colegiu-prefectura-neamtPentru că, în cadrul Colegiului Prefectural din 29 septembrie, s-a discutat despre proiectele depuse de nemțeni pentru a obține finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), șeful Direcției de Statistică Neamț a sugerat că ar fi binevenit un studiu cu privire la ceea ce trebuie în județ pentru a ști ce proiecte merită depuse pentru finanțare.

Eu nu știu să existe vreun abator la standarde europene, care să poată fi sprijinit prin investiții rurale, în județul Neamț, acolo unde țăranii să ducă animalul pentru tăiere. Sau un depozit de colectare a fructelor sau a legumelor? Ne-ar interesa să știm ce este necesar pentru acest județ ca să știm ce trebuie sprijinit. Așa, îi sprijinim, dar nu ies eligibile proiectele dacă nu știm clar ce este necesar pentru județ”, a precizat Corneliu Dănăilă, directorul executiv al Direcției de Statistică Neamț.

Cum directorul de la Statistică nu știe să existe, se pare că nici șeful de la Oficiul pentru Plăți nu a auzit de vreun abator funcțional în Neamț, dar a anunțat că acum se lucrează la un proiect în acest sens.

„Pe vechea măsură de finanțare au fost trei proiecte, dar doar pe procesare. Acum avem un singur proiect la care se lucrează, pentru un abator în sine. Va fi și sacrificare și procesare. I-am propus domnului să facă și un abator mobil, mai ales că este necesar pe Valea Muntelui. În Transilvania există așa ceva și de acolo ne-am inspirat când i-am recomandat. La Roznov există un proiect pentru cereale și fructe de pădure, dar nu știu dacă vor finaliza proiectul până la finalul lunii octombrie pentru a aplica”, a spus Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OFIR) Neamț.

Cum cei de la OFIR spun că se ocupă doar cu promovarea finanțărilor, Viorel Ilisei a spus că aici ar interveni rolul consultanților, care, conform declarațiilor aceluiași director de la OFIR, se pare că sunt la fel de rara avis în Neamț ca și abatoarele. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedentCetatea Neamțului: 7 ani de la restaurare
Articolul următorAjutoare pentru comunităţi marginalizate din Moldova
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.