Tapu Nazare Eugen

* având la dispoziţie minimum 4.000 de euro lunar fiecare, senatorii n-au vrut ieri să majoreze alocaţia copiilor de la 42 la 200 de lei

* scuzele sunt evidente: ordinul de partid şi aşa-zisa grijă pentru bugetul ţării

* “Două-trei astfel de inițiative și se termina bugetul de stat” – Eugen Ţapu

* “În acest moment nu sunt bani” – Ioan Chelaru

* “Guvernul va găsi o soluție pentru 2014” – Leonard Cadăr

* “Există un proiect în dezbatere” – Liviu Bumbu

În România, un copil primeşte 42 de lei lunar cu titlu de alocaţie, ceea ce înseamnă nu doar două sticluţe de sirop antifebră, ci şi de 35 de ori mai puţin decât alocaţia primită de orice alt copil european, media la nivelul UE fiind undeva pe la 210 euro. Ieri, Senatul a avut pe masa de vot un proiect prin care alocaţia ar fi fost majorată de la 42 la 200 de lei. Propunerea a picat cu brio la cartela de vot a senatorilor, pentru că, nu-i aşa, copiii sunt mult mai utili în campania electorală, atunci când pe seama lor se pot face poze aducătoare de capital de imagine sau se pot face promisiuni care să încânte purtătorii de vot. Neamţul are 4 senatori, mari şi laţi. Tuspatru au votat împotrivă, de grija ordinului de partid sau a bugetului aflat la dispoziţia Guvernului Ponta – nici nu mai contează -, dar, când au fost întrebaţi despre asta, au sucit-o imediat. Asta pentru că votul dat la grămadă e mai greu de văzut, pe când, în nume personal, e bine să fii rezervat, mai ales dacă mai vrei voturi şi altă dată.

“Două-trei astfel de inițiative și se termina bugetul de stat”

”Eu am discutat această propunere inclusiv în Comisia de muncă. Trebuie să găsim împreună cu ministerul de resort soluții, întrucât alocația pentru copii este înghețată din 2009. Trebuie făcută măcar o actualizare cu inflația însă trebuie identificate și resursele bugetare. Discuții au fost multe, eu însumi au propus un amendament prin care să se prevadă o modalitate de a avea un control asupra acestor alocații. Mai exact ministerul Muncii trebuie să se asigure că acești bani ajung să fie folosiți pentru copil și nu ajung la bodega din sat. La comisia de specialitate sunt vreo 3 inițiative ce au la bază propuneri pentru creșterea alocațiilor de stat pentru copii. De exemplu, una dintre acestea prevedea creșterea la 200 de lei. Păi, în acest caz, efortul bugetar ar fi fost de peste 2 miliarde de euro. Vă dați seama că încă 2-3 astfel de inițiative și se termina bugetul de stat. Inclusiv ministerul Muncii a recunoscut necesitatea creșterii alocației de stat pentru copii, iar de la 1 ianuarie va fi o creștere. Neavând însă identificată o sursă bugetară și neștiindu-se sumele exacte, nu s-a putut stabili cu cât va crește această alocație, Guvernul este însă total favorabil majorării alocațiilor de stat pentru copii”, a explicat senatorul Eugen Țapu.

chelaru

“În acest moment nu sunt bani”

”Eu nu cunosc motivația efectivă a respingerii acestei propuneri, însă la bază a stat lipsa resurselor financiare pentru a acoperi majorarea alocației de stat pentru copii. În acest moment nu sunt bani. Eu știu că suma este extrem de mică și urmează să fie majorată, iar proiectul legislativ în cauză nu a întrunit numărul de voturi pe motiv de lipsă a resursei financiare”, a precizat senatorul Ioan Chelaru.

cadar-4

“Putem vorbi despre campaniile electorale”

”Ce să spun, este un subiect important, vis-à-vis de relația dintre alegători și aleși, putem vorbi chiar despre campaniile electorale. Inițiatorii au tot dreptul, eu consider însă că atunci când venim cu o propunere trebuie să evidențiem și sursa. Cu siguranță, Guvernul va înțelege prioritatea unei astfel de propuneri și va găsi o soluție pentru 2014”, a spus senatorul Leonard Cadăr.

