0:00

Agapia, gătită ca o mireasă, îşi aşteaptă dreptcredincioşii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mănăstirea Agapia – una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România – face parte din salba vestitelor şi vechilor mănăstiri nemţene, mărturii ale adâncii evlavii a poporului român. Monument istoric şi de arhitectură religioasă, construit în plan triconc, cu ziduri groase de piatră, biserica Mănăstirii Agapia a fost pictată în interior de Nicolae Grigorescu, între 1858-1860, în stil neoclasic, dar cu elemente novatoare, uneori folosind modele vii, ceea ce explică vivacitatea chipurilor. Mănăstirea deţine o colecţie muzeală de artă medievală şi religioasă şi o bibliotecă ce cuprinde şi un fond de carte veche. Prin amplasarea într-un peisaj foarte pitoresc, străjuit de munţi acoperiţi de codri seculari, mănăstirea a atras în decursul timpului numeroase personalităţi ale literaturii române.

După 12 ani de muncă, lucrările de consolidare şi reabilitare a bisericii din incinta complexului monahal Agapia au luat sfârşit. Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ de la Mănăstirea Agapia are o nouă înfăţişare, siguranţa ei fiind garantată de constructori pentru încă jumătate de mileniu. Iniţiativa de restaurare şi consolidare a pornit încă din anul 1995, în timpul arhipăstoririi actualului patriarh al Bisericii noastre, PF Părinte Daniel, intervenţiile constructorilor fiind de o complexitate foarte ridicată. Toate lucrările au fost făcute doar prin exterior, pentru a nu fi afectată pictura, iar biserica nu a fost închisă nici o clipă, credincioşii având oricând acces în interiorul ei.

Una dintre problemele majore cu care s-au confruntat proiectanţii şi constructorul a fost că intervenţiile pentru consolidare nu puteau fi făcute prin interiorul bisericii, pentru că era vorba de pictură – care nu avea voie să fie afectată sub nici o formă, cu atât mai mult cu cât ea aparţine pictorului Nicolae Grigorescu. Al doilea motiv era că biserica nu putea fi închisă nici o clipă, având în vedere că este una dintre cele mai căutate mănăstiri. Zidăria fiind foarte afectată, proiectantul a gândit un sistem spaţial de elemente verticale şi orizontale, cu elemente de armătură, care au fost injectate în pereţii bisericii. Practic, a fost încorsetată baza, apoi pereţii, iar sus s-a realizat un nou sistem de armături, biserica fiind înconjurată în totalitate de armături. Fiind un monument istoric, toate inervenţiile care au fost făcute au fost în aşa fel încât să nu fie afectate  sub nici o formă elementele arhitecturale ale bisericii. După ce a fost finalizată consolidarea, a început şi schimbarea pardoselii şi restaurarea picturii, afectată de trecerea timpului. Proiectul de reabilitare şi consolidare de la Agapia nu vizează doar biserica mănăstirii, ci şi complexul de chilii care o înconjoară. La o parte dintre aceastea au început deja lucrările, finanţarea lucrărilor, atât pentru consolidarea şi restaurarea bisericii, cât şi pentru consolidarea complexului de chilii venind de la Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice.

Articolul precedentAstăzi, la Biblioteca judeţeană: Dr. Virgil Răzeşu lansează două cărţi
Articolul următorVizită protocolară: Ambasadorul Macedoniei la Neamţ