DIICOT anunță o anchetă cu acuze de trădare, în care ar fi implicat un militar în retragere. Cel mai probabil ancheta îl are în vizor pe generalul maior Radu Theodoru, veteran de război în vârstă de 101 ani. Anunțul a fost făcut de fiica generalului pe rețelele sociale unde a publicat mandatul de percheziție (foto). Radu Theodoru și-a dedicat viața aviației, însă după instaurarea regimului comunist a fost forțat să renunțe la carieră. Literatura a fost cealaltă pasiune a sa, iar de-a lungul timpului a publicat lucrări istorice și cu teme naționaliste care i-au adus probleme, fiind exclus la un moment dat din Uniunea Scriitorilor. La venerabila vârstă de 101 ani, el pare a fi ținta anchetei procurorilor specializați în criminalitate organizată.

Procurorii DIICOT anunță că au reținut șase suspecți cercetați pentru acuze de constituirea unui grup infracțional organizat și trădare. Faptele ar fi avut loc de la începutul anului 2023 când cinci dintre acuzați, împreună cu un alt suspect, ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării. „Începând cu anul 2024, la gruparea de criminalitate organizată a aderat un alt inculpat, toți membrii desfășurând acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate în vederea îndeplinirii scopului propus. De asemenea, membrii grupului infracțional au intrat, în mod repetat, în legătură cu agenți ai unei puteri străine, aflați atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse”, conform DIICOT.
Gruparea s-ar fi constituit sub paravanul unei organizații și s-ar fi dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea suspectului cercetat în cauză, general maior în retragere. Prin intermediul unor platforme online, membrii grupului ar fi recrutat adepți și au publicat materiale video (notificări adresate autorităților statului român, organizațiilor naționale și internaționale). „De asemenea, inculpații au întreprins demersuri pentru realizarea unor negocieri cu factorii politico- militari externi privind retragerea României din alianța militară la care este parte, înlăturarea actualei ordini constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern format din membrii organizației ce vor ocupa funcții de miniștri, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului”, mai arată sursa citată.
La începutul anului doi acuzați s-ar fi deplasat la Moscova, spun anchetatorii, unde ar fi intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizației cu privire la preluarea puterii de stat în România. Pe 5 martie au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară în București și județele Ilfov, Giurgiu și Maramureș, fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. Procurorii cer arestarea preventivă pentru 4 acuzați și arest la domiciliu pentru alți doi.
Viața și cariera generalului maior Radu Theodoru
Radu Theodoru s-a născut pe 17 ianuarie 1924 în localitatea Ineu din județul Arad și a urmat Școala Superioară de Aviație București. A fost comandant de escadrilă de vânătoare dar și profesor la Școala de ofițeri tehnici de aviație Sibiu. A trecut în rezervă în 1952, iar după retragere a fost avansat la gradul de general maior, cel mai mare din structura militară în afară de mareșal. S-a dedicat literaturii și a scris numeroase romane cu teme istorice, fiind distins, printre altele cu Premiul Academiei RSR pe anul 1974. După revoluția din 1989 Radu a fost unul din fondatorii Partidului România Mare de unde a fost exclus în urma unui conflict cu președintele Corneliu Vadim Tudor. La împlinirea vârstei de 98 de ani, pe 17 ianuarie 2022, Ministerul apărării Naționale l-a felicitat pe pagina de Facebook, postarea fiind criticată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului. În aceeași zi MApN a șters postarea referitoare la Radu Theodoru, catalogând-o ca pe o eroare.
Cărți publicate
Radu Theodoru a publict un număr impresionant de cărți, multe dintre ele la edituri importante din România ( Militară, Albatros, Eminescu etc).
- Romanul în 4 volume ”Vulturul” a fost distins cu premiul Academiei Române în 1967.
- Interceptarea (Ed. Militară, 1963)
- Brazdă și paloș – 2 vol. (Ed. Tineretului, 1954-1956; ed. a II-a, Ed. Tineretului, 1967)
- Atac la sol (Ed. Militară, 1965)
- Steaua de mare (Ed. Tineretului, 1966)
- Muntele (Editura Pentru Literatură, 1967)
- Strămoșii – 2 vol. (Ed. Militară, 1967; ed. a II-a, Ed. Albatros, 1979)
- Dincolo de linii (Ed. Militară, 1968)
- Vitejii (1968)
- Aproape de zei (Ed. Militară, 1969)
- A sosit ora! (Ed. Militară, 1969)
- Escadrila a patra (Ed. Militară, 1970)
- S.O.S… Puhoaiele!… (Ed. Albatros, 1970)
- Călărețul roșu (Ed. Albatros, 1976; ed. a II-a, Ed. Lucman, 2003
- Nopți albastre (Ed. Militară, 1976)
- Asaltul (Ed. Eminescu, 1977)
- Cronica eroică: 1877 – 1878 (Ed. Albatros, 1977)
- Biografie de război – 4 vol. (Ed. Eminescu, 1980-1987)
- Misiunea căpitanului X
- Recunoaștere îndepărtată
- Vâltoarea
- Preludiu (Ed. Eminescu, 1983)
- Corsarul (Ed. Albatros, 1984)
- Popas în Madagascar (Editura Tineretului, Clubul temerarilor 23-24, 1967)
- Taina recifului (Ed. Tineretului, 1968)
- Regina de abanos (Ed. Albatros, 1970)
- Țara făgăduinței (Ed. Albatros, 1975)
- Călătorie neobișnuită (Ed. Militară, 1975)
- Noi – Mircea și Atlanticul (Ed. Militară, 1978)
- Cu HAI-HUI 2 spre Sud (Ed. Albatros, 1980)
- Din nou spre Sud (Ed. Albatros, 1982)
- Croaziera cu vele (Ed. Albatros, 1985)
- Croazieră contra cronometru (Ed. Albatros, 1985)
- În lupta cu valurile (Casa Editorială pentru turism și cultură Abeona, 1991)
- Decebal – Circumterra, o tentativă refuzată (Ed. Yacht Club Roman, 2002)
- România ca o pradă (Ed. Alma, Oradea, 1997; ed. a II-a, Ed. Miracol, 2000)
- România ca o pradă (Ed. Alma)
- Ardealul – pe toți ne cheamă Ursu (Ed. Miracol, 2000)
- Nazismul sionist (Ed. Alma Tip, 1997; ed. a II-a, Ed. Miracol, 2000)
- Învierea lui Iuda (Ed. Miracol, 2000)
- Mareșalul (Ed. Miracol, 2001)
- A fost sau nu holocaust? (Ed. Lucman, 2003)
- Imposibilul hermafrodit New-Age (Ed. Miracol, 2004)
- România, românii și comunismul(Ed. Lucman, 2009)
Sursa foto: stiripesurse.ro
(G. S.)