Bumbu Octavian Liviu

“Există un proiect în dezbatere”

“În afară de faptul că este un lucru dorit de toți, nu este susținut de ministerul de resort, pentru că este vorba de o sumă foarte mare. Orice propunere legislativă care implică bani trebuie să i se precizeze și sursa, dacă aceasta nu este explicată, propunerea este respinsă din start. Iar în momentul de față nu sunt bani. Pe de altă parte există acum în dezbatere la Camera Deputaților un proiect de lege care prevede creșterea graduală a alocațiilor de stat pentru copii, în funcție de vârstă și necesități, lege propusă de Ministerul Muncii”, a precizat senatorul Liviu Bumbu.

Alocaţia rămâne, aşadar, 42 de lei de copil, măcar până când deputaţii se apucă de discutat ideea Ministerului Muncii, care ar vrea majorarea sumelor per copil, însă gradual, să nu streseze bugetul de stat. Este o veste pentru toţi cei 94.553 de copii din judeţul Neamţ – că atâţia figurează în plata alocaţiei la 30 septembrie 2013, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ -, dar mai ales pentru adulţii din jurul lor.

Dana OSTAHIE

Irina CĂLIN

6 COMENTARII

  1. Frumoase poze cu acesti fosti securisti, actuali parlamentari! Mai bine ar taia din leafa lor si asa prea mare si ar da copiilor o alocatie decenta. De exemplu fostul militian si informator al securitatii, deputatul MOISII, are si pensie babana si mai ia si vreo 75 de mil pe luna ca parlamentar!!! Si cati sunt ca el in guvern…!!!!

  2. Poate ,vor dori voturi la europarlamentare s-au Presedentie ,sa vezi atunci promisiuni,copii altora nu conteaza,doar ai lor ca fac scoli in strainatate,in concluzie tupeu de…Useleu.Dar nici pampalaii din “popozitie”nu zic nimic,parca sunt pe-o mana.Daca nu se poate 200 de lei acum, dar macar dublati suma ,ca pentru interesele “sparlamentarilor ‘tot timpul se rectifica bugetul,in plus.

  3. LA ASTEA se termina BUGETUL DE STAT , LA ALTELE NU ! TAPU daca nu ar fi SENATOR , s ar descurca cu 42 lei pe luna pentru IUZII ,iezii cei mici ai lui , ori ai lui sunt mai cu 7 coarne .

  4. AR TREBUI SA VA FIE RUSINNE NENOROCITILOR CREDETI CA 42 LEI SE POATE CRESTE UN COPIL MINCINOSI DE DOI LEI ATI PROMIS MAREA CU SAREA SI CAND E VORBA DE DAT 200 LEI LA COPII NU SUNT BANI DAR 4000 EUROI SUNT PENTRU LEFURILE VOASTRE . SOLUTIA AR FI SA SCADA SALARIUL VOSTRU CU 1000EURO SI SA-L DATI LA COPII DAR CUM SUNTETII O ADUNATURA DE INTERLOOPPI VOI CU BANI IN BUZUNAR SI COPII MAI ASTEAPTA CA DOAR SUNT TINERI SI PROBLEMA E CA VOTANTII PRINCIPALI NU SUNT TINERII CU COPII CI DOAR RAMASITELE COMUNISTE DE PENSIONARI CARE FAC CARTILE DAR OARE PANA CAND DE ACEEA NU SE DA BANI LA COPII CA DOAR VIITORUL E A PENSIONARILOR CORUPTII CU O GALEATA S-AU SACOSA CU MINCIUNI

Comments are closed.