Pentru cei 932 de candidaţi, care aspiră la un post de agent în cadrul Poliţiei Neamţ, a început, de astăzi, 11 aprilie, alergătura pentru investigaţiile medicale, pe care trebuie să le facă, pentru a dovedi că sunt capabili să-şi îndeplinească atribuţiile.
Cum toate se plătesc, lista de investigaţii e lungă, iar majoritatea oamenilor care vor să se angajeze nu au venituri proprii, numai ideea că se duc peste 500 de lei doar pe fişa medicală nu le pică prea bine.
Şi pentru ca ghinionul să fie complet şi suma să crească, suprapunându-se peste stresul cozilor de la cabinetele medicale, tocmai acum s-a stricat spirometrul din Policlinica Piatra-Neamţ. Şi aşa, candidaţii sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume de 10-12 ori mai mari decât credeau, lucru care le cam „taie” respiraţia. În policlinică, la cabinetul de „stat”, spirometria era una din cele mai ieftine investigaţii, costa doar 10 lei. Tot în policlinică, dar la un cabinet privat, pe uşă este afişat preţul de 60 de lei, însă medicul a văzut că are solicitări şi a decis să ridice preţul brusc la 100 de lei. Multora li s-a părut exagerat, aşa că au dat fuga la Antares, unde au aflat că investigaţia costă doar 50 de lei. Ceea ce s-a dovedit a fi şi adevărat. Numai că spirometria în sine nu are nicio valoare de document medical, dacă nu este certificată de parafa unui medic. Care medic pune parafa numai după o consultaţie al cărei preţ este de 70 de lei. Deci toată „afacerea” ajunge la 120 de lei dintr-un foc, mai scumpă decât o ecografie abdominală completă. Dincolo de umblătură, nervi şi dublarea tarifului de un medic care n-are dreptul că facă aşa ceva, există şi o veste bună pentru candidaţii care n-au apucat să-şi facă toate investigaţiile din prima zi a săptămânii.
„În planul de achiziţii sunt prevăzute două spirometre, dar procedurile vor mai dura”, a declarat dr. Cristinel Sava, purtătorul de cuvânt al Spitalului judeţean Piatra-Neamţ. „Aparatul care s-a defectat era cam vechi şi oricum trebuia înlocuit, iar problema care a apărut de vineri este că softul nu mai recunoaşte aparatul. Medicii din ambulatoriu au împrumutat un spirometru, urmează să i se instaleze softul şi, într-o zi, două, va funcţiona”. (Cristina MIRCEA)