În ultimii 5 ani, în comuna Crăcăoani au fost alocate numeroase fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, alături de modernizarea vechilor unități, fiind construită și o unitate nouă în satul Cracăul Negru, cea veche fiind demolată. Față de alte comune din județ, situația de la Crăcăoani, acum, la început de an școlar, este acceptabilă, școlile gimnaziale de la Magazia și Crăcăoani având și autorizație sanitară de funcționare. Comuna mai dispune de încă trei construcții școlare, la Crăcăoanii de Sus, Mitocul Bălan și Magazia, unde sunt grupe de grădiniță. Remarcabil este faptul că, în ultimii 6-7ani, au fost modernizate toate unitățile, singurele investiții care au mai rămas de executat sunt legate de continuarea lucrărilor la acoperiș și izolarea termică de la Școala Crăcăoani, asigurarea apei în noua școală de la Cracăul Negru și rezovarea problemelorlegate de transportul elevilor, prin dotarea unităților cu un nou microbuz. Cu puțin efort din partea administrației locale, s-ar putea rezolva toate aceste probleme.
Igienizare totală
”În această vară, au fost depuse eforturi și din partea noastră, a celor din conducerea școlii, a cadrelor didactice și personalului nedidactic din toate unitățile, dar au fost și eforturi deosebite din partea primăriei. În ultimii ani, au fost investiții masive în școli, însă, în acest an au fost mai puține, dar, în general, am făcut față cerințelor. Avem asigurată cantitatea de lemne pentru iarnă în proporție de 80%, au fost și la primărie anumite probleme cu tăierile. Noi ne aprovizionăm doar de la primărie, fiind condiționați de acest lucru. Cele pe care le avem sunt uscate și de calitate. Igienizarea este făcută în toate școlile, toate clasele sunt văruite și vopsite, pregătite materialele pentru începerea orelor de curs. Avem trei clase pregătitoare și în fiecare avem mobilier adecvat deja achiziționat: la Cracăul Negru o clasă, iar două de pregătitoare sunt la școala din centru comunei. La unitatea de la Cracăul Negru învață trei clase primare, iar la Școala Magazia sunt două primare. Microbuzul școlii îi aduce pe copii de la Mitocul Bălan, Cracăul Negru și Magazia. Nu avem clase simultane în nicio școală din comună”, a declarat directorul Dionisie Savin
Puțul, bată-l vina!
Din păcate, satul Cracăul Negru, ca așezare, se confruntă cu o mare și grea problemă: apa potabilă. Satul are școală nouă, modernă, dotată cu grupuri sanitare care pot face concurență oricărie unități din județ, însă nu are sursă de apă. ”Clădirea arată superb, este nouă, foarte frumoasă, dar, după cum se vede, nu are apă curentă. Din păcate, este o problemă foarte grea, iar școala nu are nici un ban alocat pentru acest an. Așteptăm eforturi din partea primăriei, care a spus că așteptă o rectificare, ca să aducă repede apa la această unitate. Cred că într-o lună, două se va rezolva problema. Este nevoie de un puț de mare adâncime și nimic mai mult. Satul are probleme cu apa, iar școala fiind în pantă, trebuie un puț forat la adâncime mare. Cu toate acestea, apa potabilă este asigurată cu eforturile propriii, avem contract cu firma «La fântâna». Copiii au recipienți cu pahare de unică folosință, dar cerințele din partea autorizării sunt mai mari”, a adăugat directorul Dionisie Savin.
Program infernal pentu microbuz
O altă problemă cu care se confruntă unitățile de învățământ din satele Cracăul Negrul și Mitocul Bălan este transportul copiilor la Școala gimnazială Magazia. Situația este destul de complicată, pentru că, în fiecare dimineață, trebuie transportați elevii de la Mitocul Bălan, iar de la Cracăul Negru este nevoie de două curse, ca să ajungă, în timp optim, 60 de elevi numai din acest sat. Dacă se adaugă și cursa de la Mitoc, lucrurile deja se încurcă. Totuși, există promisiunea ca, din luna octombrie, Inspectoratul Școlar Neamț să repartizeze încă un microbuz în această comună. În schimb, blocarea posturilor de la instituțiile publice a produs o situație fără ieșire, unitățile școlare din teritoriu fiind nevoite să facă anumite compromisuri. Este vorba de posturile de fochiști, persoane care trebuie instruite pentru prevenirea unor situații limită. Problematica este cunoscută la toate nivelurile, dar, deocamdată, nu s-a găsit rezolvare.
Cadre necalificate pentru… limba romani
Și, totuși, noul an școlar în comuna Crăcăoani debutează în condiții bune, iar din cele 37 de posturi de cadre didactice, doar unul nu este acoperit. Este vorba de obiectul Limba romani, pentru care, deocamdată, nu s-a descoperit omul potrivit. Au fost scoase la concurs 6 posturi, cu trei titularizări. În schimb, conducerea școliii ne-a dat asigurări că pentru cei 485 de elevi din comună au fost asigurate, în majoritate, manualele școlare: ”Manualele au fost primite conform comenzii, ceva mai puțin decât am cerut, dar, la sfârșitul anului școlar trecut, fiecare diriginte a luat manualele vechi în primire. Acum așteptăm manualele digitale pentru clasele pregătitoare, I și a II-a. În rest, nu avem probleme majore”, a mai precizat prof. Dionisie Savin.
În schimb, la micile unități, situația este în notă obișnuită a școlilor gimnaziale. Astfel, la grădinița Mitocul Bălan sunt 12 preșcolari, iar la Crăcăoanii de Sus 18. O situație aparte este întâlnită la unitatea veche din satul Magazia. Clădirea are două săli de clasă, dar și sală de sport. Este unicat în județ pentru o școală minusculă, dar dotată cu tot ceea ce trebuie unei unități care se respectă. Important este că școlile dispun de grupuri sanitare moderne, parchet prin clase și multe alte dotări, pliindu-se pe cerințele actuale.
Constantin NEGRU