Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a anunțat, joi, 26 mai, publicarea variantei finale a Ghidului Solicitantului pentru prioritatea de investiții 2.1. “Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” – 2.1.A Microîntreprinderi din cadrul POR 2014-2020.
Pentru Regiunea Nord-Est, alocarea financiară disponibilă în cadrul acestui apel de proiecte este de 40,99 milioane €, se precizează într-un comunicat de presă MDRAP.
Pentru acest apel de proiecte pot solicita finanțare societățile comerciale și cooperative, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, au mai mult de un an de activitate și profit din exploatare înregistrat în anul 2015 și care investesc în mediul urban. Pot primi finanțare investițiile sau activitățile care se referă la construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție sau prestare a serviciilor, la dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.
“Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile solicitate trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maximă a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanțare și anul curent depunerii cererii de finanțare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei. Finanțarea nerambursabilă solicitată se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului”, potrivit comunicatului citat.
Ca element de noutate, cererile de finanțare se vor depune prin intermediul aplicației electronice MySMIS. Începând cu data de 27 iulie 2016, ora 12:00, microîntreprinderile din Regiunea Nord-Est pot depune cereri de finanțare, timp de 6 luni, până în 27 ianuarie 2017, ora 12:00.
“A fost un apel mult așteptat de către mediul privat și este primul lansat pentru acest grup țintă, care este finanțat din instrumente structurale. Ne așteptăm la un apetit crescut pentru aceste finanțări, dar ne dorim ca, pe lângă urmărirea creșterii numărului de salariați, monitorizată ca și indicator de proiect, microîntreprinderile să propună proiecte de calitate, inovative și care să aducă plusvaloare comunității”, a declarat Vasile Asandei, drector general ADR Nord-Est. (ZCH NEWS)