “Mai există adăposturi, construite în subsolurile blocurilor, dar care asigură protecție într-un eventual conflict armat. În mod normal, pentru construcțiile ce depășesc patru etaje și au subsol, ar trebui să existe un astfel de adăpost. Cheile de la adăposturi se găsesc la asociațiile de proprietari și este drept că, în unele cazuri și din păcate, acestea nu sunt gestionate pentru scopul lor”, a precizat colonelul Ioan Nițică.

Adăposturile pot pot găzdui între 150 și 200 de persoane, iar la nivelul Romanului este estimată o capacitate a tuturor adăposturilor pentru circa 20.000 de persoane. În aceste spații vor avea acces cu prioritate copiii, femeile și bătrânii. Totuși, pentru cei care își construiesc acum o casă și vor să fie siguri că au unde se adăposti, pot cere informații despre normativele în domeniu de la ISU. Colonelul Nițică spune că, până la această oră, nu a avut astfel de solicitări venite din partea celor care vor să-și construiască un buncăr. Totuși, în Roman există câteva locuințe particulare dotate cu astfel de adăposturi, dar nu toate au și sistemul de ventilație asigurat în cazul unei poluări chimice. Specialiștii nu recomandă adăpostirea în spații închise asemenea acestora în caz de cutremur.

În fiecare an, pe 28 februarie, cu prilejul Zilei Protecției Civile, romașcanii pot viziona adăposturile. Printre cele gestionate de autorități se numără adăposturile din str. Tineretului, bl. 16, sc. B şi C, str. Vasile Lupu, blocurile ANL 1 şi 2, str Ştefan cel Mare, bl. M15, sc. D şi bl. 177.

 Ferească Dumnezeu de război! Doar jumătate din romașcani au unde se adăposti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Claudia MATEI

Articolul precedentAleșii din Târgu Neamț, leneși la declarațiile de avere
Articolul următorAmbulanțe de cursă lungă

1 COMENTARIU

  1. EI NU AU unde ! cum NU ,pe malul apei la intrarea in oras ,ori pe malul SIRETULUI spre GADINTI , la PREVENTORIU psihiatric, in padure la DEALUL MARULUI , si nu in ultimul rand in SATUL OLIMPIC ,acolo iti pierzi urma de TOT , stiu ei ce sa faca in caz de ,doar au pe stema MUNICIPIULUI un cap de MISTRET , paduri pe aproape SE DESCURCA !

Comentariile sunt închise.