0:00

Au trecut patru luni de la incendiul care a distrus Piaţa Centrală din Piaţa Neamţ şi abia acum acum apar semnele de desluşire a încurcăturii cu asigurarea/reasigurarea obiectivului. Materialele succesive publicate, din vară încoace, în Ceahlăul ® şi Mesagerul de Neamţ au atras atenţia asupra erorilor, confuziilor şi minciunilor puse în circulaţie în legătură cu acest subiect. În paralel, erau puse la îndoială şi, în cele din urmă, ridiculizate angajamentele administraţiei locale privind termenul de dare în folosinţă a unei noi pieţe.

Surprizele din poliţa de asigurare

Ca un făcut, de puţin timp au ieşit la iveală amănunte relevante din poliţa de asigurare încheiată cu ASTRA şi reasigurată de Crawford & Company din SUA, o societate de referinţă în domeniu la nivel mondial. Astfel, suma asigurată (10.660.600 lei) reprezintă valoarea reală a clădirii, excluzând îmbunătăţirile, utilajele, mobilierul şi mărfurile. Valoarea reală înseamnă „valoarea de nou, diminuată cu o depreciere stabilită în funcţie de vechime, de starea de conservare, modul de construire, amplasare, folosinţă şi alţi factori similari”, după cum se prevede în Condiţiile privind asigurarea clădirilor şi a conţinutului convenite cu ASTRA. Poliţa putea fi încheiată şi la valoarea de nou („cheltuielile necesare pentru construirea integrală «de nou» a întregii clădiri asigurate, excluzând doar valoarea terenului”), dar aceasta e altă discuţie, pe altă primă de asigurare.

Din Condiţiile de asigurare, care alături de poliţă fac parte din contract, rezultă fără dubiu succesiunea şi scadenţa termenelor pentru paşii de parcurs până la plata daunei. (Pentru edificare, punem la dispoziţie copii ale acestor documente la sediul redacţiei.) Unul dintre elementele-cheie, anticipat în materialul „Poliţa de asigurare a halei mari din Piaţa Centrală – semne serioase de întrebare”, publicat în luna august în săptămânalul Mesagerul de Neamţ, se regăseşte la capitolul despre obligaţiile asigurătorului. Concret, „termenul de acordare a despăgubirilor sau de respingere parţială ori totală a acestora nu va depăşi 30 de zile calendaristice de la data completării dosarului de daună cu toate documentele solicitate de Asigurător, în forma şi conţinutul cerute de acesta”. Documentele cu pricina se depun (sau nu se depun) într-un termen de 10 zile de la avizarea producerii evenimentului asigurat, care avizare constă în alte proceduri, având termene şi condiţii fără vreo legătură cu declaraţiile năucitoare livrate pietrenilor pe bandă rulantă de către conducătorii urbei. Mai departe, dacă aceştia lecturau cu grijă şi responsabilitate cele prevăzute la capitolul despre constatarea şi evaluarea daunelor, stabilirea şi plata despăgubirilor, ar fi trebuit să dea dovadă măcar de reţinere. Scandalos este că nici consilierilor locali nu le-a păsat de ce se întâmplă, deşi erau convocaţi să să voteze câte şi mai câte.

Va fi despăgubire parţială

Odată adunate, într-un târziu, toate datele certificate despre cauzele incendiului, toate expertizele şi evaluările succesive care n-aveau cum fi realizate peste noapte, s-a ajuns în luna noiembrie. Săptămâna trecută a fost înregistrat un schimb (pre)final de documente între CMI Urban SA, proiectantul local CARO SERV COM SRL şi PĂVĂLAŞCU RISK CONSULTANTS SRL, reprezentanta companiei de reasigurare. Detaliile priveau partea de hală ce nu va fi demolată şi punerea de acord a proiectantului cu expertul reasigurătorului. Scrisoarea de confirmare trimisă de URBAN este datată 17 noiembrie 2014. Cam de aici încolo vor curge termenele pentru plata daunei, după cum declară directorul general Ioan Fiterău şi Ruxandra Bosovici, şefa Biroului juridic. Ei aşteaptă o decizie finală din partea Crawford & Company în jur de 20 decembrie. Din valorea daunei prevăzute în poliţa de asigurare urmează să se scadă valoarea construcţiei ce va fi păstrată în final.

Punerea de acord a părţilor mai conţine ceva: încă un rând de demolări de „ajustare”. Procedura de încredinţare a lucrărilor avea termen ieri, la ora 13.

Unde a dispărut CNI?

Dacă pe partea de despăgubire începe a luci o luminiţă la capătul tunelului, nu la fel stau lucrurile în privinţa vânturatei preluări a obiectivului spre grabnică edificare de către Compania Naţională de Investiţii. Nelămurirea aspectelor legate de dubla finanţare a noii hale apasă extrem de greu pe demersurile neprofesionale, cârpite din mers, ale administraţiei locale din Piatra Neamţ. Suferinţele publice ar fi fost reduse cu totul dacă se sfătuiau prieteneşte cu subprefectul Gheorghe Neculae, de numele căruia şi poziţia deţinută în Primărie se leagă începuturile colaborării cu CNI pe timpul primarului Ion Rotaru.

Viorel COSMA

Articolul precedentLa plăcinte… se fac planuri
Articolul următorCalendar (21-27 noiembrie 2014)