UPDATE: Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est a formulat o poziţie oficială pe site-ul propriu. Cităm: “Astăzi, 13 februarie 2015, am luat act de Hotărârea nr. 166/2015 a Curţii de Apel Bacău, prin care colegii noştri, Contantin Apostol, Gheorghe Harja, Ionel Popa şi Romeo Sauciuc au fost condamnaţi în dosarul 13346/180/2012.
Îi asigurăm pe toţi beneficiarii Programului Operaţional Regional, Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi pe toţi colaboratorii noştri regionali, naţionali şi internaţionali, că activitatea Agenţiei nu va fi afectată de această situaţie şi va continua în parametrii normali.
Vă mulţumim pentru înţelegere!”
Detalii, aici: http://www.adrnordest.ro/news.php?id=408
Curtea de Apel Bacău i-a luat funcţia directorului Constantin Apostol şi l-a condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, cu 6 luni mai mult decât îi dăduse prima instanţă.
„Majorează cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Apostol Constantin, de la 2 (doi) ani închisoare, la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare”, se arată în sentinţa pronuinţată în ziua de 13 februarie. „În temeiul art.91 alin.1 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere. În baza art.92 Cod penal, fixează un termen de încercare de 3 (trei) ani, termen care curge de la data pronunţării prezentei decizii”.
În cei 3 ani de supraveghere Apostol va trebui, printre altele, să se prezinte periodic la Serviciul de probaţiune Bacău, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile. Tot în interiorul termenului de supraveghere, va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Consiliului Judeţean Bacău -S.C. PARC INDUSTRIAL HIT S.R.L. Bacău, sau Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bacău. Şi pentru ca lovitura să fie completă, instanţa i-a luat lui Apostol „dreptul de a exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, aceea de director general al Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est” şi i-a atras atenţia că orice încălcare a obligaţiilor stabilite prin sentinţă poate duce la revocarea suspendării pedepsei.
Magistraţii au majorat, de asemenea, pedepsele ( de la doi ani, la doi ani şi jumătate, cu suspendare) aplicate celorlalţi trei angajaţi ai ARDNE, care au contribuit la acordarea fondurilor europene SC Inter Print. Gheorghe Harja, Ioan Romeo Sauciuc şi Ionel Popa şi-au pierdut locul de muncă, pentru că şi lor li s-a interzis „dreptul de a exercita funcţia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii”, şi au de prestat câte 60 de zile de muncă în cadrul Primăriei Piatra Neamţ – Direcţia de Asistenţă Socială – Compartimentul de Evaluare şi Consiliere Psihologică, sau DGASPC Neamţ.
Gabriela Ciubotariu, soţia deputatului PNL Lucian Ciubotariu, este singura din tot lotul căreia instanţa i-a mărit pedeapsa, dar nu i-a mai aplicat suspendare. Deci ea are de executat doi ani şi 10 luni de închisoare şi a primit interdicţia de a mai exercita funcţia de director general al S.C. Inter-Print S.R.L. Bacău.
Cealaltă dispoziţie a primei instanţe – şi anume obligaţia ca toţi inculpaţii să plătească aproape 700.000 de lei Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a rămas valabilă. În plus, Gabriela Ciubotariu are de plătit şi o amendă penală de 54.000 de lei. (Cristina MIRCEA)