Adolph A. Chevallier, cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Adolph A. Chevallier

Fotograful Casei Regale, Adolph A.Chevallier, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț, post-mortem, joi, 27 august, în ședința de Consiliu Local.

„Este vorba despre un cetățean care, ce-i drept, a trăit acum o sută de ani, dar a făcut mai mult decât mulți nemțeni. A scos cam cinci mii de fotografii cu Piatra Neamț și județul Neamț, care sunt adevărate documente care arată obiceiurile, portul, vechile străzile, vechii oamenii.

A făcut pentru Piatra Neamț suficient de mult ca să aibă un nume pe frontispiciul orașului, alături de alți oameni prețioși ai orașului. În numele colecționarilor și al Asociației Filateliștilor și, mai ales, în numele celor care iubesc arta și frumosul, vă mulțumim și vă acordăm în continuare sprijinul nostru în acțiunile dumneavoastră bune”, a declarat editorul și colecționarul Viorel Nicolau.

Adolph A. Chevallier, cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Turnul lui Ştefan cel Mare, foto Adolph A. Chevallier

Adolph A. Chevallier, fiu al Văii Bistriţei, s-a născut la 1880, în satul Barnar, comuna Broşteni, aparţinând atunci de vechiul judeţ Neamţ. Tatăl său, elveţian de origine, a ajuns pe meleagurile bistrițene ca specialist în lucrări forestiere.

Chevallier a fost coleg de clasă, la Gimnaziul „Nicu Gane” din Fălticeni, cu Mihail Sadoveanu şi l-a avut bun prieten pe cărturarul pietrean Ghe. T. Kirileanu. Împreună cu aceştia a împărtăşit o nemăsurată admiraţie şi dragoste pentru tradiţiile populare.

A învăţat meseria de fotograf în Elveţia şi a practicat-o în România, devenind unul din cei mai de seama artişti fotografi din prima parte a secolului al XX-lea. (Oana IOSUB TOMA)

Articolul precedentACTUALIZARE Poluare pe Bistrița – Unda portocalie ajunge în Neamț astăzi! Comunicat Apa Serv
Articolul următorCa să evite discuţiile, Harpa l-a propus pe Apopii la Casa Culturii!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.