Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune amânarea termenului limită pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Decizia ar putea fi impusă prin ordonanţă de urgenţă, dar, deocamdată, modificarea face obiectul dezbaterii publice. În acest moment, termenul limită este 31 decembrie 2016, dar MAI propune ca noua dată să fie 30 iunie 2017. Motivaţia este una strict administrativă: ISU-urile judeţene nu fac faţă valului de cereri de autorizare (sic!).
“Obligaţia legală a avut un impact pozitiv, în primul semestru al anului 2016 înregistrându-se o creştere cu 44% a numărului de solicitări de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi o creştere cu 75% a numărului autorizaţiilor emise, faţă de perioada similară a anului trecut. Situaţia prezentată, deşi este gestionată din perspectiva inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene, generează o serie de probleme, de eficienţă a procedurilor (de exemplu, în dorinţa de încadrare în termenul legal, anumite documentaţii sunt întocmite în grabă, ceea ce conduce la situaţii de neconformitate a solicitărilor, astfel că nesoluţionarea unor cereri afectează pe beneficiarii care vin din urmă, cu noi dosare). În acest sens, în urma analizelor efectuate s-a constatat că, în cele 5 luni până la expirarea termenului stabilit, respectiv 31 decembrie 2016, chiar dacă se păstrează acelaşi ritm de avizare, nu toţi proprietarii/deţinătorii construcţiilor vor putea atinge obiectivul propus”, se precizează în expunerea de motive.
Pentru a primi autorizaţia de securitate la incendiu, construcţiile trebuie să fie proiectate şi executate astfel încât:
- “stabilitatea elementelor portante ale construcției să poată fi asumată pe o perioadă determinată;
- apariția și propagarea focului și a fumului în interiorul construcției să fie limitate;
- extinderea focului către construcțiile învecinate să fie limitată;
- ocupanții să poată părăsi construcția sau să poată fi salvați prin alte mijloace;
- siguranța echipelor de intervenție să fie luată în considerare”, se menţionează în legislaţia în vigoare.
Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate sunt așteptate pe adresa de e-mail: [email protected], în termen de 10 de zile. Textul acestei ordonanţe este afișat și poate fi consultat pe pagina de internet a MAI: www.mai.gov.ro, la secțiunea transparență decizională, precum și la Centrul de Relații cu Publicul al MAI, din Piața Revoluției nr. 1 A, sector 1, București. (M. CONSTANTINESCU)