0:00

„Alarmă la dezastre” în şcolile din Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* vineri dimineaţă, elevii vor recapitula regulile de comportare în caz de cutremur
* simularea are loc cu ocazie Zilei protecţiei civile din România

Împlinirea a 81 de ani de la înfiinţarea primelor structuri de protecţie civilă în România va fi marcată, vineri 28 februarie, în judeţul Neamţ, printr-un exerciţiu care va avea loc în toate unităţile de învăţământ. Începând cu ora 9,45, sistemele de alarmare vor anunţa, prin 5 sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele, că a avut loc un dezastru. În următoarea jumătate de oră, cadrele didactice şi elevii se vor comporta exact ca şi cum s-ar fi produs un cutremur. Evacuarea copiilor şi a personalului din şcoli se va face sub supravegherea pompierilor militari şi a celor voluntari, iar exerciţiul se va încheia în sunetul de încetare a alarmei (un semnal continuu, cu durata de două minute).

Efectele asupra oamenilor, în special asupra civililor

Prin Înaltul Decret Regal nr. 468/28.02.1933 a fost aprobat Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, care a consfinţit apariţia primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă în România.

”Conceptul de protecţie civilă şi materializarea acestuia în legislaţie, instituţii, structuri, misiuni, proceduri, mijloace tehnice şi aparatură, care să asigure realizarea rolului acesteia de protecţie a vieţii, valorilor culturale şi bunurilor, este relativ nou, apărând acum aproape 100 de ani, ca urmare a îngrijorării tot mai mari provocate de perfecţionarea armamentelor şi de multiplicarea efectelor acestora asupra oamenilor, în special asupra civililor”, arată, în mesajul său, prefectul de Neamţ, George Lazăr.

„Alarmă la dezastre” în şcolile din Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”În România, primele forme organizate pentru protecţia populaţiei în caz de conflict armat, precursoare ale înfiinţării protecţiei civile, se regăsesc începând cu Primul Război Mondial. Deşi lipsite de o bază teoretică şi legislativă, acestea au contribuit la reducerea numărului de victime şi la asigurarea continuităţii activităţii economico-sociale. (…) Astăzi, la 81 de ani de la înfiinţare, când Protecţia Civilă este integrată în Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, remarc foarte buna cooperare interinstituţională în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dăruirea personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al Judeţului Neamţ, precum şi a membrilor serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, care împreună acţionează pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea pagubelor generate de dezastre, produse, din păcate, cu o frecvenţă tot mai mare”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentRegii României în județul Neamț
Articolul următorConcert caritabil pentru copiii cu autism