0:00

Despre cum școala românească fabrică șomeri pe bandă rulantă s-a vorbit și s-a scris mai mult decât ar fi trebuit. Despre cum firmele românești se străduiesc să supraviețuiască în condițiile unei lipse acute de mână de lucru calificată, la fel. Despre cum niște oameni din sistem, bine ancorați în realitățile zilelor noastre, nu cufundați în fotolii moi din care uită să se mai ridice, oameni care cunosc problemele pentru că se lovesc zi de zi de ele și încearcă să găsească soluții, iarăși s-a vorbit, s-a scris, s-a dezbătut. Și, la fel, se mai știe că ”schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”.

În acest context, vine un anunț extrem de important din partea noului ministru al Educației, Mircea Dumitru, anunț așteptat cu sufletul la gură de mediul privat, de sistemul de învățământ și, de ce nu, de părinții care încă mai vor să-și vadă copiii pe un drum sigur în viață.

Ministrul Educației a promis că, pe 15 august, va semna ordinul privind organizarea învățământului profesional. În măsura în care cuvântul unui demnitar, fie el și tehnocrat, mai înseamnă ceva în ziua de azi, este poate primul pas serios, practic și guvernamental, pe care îl facem spre rezolvarea marii probleme care este, astăzi, piața muncii din România. Promisiunea dlui Dumitru a fost făcută în cadrul oficial al discuției reprezentanților MENCȘ cu cei ai Camerei de Comerț și Industrie a României.

Învățământul profesional – în pixul ministrului Educației, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiExplică dl. Mihai Apopii, vicepreședinte CCIR și președinte al Camerei de Comerț Neamț: ”Dl. ministru, fiind relativ curând intrat în problematică, nu cunoștea amănunte, dar s-a arătat deschis și a spus că știe că există presiune, că este nevoie în economie și a promis că pe 15 august va semna ordinul privind organizarea învățământului profesional. Noi am susținut modelul german – nemții sunt muncitori, sunt competitivi, economia Germaniei este locomotiva Europei -, considerăm că modelul german ar rezolva problemele pe care le avem. Toate partidele, toți politicienii spun în campanie că vor crea locuri de muncă, dar nimeni nu spune ce facem cu locurile de muncă deja existente, dar care nu sunt ocupate! Este nevoie de forță de muncă, dar una calificată în ceea ce este nevoie în economie. Deja este prea târziu, n-avem oameni în fabrici! Lucrăm cu ingineri pe post de muncitori! Relația învățământ – mediu economic a fost greșit abordată până acum. Tocmai de aceea am început, la nivelul Camerei de Comerț, aceste demersuri pentru dezvoltarea învățământului profesional dual. Acum, se pare că ne apropiem de finalul scontat. Dl. ministru a promis, de asemenea, că, până la finalul lunii noiembrie, va fi modificată și legislația conexă: Codul Muncii – privind tipul de contract aplicabil ucenicilor și practicanților, Codul Fiscal – privind deducerile pentru firmele care investesc în învățământul profesional și tehnic, legea societăților comerciale”.

Poziția Camerei de Comerț și Industrie a României privind învăţământul profesional dual și soluția rezolvării nevoii de personal calificat în economia naţională o puteți studia aici. (D.O.)

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/08/invatamant-dual.pdf

 

 

 

Articolul precedentAMÂNĂRI Autorizaţia de securitate la incendiu aglomerează ISU!
Articolul următorFlorin Constantin (Divertis) dezvăluie coşmarul victimelor exploziei de la Iaşi
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.