Până acum două luni, nu am ajuns niciodată în situația de a avea nevoie de un tratament de canal. Dar când am ajuns la Dental West, cu o durere profundă de măsea și mi s-a spus că aceasta este unica soluție pe care o am dacă vreau să-mi salvez dintele, recunosc că am devenit foarte neliniștit și îngrijorat. Doar auzindu-i numele, această procedură medicală m-a făcut să mă gândesc la o durere greu de suportat și o perioadă de convalescență destul de lungă, pe care, în această perioadă aglomerată de la birou, nu mi-aș fi permis nicicum s-o petrec în tihnă, acasă. Dar, din fericire, așa cum mă așteptam de altfel de la Dental West când am apelat la acest cabinet stomatologic, înainte ca medicul meu să înceapă procedura, mi-a acordat un moment de răgaz, timp în care mi-a explicat pe larg ce înseamnă mai exact un tratament de canal și ce presupune el. Așa că iată ce l-am întrebat și cum mi-a răspuns!
Ce este de fapt tratamentul de canal?
Din punct de vedere medical, tratamentul de canal este o procedură stomatologică ce se realizează în vederea stopării unei acțiuni bacteriene care poate conduce la o infecție și ulterior la un abces. Tratementele de canal se efectuează atunci când nervul din interiorul dintelui este afectat și se realizează prin îndepărtarea conținutului dintelui și apoi sterilizarea canalelor acestuia.
Cine efectuează tratamente de canal?
Nu orice medic stomatolog este specializat în efectuarea tratamentelor de canal. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să apelezi la un medic stomatolog endodont, așa cum am făcut și eu în cadrul cabinetului stomatologic Dental West.
Când este necesar să beneficiezi de un tratament de canal?
Există mai multe situații în care ai nevoie de un tratament de canal, iar cele mai comune din acestea sunt:
- atunci când caria dentară se dezvoltă atât de mult încât pătrunde până în pulpa dintelui, afectând nervul acestuia;
- atunci când, în mod accidental, în timpul tratamentului unei carii se deschide camera pulpară;
- atunci când dintele suferă o fractură în care este implicată și camera pulpară;
- atunci când se dorește realizarea unei coroane dentare fizionomice, în scop protetic.
Am nevoie de un tratament de canal?
Printre simptomele după care îți dai seama că ai nevoie de un tratament de canal se numără:
- sensibilitatea crescută la alimentele și băuturile prea calde sau prea reci;
- colorarea dintelui afectat într-o nuanță mai cenușie, mai închisă decât a celorlalți dinți;
- prezența unui abces pe gingie, în dreptul unui dinte.
Există de asemenea și situații în care poți avea nevoie de un tratament de canal, dar să nu observi niciunul din simptomele enumerate mai sus. De aceea este foarte important să mergi măcar de două ori pe an la dentist pentru controale de rutină.
Cum se realizează un tratament de canal în mod eficient?
După ce medicul stomatolog decide dacă un dinte are nevoie sau nu un tratament de canal, el anesteziază local pacientul și apoi, cu o freză, face o deschizătură în dinte pentru a putea curăța corespunzător interiorul acestuia. Curățarea se face printr-o serie de tratamente mecanice și chimice, urmate de sigilarea canalelor dintelui cu un material special, folosit în stomatologie pentru a închide etanș canalele.
Cât durează și cât de intens doare un tratament de canal?
Tratamentele de canal durează în general aproximativ o oră și așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, ele se efectuează sub anestezie locală. În cele mai multe cazuri, această anestezie dispare complet, fără niciun fel de urmări, după aproximativ 3 ore de la efectuarea ei. În ceea ce privește tratamentul de canal, acum pot spune din propria experiență că el nu doare deloc sau cel puțin nu ar trebui să doară dacă este efectuat de un medic stomatolog cu experiență în astfel de proceduri.
Care sunt alternativele la tratamentul de canal?
Din punct de vedere medical, nu există prea multe alternative la tratamentul de canal deoarece acest tratament se realizează atunci când pulpa dintelui este afectată în mod ireversibil. Astfel, în locul unui tratament de canal nu ai de ales decât între rezecție apicală – o operație prin care medicul stomatoloc îndepărtează infecția instalată la vârful dintelui sau extracția dentară.