Muzeul de istorie Piatra-Neamț a reușit o achiziție de excepție la sfârșitul anului trecut: 43 de scrisori, 13 cărți poștale și 13 fotografii ale celebrului fotograf al Casei Regale, Adolphe Chevallier.
”Scrisorile sunt din perioada 1946-1955 trimise de Adolphe Chevallier lui Gavril Moșoiu, bunul său prieten, care era brigadier pe Domeniul coroanei de la Bicaz”, ne-a declarat dr. Mihaela Cristina Verzea, care se ocupă cu descifrarea corespondenței. ”Scrisorile conțin informații despre starea de sănătate, despre ceea ce s-a întâmplat cu bunurile familiei sau despre ceea ce și-ar dori să mănânce, cere niște brânză la un moment dat. El se stabilise în Elveția, dar rămăsese foarte atașat de zona Neamțului, de Bistrița și de frumusețea peisajelor”.
După ce toate scrisorile vor fi descifrate și redactate, vor fi reproduse într-un album, alături de fotografii și de cele 220 de clișee pe sticlă, care sunt în patrimoniul Muzeului de etnografie. Cel mai probabil în a doua jumătate a acestui an, Muzeul de Istorie va deschide o expoziție Chevallier.
Scrisorile, cărțile poștale și fotografiile au fost achiziționate de la moștenitorul lui Gavril Moșoiu, Constantin Horghidan. El a strâns, de-a lungul anilor, clișee pe sticlă semnate de celebrul fotograf (o parte din cele aflate în patrimoniul Muzeului de etnografie sunt donate de el), dar și fotografii pe care le-a găsit prin târguri sau anticariate. Scrisorile, însă, erau păstrate într-o cutie cu corespondență de-a bunicului său.
Adolphe A. Chevallier s-a născut într-o familie cu șase copii, el fiind unicul băiat. Tatăl său, Adolf Chevallier, era venit din Elveția ca specialist în exploatații forestiere (chemat fiind de către regele Carol I). Mama, Smaranda Vasiliu, era româncă. Actul de căsătorie al părinților a fost încheiat abia după nașterea ultimului lor copil. După studii primare la școala din Broșteni, Adolphe merge să studieze la Fălticeni, unde îi cunoaște pe Mihail Sadoveanu și G.T. Kirileanu, care îi vor deveni prieteni apropiați. În 1897, la vârsta de 16 ani, pleacă trimis de tatăl său la Lausanne, unde studiază arta fotografică. Revenit în țară, obține pe 12 decembrie 1921 brevetul de fotograf („furnizor”) al Curții Regale. În următorul an își deschide un atelier fotografic în Piatra Neamț, în zona liceului Petru Rareș.
Adolphe Chevallier s-a căsătorit la Cluj, în anul 1925, cu Ilze Krausz. Au avut două fiice, Fani-Irina și Mary-Beatrice. Fiind de origine elvețiană, a devenit cetățean român abia în anul 1940, printr-un decret al regelui Carol al II-lea. După cel de-al doilea război mondial se mută în București, iar în anul 1950 emigrează în Elveția. A locuit la Lausanne, la Prilly și la Baden, unde moare pe 23 aprilie 1963.
Chevallier este autorul unor portrete ale Reginei Maria, realizate în vizitele acesteia la Bicaz, unde se afla reședința Domeniului Coroanei. Tot pentru Casa Regală, a mai fotografiat pe regele Ferdinand, pe generalul Berthelot în mijlocul ofițerilor sau pe George Enescu. (C.M.)